Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Εγκύκλιος - «φωτιά» για τα δωρεάν συγγράμματα


Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, μειώνεται δραστικά το δικαίωμα των φοιτητών να παίρνουν δωρεάν τα απαραίτητα για τις σπουδές τους συγγράμματα
Ο κάθε φοιτητής, πλέον, θα δικαιούται ανά μάθημα μόνο ένα δωρεάν βιβλίο (όχι ένα δωρεάν σύγγραμα που μπορεί να περιλαμβάνει παραπάνω βιβλία), ό,τι χρειάζεται παραπάνω «απλά» θα πληρώνεται! 
Οι φοιτητές που πήραν παραπάνω συγγράμματα πρέπει να τα επιστρέψουν, διαφορετικά δε θα μπορούν στο εξής να πάρουν κανένα βιβλίο δωρεάν αφού θα διαγράφονται απ' το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ (το ηλεκτρονικό σύστημα για τη διανομή συγγραμμάτων). Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού συγγράμματος. Εάν οι φοιτητές επί πτυχίω, που έχουν παραλάβει παραπάνω συγγράμματα, δεν τα επιστρέψουν θα διώκονται!
Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προς τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τον τίτλο «Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της υπ' αριθμ. Φ.1/76244/Β3/30/30-6-2010(Β987) υπουργικής απόφασης». Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 28 Γενάρη 2011 και αναφέρει, μεταξύ άλλων:
  • 1 βιβλίο για κάθε μάθημα: «Οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των ΑΕΑ οφείλουν να περιλαμβάνουν στο συνολικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων (2) δύο ή περισσότερες διαζευκτικές επιλογές συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, ενώ στην κάθε επιλογή πρέπει να περιλαμβάνεται ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο».
  • Τα παραπάνω συγγράμματα επιστρέφονται: «Δεδομένου ότι κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010 - 2011, ορισμένες Γραμματείες Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών καταχώρησαν στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα του συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ περισσότερα του ενός συγγράμματα σε κάθε δυνατή επιλογή συγγράμματος, επισημαίνει ότι οι εν λόγω Γραμματείες από 1 έως 20 Φεβρουαρίου οφείλουν να εισέρχονται στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα και να αφαιρούν τα σωρευτικώς προτεινόμενα συγγράμματα σε κάθε επιλογή, προτείνοντας ταυτόχρονα ένα μόνο σύγγραμα».
  • Χωρίς κανένα βιβλίο τα μαθήματα - «συνθέσεις»: «Οσον αφορά τα μαθήματα που αποτελούν σύνθεση δύο ή περισσοτέρων αυτοτελών μαθημάτων, οι Γραμματείες οφείλουν εντός της ίδιας προθεσμίας να αφαιρέσουν από τον καταχωρηθέντα στο Κεντρικό Πληροφορικό Σύστημα συνολικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων, τα συγγράμματα που προτείνονται για αυτά τα μαθήματα».
  • Αν δεν τα επιστρέψουν δε θα μπορούν στο εξής να πάρουν δωρεάν βιβλία: «Στην περίπτωση που οι φοιτητές και σπουδαστές παρέλαβαν συγγράμματα που δε δικαιούνται να παραλάβουν θα τα επιστρέφουν». Εάν δεν επιστρέψουν («εάν η ανωτέρω διαδικασία δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς»), τότε «οι φοιτητές και σπουδαστές δε θα δύνανται σε επόμενα εξάμηνα να επιλέξουν μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΥΔΟΞΟΣ διδακτικά συγγράμματα».
  • Οι επί πτυχίω φοιτητές θα διώκονται αν δεν τα επιστρέψουν: «Εάν αυτοί οι φοιτητές έχουν υπερβεί τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, τότε θα ενημερώνεται το Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή η ΑΕΑ για την διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, προκειμένου να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές».
Αμεση αγωνιστική απάντηση
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος γίνεται, ήδη, πράξη στις σχολές. Για παράδειγμα, στη Νομική, την Τρίτη, ένας καθηγητής εξήγησε στους φοιτητές ότι δωρεάν θα πάρουν μόνο ένα βιβλίο και το δεύτερο πρέπει να το πληρώσουν απ' την τσέπη τους! Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αντέδρασαν άμεσα, ενημερώνοντας τους φοιτητές και κάλεσαν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία και την επόμενη μέρα σε κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος της Νομικής. Σήμερα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει κινητοποιήσεις στις σχολές: Στις 12 μ. θα γίνει κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, απ' τις Επιτροπές Αγώνα της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ) και της Φυσικομαθηματικής, και την ίδια ώρα παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Αθήνας απ' τις Επιτροπές Αγώνα της Σχολής. Επίσης, θα γίνουν κινητοποιήσεις στις πρυτανείες του ΕΜΠ, της ΑΣΟΕΕ, του Πανεπιστημίου Πειραιά.
«Πάρτε πίσω την κατάπτυστη εγκύκλιο»
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή του περιγράφει το περιεχόμενο της εγκυκλίου και καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε αγώνα για να ακυρωθεί η εγκύκλιος και να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο που προωθείται:
«Αυτή η οδηγία - έκτρωμα του υπουργείου του ΠΑΣΟΚ είναι εφαρμογή του προηγούμενου νόμου της ΝΔ. Αποτελεί πλευρά και του νόμου - πλαισίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στο Μάρτη, που στοχεύει να μετατρέψει τις σχολές σε επιχειρήσεις ΑΕ με δίδακτρα.
Ηδη πολλοί φοιτητές έχουν δεχτεί e-mail για να επιστρέψουν τα συγγράμματα που έχουν προμηθευτεί. Το κόστος για να αγοράσουμε τα βιβλία που είναι αναγκαία για να πάρουμε το πτυχίο είναι δυσβάσταχτο για μας και την οικογένειά μας.
Για παράδειγμα: Στη Νομική, στο μάθημα "Συνταγματικοί Θεσμοί" δίνονταν 2 τόμοι δωρεάν όπου η τιμή τους είναι 60 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι φοιτητές δικαιούνται μόνο τον ένα τόμο δωρεάν και τον άλλον θα τον πληρώνουν. Στο μάθημα "Πολιτική Φιλοσοφία" θα πρέπει να πληρώνουν οι φοιτητές την "Πολιτεία" του Πλάτωνα (που δίνεται ενισχυτικά) 40 ευρώ.
Το ΜΑΣ καλεί όλους τους φοιτητές να αναλάβουν δράση δίπλα στις Επιτροπές Αγώνα στη σχολή τους για να μην περάσουν η κατάπτυστη εγκύκλιος του υπουργείου και ο νέος νόμος - πλαίσιο».
«Κάθε φοιτητής και σπουδαστής πρέπει να γυρίσει την πλάτη στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμφωνούν με το νέο νόμο - έκτρωμα και να συνταχθεί με τις δυνάμεις του ΜΑΣ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: