Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Και γλωσσικό έλλειμμα

Tου Παντελη Μπουκαλα
Με τόση σύγχυση, ταραχή και άγχος, λογικό είναι να πληρώνει το κόστος της και η γλώσσα, γραπτή και προφορική. Οσοι εξαντλήθηκαν τούτες τις μέρες ταξιδεύοντας ακίνητοι από κανάλι σε κανάλι για να προλάβουν όλα τα σπουδαιοφανή διαγγέλματα,
τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τις βαθιές αναλύσεις θα πρόσεξαν σίγουρα ότι, υπό τον σχεδόν πανκαναλικό τίτλο «Ραγδαίες εξελίξεις», στα σούπερ, στα κρόουλ κ.τ.λ. η ορθογραφία είχε πάθει μια κάποια ταραχή, μια αναδιάρθρωση για την ονομάσουμε κατά το πνεύμα των ημερών. Ε, μέσα στις μνημονιακές οικονομίες που κάνουν οι δίαυλοι, τους πρώτους που θα σκέφτηκαν να διώξουν, σαν αχρείαστους, αν όχι σαν παράσιτα, θα ήταν οι διορθωτές, οπότε...
Βαρύτερα ήταν τα τραύματα του προφορικού λόγου, το καθένα με την εξήγησή του πάντως. Αίφνης, ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι δεν θα γίνει «ριψασπίς», δίνοντας με τον τονισμό στη λήγουσα ένα γαλλικό άρωμα στη λέξη, προφανώς μες στην αγωνία του για την πιθανή κατάρρευση του κόμματός του (αλλά και της χώρας, ζευγάρι πάνε αυτά). Ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στους κλονισμένους βουλευτές του, ανέφερε κάποιες μυστηριώδεις «συμφέροντες διαδικασίες», αλλά αυτός ο γλωσσικός ερμαφροδιτισμός ή τραγελαφισμός είναι παμπάλαιος· ας μην τον χρεώσουμε, λοιπόν, στον πρωθυπουργό, που τόσο ταλανίζεται για χάρη μας. Ας μη χρεώσουμε, επίσης, στον κ. Καρατζαφέρη το ρήμα «ανοητίζουν» που επινόησε, μια και δεν του αρκούν τα «ανοητεύω», «ανοηταίνω» ή «ανοητολογώ.» Είναι τόσες οι στροφές, οι αντιστροφές και οι μεταστροφές του, αλλά και τόση η αγωνία του να στολίζει τα λεγόμενά του με τα «εις την» και «διά την» της λογιοσύνης, που, άνθρωπος είναι, γλιστράει μια στο τόσο.
Ας τελειώσουμε με το χαριτωμένο «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται» που είπε στην κάμερα κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφανής ώς τώρα, και μάλιστα το διάβασε με ωραία κρητική προφορά. Συγχωρητέος. Το τρακ του ήταν ολοφάνερο. Και, γιατί όχι, οι βουλευτές που δεν έχουν πάρει τον αέρα της τηλεόρασης, ακόμα και με τα λαθάκια τους ίσως έχουν να πουν κάτι περισσότερο από τους «άνετους» που έχουν καταπιεί το μαγνητόφωνο μαζί με την κασέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: