Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Μπαγιάτικα βραβεία

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2011 για βιβλία που είχαν εκδοθεί το... 2009. Τα περισσότερα ξεχασμένα. Σε όλον τον κόσμο τα βραβεία αφορούν σε βιβλία της χρονιάς. Ετσι δημιουργείται το εκδοτικό γεγονός. Διαφορετικά πρόκειται για μνημόσυνο. Μπαγιάτικα βραβεία κι επιπλέον αδιαφανείς διαδικασίες. Γιατί δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνονται οι βραβευμένοι τίτλοι μαζί με τις short lists, τους βραχείς καταλόγους των υποψήφιων βιβλίων. Αυτοί είναι μια ακόμη διεθνής πρωτοτυπία, που έρχεται σε κατάφορη αντίθεση προς την διατυμπανιζόμενη διαύγεια των διαδικασίων στο δημόσιο τομέα. Γιατί τα Κρατικά Βραβεία εκεί ανήκουν. Είναι κρίμα πώς ένας τόσο ιστορικός θεσμός, με υπερπεντηκοαντετή διάρκεια, ευτελίζεται από την πολιτική με την σύμπραξη βεβαίως διανοουμένων και συγγραφέων που δέχονται να (εξ)υπηρετούν τέτοιες διαδικασίες.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια τα βραβεία έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου. Το κύρος τους έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από κάποιους ανθρώπους που στελεχώνουν τις επιτροπές φορώντας βαριά μυωπικά φιλολογικά γυαλιά. Τα βραβεία δεν είναι βέβαια μόνο κρίσεις. Είναι και τελετουργία (rituel). Αλλά τα τελευταία χρόνια κανείς δεν ξέρει ούτε πότε ανακοινώνονται ούτε πότε απονέμονται, έχοντας φτάσει να δοθούν, σε συσκευασία δύο σε ένα, βραβεία δύο ετών. Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν ανεξαρτήτως των πολιτικών. Οι πολιτικοί το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τους εκσυγχρονίζουν. Τα κρατικά βραβεία χρειάζονται εκσυγχρονισμό, κυρίως ως προς τη συγκρότηση της κριτικής επιτροπής, που οδηγεί στην ανακύκλωση των ίδιων ανθρώπων. Να ανακοινώνονται υποχρεωτικά κάθε Οκτώβριο, να απονέμονται κάθε Δεκέμβριο, δηλαδή να έχουν μια κανονικότητα και να τα περιμένουμε όπως περιμένουμε το Μπούκερ κάθε Οκτώβριο ή το Γκονκούρ κάθε Νοέμβριο. Η λογοτεχνία έχει ανάγκη από γεγονότα.
Υποτίθεται ότι θεσμός αναδιοργανώνεται προς το καλύτερο. Αλλά όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: