Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣQ «Λαθρομετανάστευση» και ευθύνες

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
Η κατάληψη της Νομικής στο κέντρο της Αθήνας από «λαθρομετανάστες» έδειξε όλη τη γύμνια του ελλαδικού κράτους και ανέδειξε ξανά την ανευθυνότητα των ελλαδικών ελίτ, από τους πολιτικούς ως τους πανεπιστημιακούς. Όταν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που καταρρέει οικονομικά, ζούνε και εργάζονται, κάτω από άθλιες συνθήκες και άγρια εκμετάλλευση, πάνω από μισό εκατομμύριο λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στη χώρα πέραν της πενταετίας, αυτό δείχνει την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής και τη μη ανάληψη ευθύνης από μέρους των εναλλασσόμενων στην εξουσία πολιτικών ελίτ.
Ό,τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα, αναδεικνύει το θέμα της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης σε πλανητικό επίπεδο και το οποίο φυσικά διασυνδέεται με τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες που βιώνει η ανθρωπότητα. Αφού για αιώνες η Δύση εκμεταλλεύτηκε τον υπόλοιπο κόσμο με τον αποικισμό, αφού στη συνέχεια εγκατέστησε ένα σύστημα οικονομίας βασισμένο στη συνέχιση της εκμετάλλευσης των πρώην αποικιών, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ό,τι παράγει η πολιτική αυτή. Διότι σε τελευταία ανάλυση οι «λαθρομετανάστες» που απειλούν σήμερα τις κοινωνικές ισορροπίες των πλούσιων καπιταλιστικών χωρών, είναι τα θύματα μιας πολιτικής στην οποία στηρίχτηκε και στηρίζεται η ευημερία των ανεπτυγμένων χωρών.
Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όπως φυσικά και οι πόλεμοι πίσω από τους οποίους κρύβονται συνήθως τα μεγάλα συμφέροντα των πλούσιων ανεπτυγμένων χωρών. Οι «λαθρομετανάστες» επομένως είναι η εκδίκηση για την καταστροφή που επέφερε σ’ ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ο αποικισμός, ο μεταποικισμός και η λογική του νεοφιλελευθερισμού. Κανένα τείχος, κανένα ηλεκτροφόρο συρματόμπλεγμα, καμία φρούρηση συνόρων δεν είναι δυνατή για να εμποδιστούν οι κολασμένοι αυτοί της Γης να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα κάτω από τον Ήλιο.
Η λύση φυσικά του προβλήματος δεν είναι η μετακίνηση χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων από τις φτωχές και κατεστραμμένες περιοχές του πλανήτη προς τις πλούσιες χώρες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να σταματήσει η εκμετάλλευση των χωρών τους, χρειάζεται να αλλάξουν οι σχέσεις οικονομικής εξάρτησης που έχουν επιβληθεί από την εποχή του αποικισμού και που συνεχίζονται ως τις μέρες μας με διαφορετικές μεθοδεύσεις. Όσο οι πλούσιες καπιταλιστικές χώρες αρνούνται να υιοθετήσουν μια οικονομική πολιτική που θα επιτρέπει την ισορροπημένη πλανητική ανάπτυξη χωρίς να περιθωριοποιεί εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους, το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης θα γιγαντώνεται και οι λαθρομετανάστες θα πολιορκούν τις πόλεις τους, θα μετακινούνται κατά κύματα στις δικές τους επικράτειες.
Η τραγωδία στην περίπτωση αυτή είναι πως πληρώνουν και χώρες που δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις σημερινές ανισορροπίες της νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας οικονομίας. Γιατί για παράδειγμα ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος υπήρξαν αποικιακές δυνάμεις για να εκμεταλλευτούν άλλους λαούς, ούτε και σήμερα ελέγχουν τους μηχανισμούς της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για να έχουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν με τη «λαθρομετανάστευση». Είναι γι’ αυτό το λόγο που, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να θέσουν ωμά το θέμα αυτό, επειδή, μεταξύ άλλων, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης έχουν καταντήσει κυματοθραύστες της λαθρομετανάστευσης που προορίζεται για τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, τις μητροπόλεις του αποικισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Προπάντων που στην περίπτωση της Κύπρου επικρέμαται ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης με τον εποικισμό, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια μορφή ρατσισμού. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας, η αλλαγή των δημογραφικών δομών της χώρας βάζει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του ελληνικού λαού. Φυσικά η αλλαγή των δημογραφικών δομών είναι ακόμη πιο επικίνδυνη για την Κύπρο, που βρίσκεται υπό ημικατοχή και είναι γνωστόν πως αυτή την αλλαγή την επιδιώκει η Τουρκία, η οποία εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για την επίτευξη της.
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: