Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΙ : Η ΠΑΣΠ λέει «ναι» στο διάλογο και τις αλλαγές


Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Αλέξανδρος Θεοδωράκος
Ναι στον διάλογο για τις αλλαγες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον οποίο συμμετάσχει κανονικά, λέει η παράταξη της ΠΑΣΠ των ΤΕΙ, η οποία τάσσεται, όπως δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της κ. Αλεξ. Θεοδωράκος, κατά του καθηγητικού «κατεστημένου» στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, και η ΠΑΣΠ έχει ενστάσεις και διαφωνίες σε σχέση με το θεσμό των συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ.
Η προσκείμενη στο ΠαΣοΚ παράταξη επανήλθε και στο θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. «Το θέμα του ασύλου δε θίγεται από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Αλλά το θίγουμε εμείς ως προοδευτική παράταξη, το ανοίγουμε εμείς για να κλείσουμε κιόλας» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκος και συνέχισε: «Για μας οι λύσεις είναι δύο. Πρώτον, η απομάκρυνση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας όλων των Σχολών που υπάρχουν, η διακήρυξή τους ως ιστορικά μνημεία και τόποι μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα».
Ο κ. Θεοδωράκος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κτίρια «όπως η παλιά Νομική, όπως είναι και η Νομική της Αθήνας στο κτήριο του ΝΟΠΕ - και το καινούργιο και το παλιό γιατί μιλάμε για έναν ιστορικό χώρο».
Υπενθύμισε επίσης το αίτημα για «μετακίνηση της Σχολής των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το χώρο του παλιού Πολυτεχνείου στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου» και σημείωσε ότι με την μεταγκατάσταση ανοίγει ο δρόμος για την «άρση του ασύλου απ’ αυτά τα δύο μνημεία ουσιαστικά, καθώς δεν θα υπάρχουν φοιτητές μέσα, όπως επίσης και την άρση του ασύλου απ’ τα Προπύλαια».
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία παράμετρος που λύνει το πρόβλημα του ασύλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Και απ’ την άλλη θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη σε οποιονδήποτε Πρύτανη ή Πρόεδρο δεν αίρει το άσυλο, σε περίπτωση που παρατηρούνται αυτόφωρα αδικήματα», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκος.
Σε ότι αφορά το διάλογο και τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ -ΤΕΙ παρατήρησε ότι «ως νέοι προοδευτικοί άνθρωποι αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι οι ίσες δυνατότητες πρόσβασης στις σπουδές απ΄όλους και χωρίς να δημιουργούνται ταξικοί φραγμοί». Και σημείωσε: «Εχουμε αυτή τη στιγμή ένα κείμενο διαβούλευσης το οποίο θέτει ζητήματα σπασίματος του καθηγητικού κατεστημένου. Εχουμε ενα κείμενο διαβούλευσης το οποίο μπορεί να βάλει σε μια τάξη τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν στο σημερινό Πανεπιστήμιο, αναφορικά με την καθημερινότητα του φοιτητή, και μιλάω κυρίως για ζητήματα της πανεπιστημιακής μέριμνας (φέρνω ως παράδειγμα την κάρτα του σπουδαστή)».
«Υπάρχει ένα κείμενο διαβούλευσης, το οποίο καταργεί τη μονιμότητα των καθηγητών, αλλά παράλληλα δημιουργεί και το πρόσφορο έδαφος για να μπορέσει να υπάρξει καινοτομία μέσα από μια συμφωνία ουσιαστικά μεταξύ σπουδαστών και Ιδρυμάτων».
«Αλλα από την άλλη, υπάρχει ένα βασικό ζήτημα στο οποίο η ΠΑΣΠ ΤΕΙ κρατάει τις επιφυλάξεις της και είναι το Συμβούλιο Διοίκησης. Από κει και πέρα πιστεύουμε ότι θα πρέπει ν’ ακουστούν όλες οι απόψεις για το Συμβούλιο Διοίκησης και είναι κάτι για το οποίο προς το παρόν κρατάμε επιφυλάξεις»
, πρόσθεσε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ.
«Σε ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς ο νόμος θα πρέπει να γίνει πιο σκληρός» ε΄θιπε ο κ. Θεοδωράκος. «Και για να είμαι ειλικρινής πιστεύω και πιστεύουμε πως όσοι έχουν καταχραστεί, είτε έχει αποδειχθεί μέσα από περιπτώσεις που έχουν αναδειχθεί για το τελευταίο διάστημα, χρήματα του Eλληνικού λαού, θα πρέπει ενδεχομένως να τιμωρηθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ σήμερα δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι και κάποιοι να εκμεταλλεύονται την ψήφο των φοιτητών και των καθηγητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: