Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Κρίσιμη συνάντηση καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ με Διαμαντοπούλου και Πανάρετο

Σε αναζήτηση συνεννόησης
Ένα βήμα συνεννόησης επιζητούν την Παρασκευή οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι ερευνητές της χώρας με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο.
Το αίτημα που υπέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας οι τρεις
ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστήμια), ΟΣΕΠ/ΤΕΙ (τεχνολογικά ιδρύματα) και ΕΕΕ (ένωση ερευνητών) έγινε ασμένως δεκτό και το ραντεβού, που χαρακτηρίζεται «σημαντικό» και από τις δύο πλευρές, κανονίστηκε για τις 2 μ.μ. της Παρασκευής.
Από την συνάντηση θα κριθούν πολλά, καθώς καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ προσφεύγουν ήδη στα δικαστήρια κατά του κ. Πανάρετου, τον οποίο κατηγορούν με μηνυτήρια αναφορά που καταθέτουν (την Παρασκευή, πριν από το ραντεβού) για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς διδασκόντων, αλλά και στην προώθηση των εξελίξεων τους.
Την Πέμπτη οι ομοσπονδίες των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ έστειλαν ανοικτή επιστολή στην κ. Διαμαντοπούλου (με κοινοποίηση στον κ. Πανάρετο) για το θέμα του «πλαφόν» που μπήκε πρόσφατα στις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πανάρετος είχε ενημερώσει πρόσφατα τα πανεπιστήμια ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι σε τμήματα, τα οποία έχουν άνω των 25 μονίμων καθηγητών (15 για τα ΤΕΙ).
Στην επιστολή τους, οι καθηγητές αναφέρουν ότι «λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες σειρά εγκυκλίων εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού με τις οποίες, στο όνομα της διαχείρισης επιμέρους προβλημάτων λειτουργίας, ασκείται μια συστηματική πολιτική ελέγχου των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας με παρεμβάσεις που θίγουν το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τον εξορθολογισμό και τη λογοδοσία ή με μια συντονισμένη και ενιαία εκπαιδευτική πολιτική, συσσωρεύοντας ως εκ τούτου νέα προβλήματα».
«Αποκορύφωμα» των παρεμβάσεων χαρακτηρίζεται η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους που τροποποιεί αιφνιδιαστικά το καθεστώς πρόσληψης τους.
«Όσο και αν οι ανάγκες των τμημάτων με λιγότερα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, ο κ. υφυπουργός δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση των τμημάτων (θεωρητική - εργαστηριακή διδασκαλία) και αυθαίρετα ζητά από όλα τα τμήματα να μην προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζουν οι εγκύκλιοι» αναφέρουν οι ομοσπονδίες.
«Συνυπολογίζοντας το ουσιαστικό πάγωμα των νέων διορισμών, τις προκηρύξεις νέων θέσεων και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του διδακτικού προσωπικού, τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πλήρες αδιέξοδο επιτέλεσης του ακαδημαϊκού τους ρόλου» παρατηρούν οι καθηγητές.
Οι δύο ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ θεωρούν «απαράδεκτες και ανεφάρμοστες τις εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας, με τις οποίες επιχειρείται η χειραγώγηση των ΑΕΙ, καθώς και ο πλήρης εκφυλισμός των εκπαιδευτικών και κατ' επέκταση των λοιπών ακαδημαϊκών διαδικασιών, αφού δεν θα μπορούν καταρχάς να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών τους» καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας από την κ. Διαμαντοπούλου την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων εγκυκλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: