Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Εκπέμπουν σήμα κινδύνου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αθήνας

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αντιμετωπίζει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας. Οι δυσκολίες εντείνονται την περίοδο αυτή λόγω των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων, με αποτέλεσμα αρκετοί σταθμοί να έχουν βάλει «λουκέτο». Κάποιοι λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, κάποιοι άλλοι έχουν κλείσει τμήματα, ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σίτιση των παιδιών.
Ειδικότερα, 8 παιδικοί σταθμοί έχουν κλείσει λόγω προβλημάτων στελέχωσης. Για τους ίδιους λόγους, 36 λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες στα παιδιά δόθηκε μόνο πρωινό και δεκατιανό. Το μεσημεριανό φαγητό μοιράστηκε μόνο στους 67 από τους 87 σταθμούς που λειτουργούν.
Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, που την τελευταία στιγμή επιστρατεύουν συγγενείς και μπέιμπι σίτερ για να κρατήσουν τα παιδιά τους. Αλλωστε, το πρόγραμμα ανατρέπεται καθημερινά, με αποτέλεσμα οι γονείς να ενημερώνονται την προηγούμενη ημέρα για τους σταθμούς που θα λειτουργήσουν και για πόσες ώρες.
Στο Βρεφοκομείο Αθηνών εργάζονται 1.367 άτομα, εκ των οποίων οι 517 είναι με συμβάσεις έργου που έχουν λήξει και οι εργαζόμενοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.
Εκτός όμως από τους συμβασιούχους, το Βρεφοκομείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα και με τις συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2010 συνολικά 140 άτομα βγήκαν στη σύνταξη, αυξάνοντας τα κενά στις οργανικές θέσεις.
Αν και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσουν οι σταθμοί και να σιτιστούν τα παιδιά, παρουσιάζονται ανυπέρβλητα εμπόδια. Για παράδειγμα, το φαγητό, μια βασική υπηρεσία που παρέχουν οι σταθμοί, δεν μοιράζεται καθημερινά, καθώς στα δύο μαγειρεία του δήμου, τα οποία τροφοδοτούν όλους τους σταθμούς, εργάζονται αρκετοί συμβασιούχοι.
Αποτέλεσμα, κάποιες μέρες να δίνεται στα παιδιά μόνο ψωμί και τυρί και να παραλείπεται το μεσημεριανό. Αλλά και στις περιπτώσεις που το φαγητό φτάνει στους σταθμούς, υπάρχουν δυσκολίες στη σίτιση των παιδιών, αφού οι τραπεζοκόμοι δεν επαρκούν. Ενδεικτική περίπτωση παιδικός σταθμός στα Κάτω Πατήσια, στον οποίο μία τραπεζοκόσμος σερβίρει φαγητό σε 98 παιδιά!


Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: