Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής … ΤΕΛΟΣ

Του Γιώργου Τρούλη* 
Το υπουργείο παιδείας συνεχίζει με “συνέπεια” το έργο του εμπαίζοντας τους συναδέλφους της ειδικής αγωγής με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες. Το χρονικό της κοροϊδίας ξεκινάει από τη στιγμή που τον περασμένο Φεβρουάριο το
υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε την ύλη για τον επικείμενο ΑΣΕΠ, όπου θα δίδονταν 500 οργανικές θέσεις σε συναδέλφους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής. Μία θετική ενέργεια που σκοπός της ήταν η στελέχωση του πολύπαθου και ευαίσθητου αυτού τομέα της εκπαίδευσης που έχει ανάγκη γερά θεμέλια δηλαδή μόνιμο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Πολλοί συνάδελφοι, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ξεκίνησαν να διαβάζουν για τις εξετάσεις περιμένοντας παράλληλα την ανακοίνωση υλοποίησης του διαγωνισμού. Προς μεγάλη μας απορία μέχρι και μετά το Πάσχα δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση αλλά ούτε και καμία πληροφορία. Σε συνάντηση μελών της ΔΟΕ και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής με την υφυπουργό παιδείας (στα πλαίσια της κινητοποίησής τους στις 18-19 Μαΐου), βεβαιωνόταν ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είχε δρομολογηθεί και αναμενόταν η έγκριση από το υπουργείο εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαβεβαιώσεις του υπουργείου παιδείας που, όπως φαίνεται, κρατάει όμηρους τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής. 
Τις τελευταίες μέρες σε όλα τα ΠΥΣΠΕ της χώρας δόθηκαν τα οργανικά κενά σε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να μετατεθούν εντός ΠΥΣΠΕ, καθώς και στους συναδέλφους ειδικής αγωγής. Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι τα οργανικά κενά τα οποία είχαν καθοριστεί ως οργανικά κενά ειδικής αγωγής μέσω ΑΣΕΠ δόθηκαν και αυτά ως κενά στους ήδη διορισμένους συναδέλφους που θα πάρουν φέτος οργανική θέση ή θα μετατεθούν. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο παιδείας εμπαίζει τους συναδέλφους αφού δίδοντας αυτά τα οργανικά κενά, που προορίζονταν για επιτυχόντες του διαγωνισμού, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τον ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής και δεν σκοπεύουν να διορίσουν δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής τη νέα σχολική χρονιά. 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 
Πρώτα απ’ όλα το υπουργείο παιδείας οφείλει να ενημερώσει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τον ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής, διότι ο προβληματισμός είναι διάχυτος και στις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικών για το τι πραγματικά σχεδιάζεται και με τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.
Η πρόταση την οποία και θα καταθέσω ως αντιπρόσωπος από το Ρέθυμνο στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ την ερχόμενη εβδομάδα, είναι να καλυφθούν και οι 500 οργανικές θέσεις, που προγραμματίζονταν μέσω του διαγωνισμού, από τον πίνακα με προϋπηρεσία των συναδέλφων δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν 40 μήνες προϋπηρεσία και βρίσκονται προ των πυλών του διορισμού τους με μια τεράστια εμπειρία ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το υπουργείο οφείλει να κάνει το αυτονόητο. Να μην χαθούν οι 500 οργανικές θέσεις στο βωμό του ΔΝΤ και της Τρόικας. 
Στην εκπαίδευση δεν χωράνε λογιστικά τρικ και θυσίες στο βωμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθείται από ορισμένους. Καμία παραχώρηση και κανένα συμβιβασμό δεν θα δεχθούμε σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των μαθητών μας, με την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς. 
* Ο Γιώργος Τρούλης είναι δάσκαλος – αναπληρωτής αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: