Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Ξεσηκωμός για τις συγχωνεύσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ (agelioforos.gr)
Σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Τσιμισκή, προχώρησαν χτες οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις των σχολείων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Χτες, νωρίς το πρωί, πριν από το χτύπημα του κουδουνιού, οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εδρεύει στην οδό Ικτίνου 5, προχώρησαν σε συμβολικό, δεκάλεπτο αποκλεισμό δύο λωρίδων της οδού Τσιμισκή.
Οι 183 μαθητές διαμαρτύρονται διότι, όπως υποστηρίζουν, είναι αδύνατον οι τάξεις του σχολείου να υποδεχτούν τους 106 μαθητές του 13ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εδρεύει στην οδό Εθνικής Αμύνης. Οπως αναφέρει η εκπαιδευτική κοινότητα, οι 183 μαθητές του 2ου ΓΕΛ παρακολουθούν τα μαθήματά τους στις οκτώ αίθουσες του σχολείου. Μάλιστα, στη β' λυκείου, που είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα, αντιστοιχούν 26 μαθητές ανά τμήμα, οπότε είναι αδύνατο να προστεθούν και νέοι μαθητές, καθώς θα δημιουργηθούν υπεράριθμα τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να ανακληθεί η απόφαση συγχώνευσης του σχολείου τους με το 13ο Λύκειο.
Καταλήψεις
Στο μεταξύ, κατάληψη πραγματοποιούν από την Πέμπτη οι μαθητές των 12ου και 16ου Γυμνασίων Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Ξηροκρήνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η επικείμενη συνένωση θα οδηγήσει σε τμήματα με περισσότερους από 30 μαθητές.
Εξάλλου, χτες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συγκεντρώθηκαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να μη δεχτεί τις συγχωνεύσεις.
Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου «να εφαρμόσει το σαρωτικό σχέδιο της κατάργησης - συγχώνευσης σε ποσοστό άνω του 13% των σχολείων». Σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας, στην Κεντρική Μακεδονία καταργούνται 133 σχολικές μονάδες (38 στη Θεσσαλονίκη, 43 στις Σέρρες, 10 στο Κιλκίς, 22 στην Πιερία, 7 στην Πέλλα, 7 στη Χαλκιδική και 6 στην Ημαθία).
Δυτική Μακεδονία
Διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις, όμως, πραγματοποιούνται και σε άλλες περιοχές. Ετσι, γονείς και μαθητές των δύο γυμνασίων του δήμου Εορδαίας Κοζάνης, που συγχωνεύονται, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία, ενώ κάτοικοι του Τρανοβάλτου και της Ελάτης κατέλαβαν και απέκλεισαν την εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας, στο ύψος του Τριγωνικού.
Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα του δήμου Γρεβενών πραγματοποίησε την Πέμπτη συλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων στο δήμο, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζεται συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας οδού, στον κόμβο της Μυρσίνας, στις 2 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: