Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Απειλούν να «κόψουν» τα συγγράμματα οι εκδότες

Χωρίς τα συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες φοιτητές, καθώς οι εκδοτικοί οίκοι απειλούν να σταματήσουν να τα μοιράζουν, αν δεν τους καταβληθούν από το υπουργείο Παιδείας τα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων, τόνισαν ότι ζητούν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.
"Για εμάς δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα βιωσιμότητας. Η κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι σήμερα τραγική", δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου εκδοτών επιστημονικών βιβλίων Δημ. Μπαλιάτσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Παιδείας οφείλει σήμερα στους εκδοτικούς οίκους της χώρας 30 εκατ. ευρώ από τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06 μέχρι και 2008-09, άλλα 35 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του 2010-2011 και 10 εκατ. ευρώ από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου εκδοτών επιστημονικών βιβλίων διαψεύδει με τις δηλώσει του και τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, ότι με το νέο σύστημα που ισχύει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μειωθούν οι δαπάνες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.
Όπως τόνισε ο Δημ. Μπαλιάτσας, "πέρσι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, κόστιζαν 55 με 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ φέτος το ένα μόνο εξάμηνο έχει φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ".
Ήδη, στα περισσότερα τμήματα και σχολές έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις του εαρινού εξαμήνου, ενώ από τις 17 Μαρτίου άρχισε και η διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων για το ίδιο εξάμηνο, μέσω της πλατφόρμας Εύδοξος.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας πέτυχε αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών ενός μέρους των χρημάτων που οφείλονται στους εκδοτικούς οίκους. 
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: