Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Δίδυμη πρωτιά στα Μαθηματικά

Χρυσά μετάλλια κέρδισαν τα αδέλφια Θ. και Ν. Αναγνώστου, μαθητές της Γ' Γυμνασίου από τα Τρίκαλα. Συμμετείχαν διαδοχικά στους διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης» και στην Ολυμπιάδα, αποσπώντας ακριβώς την ίδια βαθμολογία Δίδυμη επιτυχία για τα αδέλφια Θοδωρή και Νικολέτα Αναγνώστου επεφύλασσε η συμμετοχή τους στην 28η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης», καθώς απέσπασαν χρυσά μετάλλια και έβαλαν «πλώρη» για τη Διεθνή και τη Βαλκανική Ολυμπιάδα.
Τα δίδυμα αδέλφια Θοδωρής και Νικολέτα Αναγνώστου που διακρίθηκαν με χρυσό μετάλλιο στην 28η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα
Τα δίδυμα αδέλφια από τα Τρίκαλα, μαθητές της Γ' Τάξης Γυμνασίου στα εκπαιδευτήρια «Αθηνά», συμμετείχαν διαδοχικά στους διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης» και στη 28η Μαθηματική Ολυμπιάδα, αποσπώντας την ίδια ακριβώς βαθμολογία.
«Ο βαθμός ήταν ο ίδιος, αλλά κάναμε διαφορετικά λάθη και προσεγγίσεις στις λύσεις των ασκήσεων», τόνισαν τα δύο αδέλφια στο «Εθνος» για την επιτυχία τους στον διαγωνισμό. Αναφορικά με την προετοιμασία τους, σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρακολούθηση μαθημάτων στο μαθηματικό σχολείο της Λεπτοκυαριάς Πιερίας, ενώ σημαντικό μερίδιο για την επιτυχία είχε και ο πατέρας τους, που είναι μαθηματικός, αλλά και δύο μεγαλύτεροι μαθητές που έχουν διακριθεί ήδη σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών. «Η βασική μας προετοιμασία έγινε στο μαθηματικό σχολείο, όπου μαζί με περίπου 200 ακόμη παιδιά απ' όλη την Ελλάδα παρακολουθούσαμε τα πρωινά μαθήματα που περιελάμβαναν θεωρία και ασκήσεις εκτός του σχολικού βιβλίου, ενώ το υπόλοιπο της ημέρας ασχολούμασταν με άλλες δραστηριότητες», τονίζει η Νικολέτα Αναγνώστου.
Στο Δημοτικό, επισημαίνει η Νικολέτα, τα Μαθηματικά ήταν γι' αυτήν κάτι σαν παιχνίδι, ενώ άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά από την Α' Γυμνασίου.
«Επόμενος στόχος είναι να συμμετάσχω στην Εθνική Ομάδα Μαθηματικών, αλλά ακόμη και αν δεν θα τα καταφέρω, τα Μαθηματικά θα είναι το ισόβιο χόμπι μου», σημειώνει. Οσο για το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και επαγγελματικά με τη μαθηματική επιστήμη, αν και είναι ακόμη νωρίς, δεν το αποκλείει.
Από την πλευρά του, ο Θοδωρής έκανε λόγο για μία εμπειρία που θα τη θυμάται για πολλά χρόνια, αναφέρθηκε στις πολλές ώρες μελέτης μαζί με την αδελφή του και μίλησε για τους στόχους του. «Θέλω να διακριθώ στον επόμενο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί μεταξύ των 24 παιδιών που βραβεύτηκαν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, προκειμένου να συμμετάσχω ως μέλος της Εθνικής Ομάδας στη Βαλκανική Ολυμπιάδα που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Κύπρο». Οσο για το μέλλον, υπογράμμισε πως δεν θέλει να παρατήσει την ενασχόλησή του με τα Μαθηματικά, καθώς είναι κάτι που αγαπάει και τον γεμίζει.
Κάθε χρόνοΘεσμός οι διαγωνισμοί
Χιλιάδες μαθητές απ' όλη τη χώρα συμμετέχουν κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε).
Πριν από λίγες ημέρες, η Ε.Μ.Ε πραγματοποίησε την 28η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», στην οποία έλαβαν μέρος 450 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου απ' όλη την Ελλάδα.
Οι μαθητές αυτοί επιλέχθηκαν μετά δύο διαδοχικούς Πανελληνίους Διαγωνισμούς, τον «Θαλή» (31 Οκτωβρίου 2010, συμμετείχαν πάνω από 12.000 μαθητές) και τον «Ευκλείδη» (15 Ιανουαρίου 2011, διαγωνίστηκαν 2.700 μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον διαγωνισμό της πρώτης φάσης).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: