Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Ο Καγκελάρης «πρεσβευτής» σε Καστορια και Πολύκαστρο

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ
Του Κώστα Μπατσή
Προαιώνιοι δεσμοί αίματος, αδελφικής γειτνίασης, φιλίας και συνεργασίας συνδέουν άρρηκτα τους Ήπειρώτες με τους κατοίκους της πανέμορφης Καστοριάς.
Οι δεσμοί αυτοί δεν χαλάρωσαν στο ελάχιστο στο πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως ενισχύθηκαν με την εσωτερική μετανάστευση και την εγκατάσταση στην Καστοριά πολλών Ηπειρωτών. Την αρχή έκαναν νομάδες κοπαδιών που ρίζωσαν στο φιλόξενο τόπο. Ακολούθησαν σταδιακά αργυροχρυσοχόοι, έμποροι, τεχνίτες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που βρήκαν δουλειά και ψωμί στον ακμάζοντα τότε νομό της γουνοποιϊας. Επακόλουθο ήταν ο δυτικότερος αυτός νομός της Μακεδονίας να φιλοξενεί σήμερα μόνιμα πάρα πολλούς Ηπειρώτες οι οποίοι στέριωσαν, δημιουργούν και προσφέρουν στην ντόπια οικονομία, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία.
Όλοι αυτοί κράτησαν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πατρώας προέλευσης, τα μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους και τα γνώρισαν στους ντόπιους, νέους πλέον συμπατριώτες τους. Για δε την καλύτερη μεταξύ τους επικοινωνία ίδρυσαν το Σύλλογο Ηπειρωτών Καστοριάς, η διοίκηση και τα μέλη του οποίου έχουν μεγάλη συμμετοχή και παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα του νομού.
Στα πλαίσια λοιπόν των δραστηριοτήτων του και με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών του ντόπιου πληθυσμού με τους Ηπειρώτες, η διοίκηση του συλλόγου κάλεσε ηπειρώτικα χορευτικά συγκροτήματα τα οποία θα παρουσιάσουν ρυθμούς και βήματα της πατρώας γης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Απριλίου, στο Άργος Ορεστικού, με συνδιοργανωτή το δήμο της πόλης.
Στις εκδηλώσεις θα πρωταγωνιστήσει ο γνήσιος ηπειρώτικος χορός, ο Καγκελάρης, ένα από τα καλύτερα έθιμα της Ηπείρου, αφού καθιερώθηκε τα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής τυραννίας του ελληνικού πληθυσμού, με απώτερο στόχο στη διάρκειά του, στον οποίο λάμβαναν μέρος όλοι οι κάτοικοι όπου εκδηλωνόταν, να ενημερωθούν για τα διαδραματιζόμενα εναντίον του εχθρού, χωρίς αυτός να τους παίρνει… χαμπάρι, αφού οι ειδήσεις, η πληροφόρηση και οι συνωμοτικές ενέργειες μεταδίδονταν τραγουδιστά, άρα και ακατανόητα από τους αμύητους, προς όλους.
Δρώμενα από το έθιμο, χιουμοριστικά και μη, θα παρουσιαστούν με σκετς από το θεατρικό τμήμα του Β΄Γυμνασίου Άρτας, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργεί και θαυματουργεί στον τομέα αυτό, παρουσιάζοντας τις παραστάσεις του σε πολλές πόλεις ανά τη χώρα.
Τον αυθεντικό αυτό χορό, τον ξακουστό Καγκελάρη, κλήθηκαν να αποδώσουν πέντε από τους καλύτερους μουσικοχορευτικούς ηπειρώτικους συλλόγους, οι οποίοι γράφουν ιστορία στο χώρο τους. Είναι οι της Πλατανούσας, του Αμμοτόπου, των Παπαδάτων, των Πραμάντων και των Χουλιαράδων.
Το αυτό θεατρο-μουσικο- χορευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και την επομένη, Σάββατο, 9 Απριλίου, στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, με συνδιοργανωτή το φιλόξενο δήμο Παιανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: