Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Fast-Track αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών ΑΕΙ και "εκπαιδευτηρίων" θέλει η Κομισιόν


Τη fast-track αναγνώριση των πτυχίων ιδιωτικών πανεπιστημίων του εξωτερικού και άλλων «εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», πέρα από τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα, προωθεί η Κομισιόν. Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Μπαρνιέ, σε ερώτηση του Ν. Χουντή.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους το Μνημόνιο ζητά την «ουσιαστική μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» και πώς το θέμα αυτό συνδέεται με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Στην απάντησή του, ο κ. Μπαρνιέ, αφού τονίζει ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει μια ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική όσον αφορά την αναγνώριση των πτυχίων από ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα», συμπληρώνει ότι «οι επαγγελματικές υπηρεσίες αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας το οποίο υπόκειται σε πληθώρα κανονιστικών ρυθμίσεων».
Με την απάντησή της, η Κομισιόν, είναι σαφές ότι πέρα από το αίτημα της άμεσης αναγνώρισης των πτυχίων των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ασκεί πιέσεις, αφενός για τη χαλάρωση του καθεστώτος αναγνώρισης των πτυχίων που προέρχονται από ιδιωτικά πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, φωτογραφίζοντας τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για την αναγνώριση αυτών των πτυχίων, και αφετέρου ασκεί πιέσεις για περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού κάνει λόγο για «επαγγελματικές υπηρεσίες» που υπόκεινται σε «πληθώρα κανονιστικών ρυθμίσεων».
Παράλληλα η Κομισιόν προσθέτει ότι «η διευκόλυνση των επαγγελματιών όσον αφορά τους όρους αναγνώρισης των εκπαιδευτικών τους τίτλων από το εξωτερικό θα διευκολύνει και τις ξένες εταιρείες να εισέλθουν και να επενδύσουν στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, αυξάνοντας την ευελιξία τους ως προς την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού».
Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: