Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Professor GAP ή εκπαιδεύοντας τον Μπένι

Tου Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr
Αφού ο πρωθυπουργός, με τον συνήθη φλύαρο τρόπο του, είχε παρουσιάσει στους υπουργούς την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, προχώρησε στο εκπαιδευτικό μέρος της συνεδρίασης, λέγοντας τα εξής: «Πρώτα θα δούμε ένα βίντεο, όπως κάνουμε πια, με μια διάλεξη. Δεν φαίνεται να αφορά άμεσα πολιτικά ζητήματα, αλλά παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα ιδέα μέσα από μια εμπορική σκοπιά, καθώς μιλάει ένας σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας βιβλίων, γύρω από ένα θέμα, όχι μόνο της επικοινωνίας, αλλά και των προϊόντων, που όμως πιστεύω ότι έχει σχέση και με τη δική μας δουλειά. Και βεβαίως αυτές τις διαλέξεις δεν τις παρουσιάζουμε για να υιοθετούμε όλες τις απόψεις τους, αλλά για να έχουμε τροφή για σκέψη. Ουσιαστικά, η βασική πρότασή του είναι ότι πρέπει να ξεκινά κανείς στην πράξη, είτε είναι πολιτικός είτε επιχειρηματίας, από την ιδέα και όχι από τον τεχνοκρατικό στόχο. Οτι το σημαντικό είναι τελικά οι αξίες που πρεσβεύει ένας οργανισμός ή ένας πολιτικός και κλείνει, μιλώντας για τη μορφή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Θέλω απλώς να πω ότι, αυτές τις ημέρες, είναι η επέτειος της μεγάλης του ομιλίας, όπου είπε το γνωστό “I have a dream” (έχω ένα όνειρο). Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αν θυμάστε, ήταν ιερέας και έλεγε ότι “ο Θεός έχει δώσει κάποιους νόμους, που λένε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ισότιμοι. Και αυτή την ιδέα πρέπει να την ακολουθήσουμε και στη Γη, στην κοινωνία μας”. Με αυτή ακριβώς την ιδέα μπόρεσε και ενέπνευσε ένα ολόκληρο κίνημα και της γενιάς μας και πολλών άλλων, σε πολλές χώρες. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν αυτό το μικρό βίντεο, πριν πάμε στο πιλοτικό σχέδιο και στα νομοσχέδια».
Αυτά τα ωφέλιμα και διδακτικά είπε ο Γιώργος, και οι υπουργοί, όπως αρμόζει στα καλά παιδιά που σέβονται και τιμούν τους δασκάλους τους, παρακολούθησαν αδιαμαρτύρητα το βίντεο-διάλεξη. Η πληροφορία ότι ο μικρός Βενιζέλος ήταν άτακτος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του παρήγγειλε την επομένη φορά να έλθει έχοντας γράψει εκατό φορές το στιχούργημα «Ευπειθή καλά παιδία / υπό μάλης τα βιβλία / εις την τάξιν προχωρείτε / και ποτέ μην ομιλείτε» ελέγχεται ως ανακριβής. Προσωπικώς, πάντως, από τη μακρά εισαγωγή του πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ξεχωρίζω τη φράση με την οποία ξεκινά την ογδόη πρόταση της ομιλίας του: «Η αξιοπιστία κατακτάται με τη σοβαρότητα»...
Ο πραγματικός λόγος
Η απόφαση ελήφθη σε «γενική συνέλευση» (κατ’ ευφημισμόν...) του φοιτητικού συλλόγου Νομικής, στην οποία, όπως υποστήριζε υπερηφάνως εκπρόσωπος της φοιτητικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, συμμετείχαν 200 άτομα, δηλαδή ένα 3-4% του συνόλου των εγγεγραμμένων στη σχολή. Αυτή ήταν η νομιμοποιητική βάση, ώστε οι φοιτητές τού εν λόγω χώρου να διευκολύνουν την κατάληψη ανακαινισθέντος κτιρίου της Νομικής Σχολής από 300 παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στην Ελλάδα.
Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών είναι άθλιες. Οπως είναι επίσης βέβαιο ότι εισήλθαν στη χώρα παράνομα, ότι κανείς δεν τους προσκάλεσε εδώ και ότι το κράτος επί χρόνια επιλέγει να αγνοεί ένα πρόβλημα, το οποίο σταδιακά αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της κοινωνίας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, εντούτοις, ότι η κατάληψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που δεν είναι τίποτε λιγότερο από την άμεση νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που διαμένουν σήμερα στη χώρα - και, εννοείται, όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Οι διάφοροι υποστηρικτές των καταληψιών από τις οργανώσεις της Αριστεράς, οι οποίοι υποστηρίζουν στα σοβαρά μια τόσο μαξιμαλιστική θέση, θυμίζουν απλώς πόσο δίκιο είχε ο Μαρκ Τουέιν, όταν συμβούλευε ότι είναι καλύτερα να σιωπάς και οι άλλοι να αναρωτιούνται αν είσαι ηλίθιος, παρά να μιλάς καθιστώντας έτσι πάσα αμφιβολία περιττή. Κατά συνέπειαν, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της κατάληψης.
Τότε, ίσως η κατάληψη γίνεται, προκειμένου να δοθεί δημοσιότητα στο πρόβλημα: για να ακουστεί «η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ. Αυτό είναι μεν πιθανό, αλλά και πάλι έχει σοβαρές παρενέργειες εις βάρος των συμφερόντων του ΣΥΡΙΖΑ, που υποκινεί την κατάληψη. Διότι αναδεικνύει τον ακραίο παραλογισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και υποχρεώνει κάθε λογικό άνθρωπο να σκεφθεί μήπως έφθασε η ώρα, ώστε αυτός ο θεσμός, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εξαθλίωση της ανωτάτης εκπαίδευσης, να πάει επιτέλους στα σκουπίδια. Οσο βαριάς μορφής και αν είναι η ιδεολογική τύφλωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν σταθμίσει αυτές τις επιπτώσεις. Επομένως, και αυτό αποκλείεται.
Αρα λοιπόν ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίον οι φοιτητές του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες για την κατάληψη της Νομικής; Πολύ φοβάμαι ότι -βάσει της λογικής τουλάχιστον- δεν υπάρχει. Απλώς, κάνουν κατάληψη, επειδή αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι, όπως οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους καταφεύγουν στην εργασία των ξένων εργατών, ομοίως οι καταληψίες εκμεταλλεύονται την εργασία των παράνομων μεταναστών. Μην αμφιβάλλετε, άλλωστε, ότι και η κατάληψη είναι κουραστική δουλειά. Ποιος αντέχει να περνά ατέλειωτες ώρες βαρεμάρας μέσα στον ίδιο χώρο, παίζοντας νυχθημερόν τάβλι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: