Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

ΜΑΣΚΑΡΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

 Από τα ελληνικά έθιμα του Γηλόφου Γρεβενών
Το έθιμο αυτό που καταγράψαμε έχει σκοπό να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι καθώς τα τελευταία χρόνια σχεδόν σπάνια μπορεί να το συναντήσει κανείς στο χωριό.
Την ημέρα της πρωτοχρονιάς πολλοί άνδρες αλλά και γυναίκες μεταμφιεζόταν σε παππούδες (έτσι τους λένε στο χωριό). Έφτιαχναν προσωπίδες από χοντρά χαρτόνια άλλα χρησιμοποιούσαν και το τομάρι του γουρουνιού που είχαν σφάξει τα Χριστούγεννα. Βάζανε και παλιόρουχα στην πλάτη για να φαίνονται καμπούρηδες και ξεχύνονταν στους δρόμους κρατώντας στο χέρι το αντί (ένα εργαλείο του αργαλειού) από τον αργαλειό για να πειράξουν μικρούς και μεγάλους. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των μικρών παιδιών. Όποιο παιδί έβρισκαν το φοβέριζαν να είναι καλό παιδί και να ακούει τους γονείς του και τους μεγαλύτερους . Θυμάμαι και εγώ μια χρονιά όταν ήμουν μικρός που είχα κρυφτεί μέσα στο κοτέτσι και έψαχνε ο παππούς να με βρει. Τι λαχτάρα είχα περάσει τότε και τι φαγούρα ήταν εκείνη από τους ψύλλους στο κοτέτσι. Παλιότερα είχα ακούσει μια ιστορία με παιδιά που τα έκρυψε η μαμά τους σε ένα βαρέλι και έβαλε πάνω την γάστρα αλλά τα βρήκαν οι παππούδες γιατί μόλις πέρασαν από κει φοβήθηκαν και δεν κρατήθηκαν. Οι παππούδες πέρναγαν από όλα τα σπίτι και τους κερνούσαν τσίπουρο και κρασί αλλά και λεφτά. Όσοι δεν είχαν τους έδιναν κρέας και λουκάνικα. Μετά πήγαιναν στην πλατεία του χωριού, το μεσοχώρι όπου μαζευόταν όλο το χωριό και χόρευαν και γλεντούσαν. Πολλές φορές χιόνιζε αλλά το έθιμο δεν αναβαλλόταν. Έβλεπες τους συγχωριανούς να χορεύουν πάνω στο χιόνι. Εκεί στην πλατεία έπαιζαν τους γαμπρούς και τις νύφες. Μερικοί άνδρες ντυνόταν με γυναικεία φορέματα και έβαζε στο κεφάλι μαντίλα με κρόσσια και πείραζαν τους άνδρες και άρχιζαν τα παντρολογήματα. Την ημέρα της πρωτοχρονιάς έφτιαχναν και την αρκούδα. Ένας άνδρας μεταμφιεζόταν σε αρκούδα φορώντας το τομάρι από το γουρούνι και ένα τροκάνι(τσιουκάνι) στο λαιμό και περασμένη αλυσίδα στο κεφάλι την οποία κρατούσε ο αρκουδιάρης. Ο αρκουδιάρης ήταν βαμμένος στο πρόσωπο με κάρβουνο για να φαίνεται σαν γύφτος , είχε στα χέρια του το αντί από τον αργαλειό για να χτυπάει την αρκούδα και ένα κόσκινο το οποίο χτύπαγε σαν ντέφι για να χορεύει η αρκούδα. Έλεγε διάφορα τραγούδια για να χορεύει η αρκούδα αλλά και διάφορα αστεία. Ο κόσμος έβαζε λεφτά μέσα στο κόσκινο και ημέρευε η αρκούδα. Ο αρκουδιάρης γύριζε την αρκούδα από όλα τα σπίτια του χωριού. 
Από το: http://www.gilofos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: