Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Καλλιθέα: Φοβούνται σχολεία-γκέτο

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΤΑΞΕΙΣ * ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Τμήματα με είκοσι οκτώ μαθητές και μεγάλα ποσοστά παλιννοστούντων και μεταναστών μαθητών που θα δυσκολέψουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αναγκάζουν γονείς και εκπαιδευτικούς της Καλλιθέας να αντιδράσουν στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις σχολείων στην περιοχή τους.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος γκετοποίησης των σχολείων, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί και η μη επάρκεια των κτιριακών υποδομών, στις περιπτώσεις των Εσπερινών σχολείων και των δύο ημερήσιων Λυκείων.
«Στα σχολεία της Καλλιθέας -και κυρίως σ' αυτά που συγχωνεύονται- φοιτούν παλιννοστούντες και μετανάστες μαθητές σε ποσοστά 20%, 30% αλλά και 50% (από τα υψηλότερα σε όλη τη χώρα). Ο συνωστισμός τόσο πολλών μεταναστών μαθητών σε ένα σχολείο οδηγεί σε κίνδυνο γκετοποίησης των σχολείων», μας λέει η Μαρία Δανιήλ, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου.
«Τα σχολεία αυτά -που λόγω της μεγάλης πολυπολιτισμικότητάς τους θα έπρεπε να έχουν μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα- θα καταλήξουν μετά τη συγχώνευση να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα από όλα τα άλλα σχολεία της Καλλιθέας (27 - 28 μαθ.), με προφανή τον κίνδυνο διάλυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην τάξη. Παράλληλα, αυξάνεται και ο συνολικός μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα στην Καλλιθέα, που θα είναι από τους υψηλότερους στο Λεκανοπέδιο».
Τη διαμαρτυρία τους για το αίσθημα απαξίωσής τους εκφράζουν οι καθηγητές του 11ου Γυμνασίου Καλλιθέας το οποίο συγχωνεύεται με το 6ο Γυμνάσιο. «Ο αριθμός των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών του 11ου Γυμνασίου είναι ιδιαίτερα μεγάλος (ανέρχεται σε 64 μαθητές για το έτος 2010-11, σε ποσοστό της τάξης του 42%). Στο 6ο Γυμνάσιο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής κανένα ειδικό πρόγραμμα που να αποσκοπεί στην ένταξη παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών».
Ο δήμαρχος
Σε επιστολή του προς την Εύη Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργό Παιδείας, ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης εφράζει τη διαφωνία στις εκτεταμένες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Καλλιθέα. «Η συγχώνευση των 2ου και 8ου Γυμνασίων δημιουργεί ένα νέο σχολείο με περίπου τριακόσιους (300) μαθητές, όπως και των 6ου και 11ου Γυμνασίων, ενώ των 5ου και 8ου Λυκείων με τριακοσίους πενήντα (350). Αυτά τα μεγέθη δεν είναι αποδεκτά.
Μη αποδεκτή είναι, εξάλλου, η συγχώνευση των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, η οποία δημιουργεί ένα σχολείο με τετρακόσιους (400) μαθητές». Ο δήμαρχος συνάμα άφησε αιχμές προς το υπουργείο τονίζοντας πως «απέφυγε σε όμορο δήμο να προβεί σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες στεγάζονταν σε ιδιωτικά κτίρια ή είχαν ακόμη και κενές αίθουσες διδασκαλίας».
Κατά την Ειρήνη Μουστάκη, δημοτική σύμβουλο Καλλιθέας, «ο δήμος μας είναι ο τρίτος σε μέγεθος εγκατάστασης παλιννοστούντων και μεταναστών στην Αττική. Το υπουργείο δεν συνεκτίμησε αυτά τα κοινωνικά και παιδαγωγικά κριτήρια, περιοριζόμενο αποκλειστικά στα γεωγραφικά. Η απόφαση του υπουργείου έχει προκαλέσει αναστάτωση στην εδώ εκπαιδευτική κοινότητα».
Εκπαιδευτικοί και γονείς υποστηρίζουν πως η συγχώνευση των Εσπερινών σχολείων του Μοσχάτου και της Καλλιθέας και η συγκέντρωση 400 μαθητών σε ένα κτίριο θα ακυρώσουν τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές διαδικασίες και θα προκαλέσουν παντελή αδυναμία εποπτείας των σχολείων. Αυτό θα επιφέρει προφανείς αρνητικές συνέπειες και στη λειτουργία του πρωινού σχολείου. Οι κτιριακές υποδομές, εξάλλου, δεν επαρκούν για τη στέγαση τόσων μαθητών. Η μετακίνηση, επίσης, των εργαζόμενων μαθητών από το Μοσχάτο στη βόρεια Καλλιθέα, αν δεν είναι αδύνατη, θα είναι σίγουρα υπερβολικά δύσκολη.
Σε συνεδρίασή του το Σχολικό Συμβούλιο του 8ου Γενικού Λυκείου Καλλιθέας αντιτίθεται στην επικείμενη συγχώνευσή του-απορρόφησή του από το 5ο Λύκειο Καλλιθέας. *

Οι συνενώσεις

*Το 2ο Γυμνάσιο με το 8ο Γυμνάσιο, Μεγαλουπόλεως 21
*Το 3ο Γυμνάσιο με το 4ο Γυμνάσιο, Ελ. Βενιζέλου 175
*Το 6ο Γυμνάσιο με το 11ο Γυμνάσιο, Ματζαγριωτάκη 14
*Το 5ο Λύκειο με το 8ο Λύκειο, Δοϊράνης 86 & Ιφιγενείας
*Το Εσπερινό Γυμνάσιο Μοσχάτου με το Εσπερινό Γυμνάσιο Καλλιθέας
*Το Εσπερινό Λύκειο Μοσχάτου με το Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: