Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2001

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
Οι προκλήσεις για το 2011 είναι πολλές, τόσο σε πλανητικό επίπεδο όσο και ειδικά στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, που μας ενδιαφέρουν άμεσα. Σε πλανητικό επίπεδο δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή της οικονομικής κρίσης. Για πρώτη φορά το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας και όχι μόνον έχει μετατεθεί από τη Δύση προς την Ασία, με τις σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες της. Ειδικά η πορεία της κινεζικής οικονομίας, παρά τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, επηρεάζει σήμερα,ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αντίθετα, οι οικονομίες της Δύσης και ειδικά αυτές της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ περνάνε μια σημαντική κρίση. Ακόμη και οι οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και ειδικά αυτή της Βραζιλίας ξεπέρασαν πολλά από τα ενδημικά προβλήματά τους όπως και την άλλοτε μεγάλη εξάρτηση που είχαν από τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι χώρες του παραδοσιακού καπιταλισμού και ειδικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η δε νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης, με το βαθύ χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, αν δεν αναθεωρηθεί, θα την οδηγήσει ακόμη σε μεγαλύτερη ύφεση.
 Φυσικά, πέρα από την οικονομία, σε πλανητικό επίπεδο υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα που δύσκολα απαριθμούνται στο πλαίσιο ενός άρθρου.
Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν ο αδιέξοδος πόλεμος στο Αφγανιστάν, η κρίση στη Μέση Ανατολή που βαθαίνει συνεχώς με το Παλαιστινιακό άλυτο, το αβέβαιο μέλλον του Ιράκ, το Ιράν υπό συνεχή απειλή, οι αραβικές χώρες σε βαθιά κρίση, η αφρικανική ήπειρος πάντα στο περιθώριο του πλανήτη, η απειλή πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, το τεράστιο πρόβλημα της αναζήτησης από εκατομμύρια ανθρώπων καλύτερων συνθηκών ζωής, που οδηγεί στο αδιάκοπο κύμα μεταναστών οι οποίοι κατευθύνονται στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αφήνοντας πίσω τους τη φτώχεια, την μιζέρια και τους πολέμους των χωρών τους, κ.ά.
Η Ελλάδα θα είναι και το 2011 αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις από την εποχή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Αν και εκ πρώτης όψεως η κρίση είναι οικονομική, κατά βάθος έχει πολιτική διάσταση. Είναι κρίση θεσμών, ιδεολογιών και αξιών. Η σημερινή Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ήδη ψιθυρίζεται ότι θα προσφύγει σύντομα σε εκλογές. Η χώρα όμως δεν πρόκειται να βγει από την κρίση χωρίς πολιτικές ανατροπές που θα βάλουν τέρμα στη διακυβέρνησή της από τρεις οικογένειες και μια πολιτικο-οικονομική ολιγαρχία εδώ και μισό αιώνα, θα αλλάξουν ριζικά τις πελατειακές δομές του κράτους και θα δώσουν προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της Εκπαίδευσης έτσι που να καταστεί το υπόβαθρο ενός νέου αξιακού συστήματος σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής της. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση, ακόμη πιο τολμηρή από την αστική επανάσταση του 1908, για να αλλάξουν ριζικά οι κοινωνικές δομές και να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο κράτος.
Για την Κύπρο η πολιτική πρόκληση είναι ίσως πολύ πιο σημαντική από την οικονομική. Είναι η πρόκληση της υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διάλυση με διάφορα σχέδια που προβάλλουν στον ορίζοντα και των οποίων οι προδιαγραφές θα βάλουν σε κίνδυνο τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της όσο και τη συλλογική ύπαρξή του λαού της. Φυσικά και η πρόκληση της οικονομίας παραμένει πάντα σοβαρή και οπωσδήποτε διασυνδέεται με την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκληση παραμένει επίσης πάντα η εκρίζωση των πελατειακών σχέσεων και η εφαρμογή ενός κώδικα αξιοκρατίας στη δημόσια ζωή. Προκλήσεις παραμένουν επίσης πολλές στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού, στη διάσωση του περιβάλλοντος -ό,τι μπορεί ακόμη να διασωθεί-, στην αναβάθμιση της πολιτικής ζωής και στο βάθαιμα της δημοκρατίας, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην ανθρώπινη αντιμετώπιση των μεταναστών χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα και χωρίς εκμετάλλευση αλλά και στην αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού από τον εποικισμό και την κατευθυνόμενη, ως επί το πλείστον μέσω των κατεχομένων, λαθρομετανάστευση. Προκλήσεις παραμένουν ακόμη σε διάφορους επιμέρους χώρους που είναι αδύνατον να απαριθμηθούν στο πλαίσιο ενός άρθρου.
Σε όλες και όλους καλή χρονιά.
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ε-mail stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: