Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Ποιες αξίες υπερασπίζεται το πανεπιστήμιο;

«Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που υπονομεύει το πανεπιστημιακό άσυλο», διάβασα χθες στη δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, με αφορμή τον εμπρησμό που κατέστρεψε την αίθουσα Οικονομίδη της Νομικής Σχολής.
Η φράση θα αρκούσε ίσως να είναι:
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς.
Αλλά θα μπορούσε να εξειδικευθεί και σε κάποια από τις παρακάτω μορφές:
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που καταστρέφει την πανεπιστημιακή περιουσία.
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που υπονομεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που υπονομεύει τη δημοκρατία.
Μου φαίνεται πως όλα αυτά συνεπάγεται ο εμπρησμός πανεπιστημιακών αιθουσών. Αλλά κατά τον κ. Πρύτανη, υπέρτατη αξία που πρέπει να προστατευθεί από τις πράξεις τρομοκρατικής βίας είναι το «άσυλο». Το ότι καταστράφηκε ολόκληρη αίθουσα διδασκαλίας, απειλήθηκαν ζωές, διαπράχθηκε πράξη ακραίας πολιτικής βίας αξιολογούνται ως υποδεέστερα.
Φοβάμαι πως αυτό το αξιακό σύστημα απειλεί το πανεπιστήμιο και την κοινωνία περισσότερο και από τις ίδιες τις πράξεις βίας· γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμφάνισής τους, τις ανέχεται, τις πολλαπλασιάζει _ και επιτρέπει στους βιαιοπραγούντες να καταλύουν όλες τις άλλες αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: