Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Ανήσυχη η ελληνική κοινότητα - Σχέδιο επαναπατρισμού ενεργοποίησε το ΥΠΕΞ

Ανήσυχη η ελληνική κοινότητα - Σχέδιο επαναπατρισμού ενεργοποίησε 
το ΥΠΕΞ 
Κλειστά θα παραμείνουν τα ελληνικά σχολεία για μία εβδομάδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πτήσεις από Κάιρο προς Αθήνα είναι ήδη πλήρεις. Σχέδιο επαναπατρισμού έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Εξωτερικών. Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο, και εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, ενεργοποίησε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ μεγαλώνει η ανησυχία στην ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας. Τα  συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν ανάλογες επιχειρήσεις.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη. Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν όταν ξέσπασε η κρίση, με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.
Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού».
Σύσκεψη στην ελληνική παροικία
Σύσκεψη με την ελληνική παροικία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Αλεξάνδρεια στην οποία παραβρέθηκε ο Ελληνας πρόξενος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινοτητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Σιόκας και εκπρόσωποι σωματείων και ελληνικών φορέων.
Κατά τη σύσκεψη εκατό από τους εξακόσιους Ελληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν στην Ελλάδα ζητώντας από τις ελληνικές αρχες να διαθέσουν αεροπλάνο για τη μεταφορά τους. Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Κανισκέρειο Γηροκομείο για να διαμείνει όποιος αισθάνεται ανασφάλεια απο τα
δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας κ.Σιόκας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όποιος Ελληνας το επιθυμεί, μπορεί να περάσει στο εν λόγω Γηροκομείο τις επόμενες ημέρες και η κοινότητα θα του παράσχει στέγη, τροφή, γιατρούς και έναν ασφαλή χώρο για να μείνει μέχρι να περάσει η κρίση στην Αίγυπτο.
Οι πάροικοι της Αλεξάνδρειας δημιούργησαν μεταξύ τους μια τηλεφωνική αλυσίδα για να υπάρξει αλληλοενημέρωση από τον έναν πάροικο στον άλλο. Επίσης καθόρισαν ως τηλέφωνο για επείγουσα ανάγκη το τηλέφωνο του γ.γ. της κοινότητας Δημήτρη Παπαστεφάνου (0123412669). Σε αυτό το τηλέφωνο βάζοντας το πρόθεμα 002 μπορεί οποιοσδήποτε και από την Ελλάδα να επικοινωνεί και να μαθαίνει νέα από τους οικείους του στην Αλεξάνδρεια.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι νεωτέρας. Το Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας σήμερα παρέμεινε ανοιχτό, ενώ αύριο ανοίγει και το ελληνικό προξενείο στο Κάιρο. Οπως μας δήλωσαν και από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο οι ελληνικές διπλωματικές αρχές συστήνουν σε όλες τις ελληνικές οικογένειες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση.
Χαρακτηριστική είναι η επιθυμία πολλών Ελλήνων του Καΐρου, που επικοινώνησαν με το Αυηναίκό Πρακτορείο, να επαναπατριστούν. Ηδη οι πτήσεις από Κάιρο προς Αθήνα είναι υπερπλήρεις και πολλοί είναι αυτοί που έμειναν έξω από τα αεροπλάνα καθώς δεν υπήρχαν θέσεις.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: