Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην Ηπειρο

Το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζει αύριο (Πειραιώς 138) έκθεση φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα με τίτλο «Το Αντάρτικο στην Ηπειρο, 1940-1944». Στα πλαίσια της έκθεσης στις 27/2 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η φωτογραφία στα χρόνια της Αντίστασης. Ελλάδα, 1941-1944».Ο Κώστας Μπαλάφας, ένοπλος μαχητής, αλλά και φωτογράφος του 85ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, αποτύπωσε σε φιλμ τον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ηπειρο, με στόχο να διασωθούν ηρωικές στιγμές του αγώνα και των δομών που συγκρότησε το ΕΑΜ στις απελευθερωμένες περιοχές.Τα φιλμ που τράβηξε έμειναν κρυμμένα για 31 χρόνια κάτω από το ξύλινο πάτωμα ενός σπιτιού στα Γιάννενα. Με παρότρυνση του ομοτέχνου του Σπύρου Μελετζή, ο Κ. Μπαλάφας, το 1991, εξέδωσε το λεύκωμα «Κώστας Μπαλάφας "Το αντάρτικο στην Ηπειρο (Ασπρόμαυρες φωτογραφίες 1940-1944"». Σήμερα, με απόφασή του, οι φωτογραφίες από την Αντίσταση στην Ηπειρο, όπως και όλο το έργο του, φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη.
ΦΩΤΟ:Ο Στέφανος Σαράφης και ο Αρης Βελουχιώτης μπαίνουν (28/12/1944) στα απελευθερωμένα από τον ΕΛΑΣ Γιάννενα 
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: