Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα Ανακυρήσσεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στις 25 Ιανουαρίου

 
Ομιλία με θέμα «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Ποινικό Δίκαιο. Παλαιοί και νέοι προσανατολισμοί», θα δώσει η κυρία Μπενάκη - Ψαρούδα
Η Ακαδημία Αθηνών στις 25 Ιανουαρίου 2011, 7 μ.μ., θα ανακηρύξει την Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα ως τακτικό μέλος της, στην έδρα του Ποινικού Δικαίου (Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών).Τη νέα Ακαδημαϊκό θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Απόστολος Σ. Γεωργιάδης, και, στη συνέχεια, ο Ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος θα παρουσιάσει το επιστημονικό εν γένει έργο της.
Θα ακολουθήσει ομιλία της Άννας Μπενάκη - Ψαρούδα με θέμα «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Ποινικό Δίκαιο. Παλαιοί και νέοι προσανατολισμοί».
Στην ομιλία της, μεταξύ των άλλων, θα αναφέρει ότι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το Ποινικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξασφάλιση ισορροπίας ανάμεσα σε δύο θεμελιώδη δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη: την προστασία της προσωπικής του ασφάλειας και ταυτοχρόνως το σεβασμό των ελευθεριών του.
Η βαριά διασυνοριακή εγκληματικότητα θα συνεχίσει η κ. Μπενάκη - Ψαρούδα, διευκολυνόμενη από την τεχνολογία ιδίως του Διαδικτύου. Συμπληρώνει ότι εκδηλώνεται με εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η πορνογραφία ανηλίκων κ.λπ.
Ακόμη, θα επισημάνει η νέα Ακαδημαϊκός: «Η εγκληματικότητα αυτή απειλεί σοβαρά την Ευρώπη και βρίσκεται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής ποινικής νομοθεσίας. Η καταπολέμησή της όμως οδηγεί αναγκαστικά στη λήψη σκληρών μέτρων ποινικής καταστολής, που με δυσκολία συμβιβάζονται με τις αρχές του κράτους δικαίου. Το Ποινικό Δίκαιο των κρατών-μελών, τα οποία καλούνται να ενσωματώσουν τη νομοθεσία αυτή στα εθνικά τους δίκαια, δέχεται συνεπώς προκλήσεις που οδηγούν σε αναπροσανατολισμό των στόχων του, ενώ η ποινική επιστήμη καλείται να αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο, υπερβαίνοντας την εξάρτησή της από τα εθνικά δίκαια. Οφείλει να γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή και να οδηγήσει στη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής αντεγκληματικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα λειτουργεί πράγματι, όπως εξαγγέλλεται, ''ως χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαίου'' με την ασφάλεια οριοθετημένη μεταξύ ελευθερίας και δικαίου»
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: