Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

"ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ"

Σε ριζικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Η σχέση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης με την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη- Προτάσεις για το μέλλον” τόνισε ότι “ Η αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η αλλαγή στο σύνολο του Εκπαιδευτικού Συστήματος είναι μία ειλημμένη απόφαση και κεντρικός πυρήνας του εθνικού σχεδίου της κυβέρνησης”.
Η υπουργός Παιδείας αφού διευκρίνισε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν επεσήμανε ότι το υπουργείο μελετά αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης από το 1990 μέχρι και σήμερα ώστε “να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο ριζικά διαφορετικό”.
“Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όπως τα βρήκαμε. Η επιλογή είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγές με νέους όρους”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.
Οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το υπουργείο είναι σε τρεις ενότητες:
Η διεθνοποίηση, με την οποία συμφωνούν και οι Πρυτάνεις, στοχεύει στο “να φέρουμε την Ελλάδα στον κόσμο και τον κόσμο στην Ελλάδα”
Τα προγράμματα Σπουδών, δηλαδή η αλλαγή στη δομή των σπουδών στο Πανεπιστήμιο, “θέμα για το οποίο γίνεται ουσιαστική συζήτηση”
και
Το μοντέλο διοίκησης. Σκοπός του υπουργείου είναι να αλλάξει τον τρόπο που εκλέγεται ο Πρύτανης καθώς “πρέπει να είναι ακαδημαϊκή προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς και να έχει διοικητική επάρκεια”.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων η υπουργός τόνισε ότι “δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο και ο υπουργός να έχει την απόλυτη ευθύνη της υπογραφής της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου” δηλώνοντας ότι περιμένουμε προτάσεις.
Για την καταγγελία Γ. Πανάρετου για οικογενειοκρατία στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
“Είμαι ξεκάθαρη ιδιαίτερα με τους πανεπιστημιακούς. Αποκρούω μετά βδελυγμίας ότι το υπουργείο ή οι πολιτικοί επιτίθενται στα Πανεπιστήμια και τους καθηγητές. Αναφορικά με τις φωνές εναντίον του, υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου, θα ήθελα να ακούσω εκείνη τη δήλωση που απαξιώνει τα Πανεπιστήμια... Όταν υπάρχουν εξωφρενικές καταστάσεις οικογενειοκρατίας δεν έπρεπε να φέρουμε το θέμα στην επιφάνεια; Όταν υπάρχει τμήμα Πανεπιστημίου όπου σε τρία χρόνια εκλέχθηκαν καθηγητές 14 άτομα συγγένειας πρώτου βαθμού, δεν πρέπει να φέρουμε το θέμα στην επιφάνεια;”, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζοντας το θέμα για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και τις δηλώσεις του κ. Πανάρετου για τις παράνομες προσλήψεις.

fimotro 

Δεν υπάρχουν σχόλια: