Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα σχολικά κτίρια της Αθήνας

Της Ελενας Kαρανατση
Ιδιαιτέρως προβληματικά σχολικά κτίρια φιλοξενούν τον μαθητικό πληθυσμό της Αθήνας. Οι χρόνιες ελλείψεις και τα κτιριακά προβλήματα καθιστούν αρκετά από αυτά ολικώς ή μερικώς ακατάλληλα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της νέας δημοτικής αρχής περίπου οκτώ στα δέκα σχολεία που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων ουσιαστικά τελούν υπό εγκατάλειψη, καθώς η συντήρησή τους είναι επιεικώς πλημμελής και οι απαιτούμενες εργασίες επισκευών βρίσκονται στα συρτάρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των 31 νέων σχολικών κτιρίων, τα οποία είναι υπό κατασκευή και δεν έχουν παραδοθεί ακόμα, υπάρχει σχολική μονάδα που ξεκίνησε να χτίζεται το 1986(!) και ακόμα δεν έχει παραδοθεί, καθώς εκκρεμεί η «αποπεράτωση εργασιών πυρασφάλειας». Σε άλλα δεν έχει ολοκληρωθεί η «διαδικασία άρσης επικινδυνότητας τοίχου»...
Ο δήμος της Αθήνας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων αναζητεί ελεύθερα οικόπεδα προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες ανέγερσης 36 καινούργιων σχολείων.
Πρόκειται για έναν αρκετά δύσκολο στόχο δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ ο παράγων «χρήμα» βάζει και στο θέμα των σχολείων τρικλοποδιά. «Χρειαζόμαστε λεφτά για τις απαλλοτριώσεις, τα οποία, όμως λόγω κρίσης δεν υπάρχουν», εξηγεί στην «Κ» η αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νέλλη Παπαχελά και προσθέτει «θα χρειαστεί να περικοπούν ίσως από άλλους τομείς χρήματα για να μπορέσουν τουλάχιστον να επισκευαστούν σχολικές μονάδες και να λειτουργήσουν ομαλά».
Οι εκκρεμότητες είναι ουκ ολίγες και ορισμένες χρήζουν και επείγουσας διευθέτησης, όπως για παράδειγμα νηπιαγωγείο του 6ου διαμερίσματος, το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο και ο δήμος καλείται τώρα να επισπεύσει τη μεταστέγασή του. Σε άλλο σχολικό συγκρότημα, στα Ανω Πετράλωνα, οι όποιες εργασίες επισκευών έχουν παγώσει εδώ και καιρό, καθώς υπάρχει δικαστική εμπλοκή, επειδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς της σχολικής μονάδας είναι θολό...
Σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα οι αυλές είναι σε «μαύρο χάλι», ενώ αρκετές αίθουσες χρειάζονται αντικατάσταση κουφωμάτων. «Δυστυχώς βρήκαμε την αρμόδια υπηρεσία του δήμου υπό διάλυση, ενώ πρέπει να πληρωθούν παλιές εργολαβίες που παραμένουν εδώ και καιρό απλήρωτες», τονίζει η κ. Παπαχελά.
Συγχωνεύσεις
Εντονο προβληματισμό αλλά και αρκετές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει ο «εκπαιδευτικός Καλλικράτης» βάσει του οποίου θα πρέπει να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων. Οι αριστερές δημοτικές παρατάξεις κάνουν λόγο για υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών και ζητούν «να μην προχωρήσουν οι συμπτύξεις τμημάτων στο όνομα της περικοπής των δαπανών».
Στον δήμο Αθηναίων, όπου λειτουργούν σήμερα 457 σχολεία, εκ των οποίων τα 170 είναι δημοτικά, υπάρχουν μέχρι στιγμής 35 προτάσεις για συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων. Εξετάζονται αρχικά τα συστεγαζόμενα σχολεία ώστε να δοθεί λύση στη διπλοβάρδια. Οι τάξεις των 12 - 14 μαθητών με τη συγχώνευση θα γίνουν το πολύ των 25 μαθητών.
Σε δεύτερο στάδιο θα καταρτιστεί και ο κατάλογος των υπό συγχώνευση λυκείων για τον οποίο ο δήμος της Αθήνας αναμένει τις σχετικές προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής.
Την ίδια ώρα συρρικνώνονται και οι σχολικές επιτροπές. Ετσι από το σύνολο των 223 σχολικών επιτροπών θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να απομείνουν τελικά δύο σχολικές επιτροπές σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, μία για την πρωτοβάθμια και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή συνολικά 14.
Στοιχεία για αξιολόγηση
Η νέα αντιδήμαρχος έχει ζητήσει από τους διευθυντές όλων των σχολείων να αποστείλουν στοιχεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το κάθε ένα ξεχωριστά, ώστε να γίνει η σχετική αξιολόγηση να δοθεί η ανάλογη προτεραιότητα.
Στόχος της δημοτικής αρχής που έχει αναλάβει λόγω «Καλλικράτη» τις επιπλέον αρμοδιότητες στον τομέα της Εκπαίδευσης είναι να έχει δοθεί βιώσιμη λύση για τουλάχιστον δύο σχολεία σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: