Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Πώς θα κινηθεί... το ασανσέρ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πώς θα κινηθεί... το ασανσέρ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ   
Η... μαραθώνια διαδρομή των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα υποχρεωτικά μαθήματα έληξε για τους 92.259 υποψηφίους του Γενικού Λυκείου, που πήραν μέρος για να διεκδικήσουν περίπου
70.000 θέσεις εισακτέων, δηλαδή λιγότερες από πέρυσι, αφού μειώνονται κατά περίπου 10.250 για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων.
Η... μαραθώνια διαδρομή των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα υποχρεωτικά μαθήματα έληξε για τους 92.259 υποψηφίους του Γενικού Λυκείου, που πήραν μέρος για να διεκδικήσουν περίπου 70.000 θέσεις εισακτέων, δηλαδή λιγότερες από πέρυσι, αφού μειώνονται κατά περίπου 10.250 για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων.
Κι ενώ απομένουν τα μαθήματα επιλογής στα οποία θα διαγωνιστούν λιγότεροι από 15.000 υποψήφιοι στο δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου, μπορούν να γίνουν χρήσιμες εκτιμήσεις για την εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων και για τις γενικές τάσεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.
Έγκαιρα είχαμε επισημάνει από τα πρώτα μαθήματα, στο "Έθνος-Παιδεία" της Τετάρτης 18.5.2011: "Το "κούρεμα" του αριθμού εισακτέων και τα δυσκολότερα θέματα σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο συνωστισμό των πρώτων προτιμήσεων στα κεντρικά τμήματα παρασκευάζουν ένα "εκρηκτικό κοκτέιλ", που εντείνει τον ανταγωνισμό όχι μόνο για τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αλλά και για τα κεντρικά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ (κυρίως Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης)". Το φινάλε των εξετάσεων φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ακόμα βασικές εκτιμήσεις ότι ο πήχης δυσκολίας των θεμάτων στα περισσότερα μαθήματα ανέβηκε, με αποτέλεσμα να αναμένονται χειρότερες επιδόσεις και αισθητή μείωση των αριστούχων. Κι ακόμα ότι είναι ορατή η πτωτική τάση των βάσεων, αλλά δεν προβλέπεται να είναι ομοιόμορφη και έντονη σε όλα τα τμήματα όλων των πεδίων.
Ωστόσο, χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν ισχύει πάντα η εξίσωση: δυσκολότερα θέματα = χειρότερες επιδόσεις. Η εικόνα των επιδόσεων των υποψηφίων δεν είναι ενιαία για όλα τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις. Αλλά παρά την ανισοκατανομή των επιδόσεων και τις διαφοροποιήσεις, η εικόνα των επιδόσεων σε κάθε κατεύθυνση θα είναι ελαφρώς ή πολύ χειρότερη συγκριτικά με το2010. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κίνησης των βάσεων παραμένει θολή, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις και όχι στα πραγματικά στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
Πώς θα κινηθεί... το ασανσέρ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μαθήματα Γενικής Παιδείας
Στη Νεοελληνική Γλώσσα η εικόνα των επιδόσεων είναι σχετικά θολή και δεν αναμένονται δραματικές αποκλίσεις συγκριτικά με το 2010. Ελάχιστοι οι αριστούχοι, κάτω από 3%. Επομένως όσοι υπερβούν το 15 -ποσοστιαία θα είναι κάτω από 25%- θα είναι ευχαριστημένοι Ανάλογο αναμένεται να είναι και το ποσοστό όσων βρεθούν στον... βυθό της βαθμολογίας (0 - 9,9).
Στη Βιολογία και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που έχουν επιλέξει συνολικά πάνω από το 98% των υποψηφίων οι επιδόσεις είναι χειρότερες. Οριακά στη Βιολογία και αισθητά στα Μαθηματικά. Οι αριστούχοι μειώνονται και στα δύο μαθήματα, ίσως για πρώτη χρονιά, σε επίπεδα κάτω από το 20%, και αναμένεται συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.
Σκούρα τα πράγματα για τους ελάχιστους υποψηφίους που επέλεξαν Φυσική και Ιστορία Γενικής Παιδείας.
Θεωρητική: μάλλον οριακή πτώση
Αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των αριστούχων, αλλά περισσότεροι υποψήφιοι θα συνωστισθούν στις μεσαίες κλίμακες της βαθμολογίας. Σε γενικές γραμμές χειρότερες είναι οι επιδόσεις. Μάλλον οριακή θα είναι η πτώση των επιδόσεων. Οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις ανά μάθημα:

Αρχαία Ελληνικά: Πτώση επιδόσεων σε σύγκριση με το 2010. Θεωρείται δεδομένη η μείωση, αλλά όχι δραματική, των αριστούχων, σε επίπεδα κάτω από 7%, και των υψηλόβαθμων (15-17,9) κάτω από 20%.Υψηλά πάνω από 45% εκτιμάται ότι θα είναι και τα ποσοστά αποτυχίας (0-9,9). Οι επιδόσεις στα Αρχαία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων του 1ου πεδίου, γιατί είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας με τον μεγαλύτερο συντελεστή 1,3.
Ιστορία: Στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης οι επιδόσεις αναμένονται να είναι αισθητά βελτιωμένες συγκριτικά με πέρυσι. Σχετικά υψηλά, αλλά σίγουρα κάτω από 22% υπολογίζονται τα ποσοστά των "αριστούχων".
Κάτω από 18% αναμένεται το ποσοστό των υψηλόβαθμων (15-17,9) και πάνω από 45% όσων δεν θα "πιάσουν" τη βάση. Και η Ιστορία ως δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, με συντελεστή 0,7, συμμετέχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.
Νεοελληνική Λογοτεχνία: Δύσκολες οι εκτιμήσεις, θολή εικόνα. Μάλλον δεδομένα τα χαμηλά -κάτω από 5%- ποσοστά αριστούχων.
Περίπου 20% αναμένεται το ποσοστό των υψηλόβαθμων (15-17,9), ενώ το ποσοστό των χαμηλόβαθμων (0-9,9) θα είναι πάνω από 30%.

Λατινικά: Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η αυλαία των εξετάσεων άφησε πικρή γεύση στους υποψηφίους της Θεωρητικής. Αναμένονται σίγουρα χειρότερες επιδόσεις. Μείωση των αριστούχων σε επίπεδα κάτω από 18%. Περίπου 4 στους 10 υποψηφίους θα βρεθούν στις κλίμακες 12-17,9, ενώ πάνω από 35% δεν θα υπερβούν τη βάση του 10.
Θετική Κατεύθυνση: μειώνονται οι αριστούχοι
Σίγουρα λιγότεροι θα είναι οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης. Δεν υπάρχει εκτίμηση για δραστική μείωση ή συρρίκνωση, αλλά αισθητή μείωση. Το 2010 ένας στους τρεις υποψηφίους ή ποσοστό 31,74% βρέθηκε στην κορυφή του άριστα.
Βιολογία: Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μείωση των αριστούχων και άνοδο του... μεσαίου χώρου. Περίπου 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί στο... ρετιρέ της βαθμολογίας (18-20). Η ίδια αναλογία αναμένεται και στην κλίμακα 15-17,9, ενώ πολύ χαμηλά, κάτω από 17%, υπολογίζονται τα ποσοστά "κάτω από τη βάση".
Χημεία: Και σε αυτό το μάθημα δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις. Υψηλό, πάνω από 41%, εκτιμάται ότι θα είναι το ποσοστό των αριστούχων. Συνολικά περισσότεροι από 6 στους 10 υποψηφίους θα υπερβούν το όριο του 15, ενώ χαμηλά, κάτω από 18%, θα είναι τα ποσοστά αποτυχίας (0-9,9).
Μαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής: Σίγουρα λιγότερους αριστούχους φέρνουν οι δυσκολίες των "θεμάτων-φωτιά". Τα Μαθηματικά είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (1,3) για το 2ο και το 4ο πεδίο και γενικά αναμένεται πιο γκρίζα η εικόνα των φετινών επιδόσεων. Το ποσοστό των αριστούχων αναμένεται να είναι κάτω από 20% για τη Θετική και 5% για την Τεχνολογική. Περίπου 1 στους 3 της Θετικής "κάτω από τη βάση", ενώ το ποσοστό αποτυχίας στην Τεχνολογική θα υπερβεί το 70%.

Φυσική Θετικής - Τεχνολογικής: Αναμένονται λιγότεροι αριστούχοι, λόγω του φίλτρου του 4ου θέματος. Χαμηλότερο από 19% εκτιμάται το ποσοστό αριστούχων στη Θετική και κάτω από 4% στην Τεχνολογική. Αυξημένα θα είναι και τα ποσοστά αποτυχίας. Η Φυσική είναι το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και το 4ο πεδίο.
Τεχνολογική (2): Κάτω και πάνω
Ήδη έχουμε αναφερθεί στα Μαθηματικά και στη Φυσική, που είναι και τα "κλειδιά" του 2ου και του 4ου πεδίου. Γενικότερα αναμένονται αισθητά χειρότερες επιδόσεις, με μείωση των αριστούχων. Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Μαθηματικά και Φυσική, στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, είναι τα αξεπέραστα εμπόδια για τη συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων. Μάλλον καλύτερες επιδόσεις αναμένονται στα άλλα δύο μαθήματα της κατεύθυνσης.
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων: Δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Για ισορροπία επιδόσεων συγκλίνουν οι περισσότερες εκτιμήσεις. Υψηλά τα ποσοστά, κοντά στο 25%, αριστούχων, ενώ το ποσοστό "κάτω από τη βάση" θα είναι κάτω από 33%. Περισσότεροι από 4 στους 10 υποψηφίους θα ξεπεράσουν το 15.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον: Σαφέστερη και καλύτερη η εικόνα συγκριτικά με το 2010 Πάνω από 15% το ποσοστό αριστούχων και πάνω από 18% στην κλίμακα 15-17,9. Πάνω από 40% το ποσοστό κάτω από τη βάση.

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Στο συγκεκριμένο μάθημα επιλογής, στο οποίο διαγωνίστηκαν περίπου 25.000 υποψήφιοι, και είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (1,3) για το 5ο πεδίο, αναμένονται μάλλον καλύτερες επιδόσεις. Πάνω από 30% των υποψηφίων θα βρεθούν στην κλίμακα του άριστα, ενώ το ποσοστό κάτω από τη βάση θα είναι χαμηλότερο από 26%.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις για τις φετινές επιδόσεις, τότε προκύπτουν ορισμένα βασικά και χρήσιμα συμπεράσματα.
1 Είναι σίγουρο ότι η "γραμμή" για δύσκολα θέματα στα περισσότερα θέματα ωθεί το ασανσέρ των βάσεων προς τα κάτω. Ωστόσο σε δεκάδες τμήματα μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας, κυρίως κεντρικά τμήματα (Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης), θα υπάρξει άνοδος των βάσεων εξαιτίας του "κουρέματος" του αριθμού εισακτέων και της αύξησης της ζήτησης αυτών των τμημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης.
2 Θα μειωθούν αισθητά οι αριστούχοι, που το 2010 το ποσοστό τους ανήλθε στο 15,51%. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις των περιζήτητων τμημάτων όλων των πεδίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά με σαφείς πτωτικές τάσεις.

3 Είναι, όμως, εμφανείς οι πτωτικές τάσεις για την πλειονότητα των τμημάτων ακόμα και στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα της επαρχίας.
4 Δεκάδες μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας τμήματα των κεντρικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παρουσιάσουν άνοδο λόγω της μείωσης των εισακτέων αλλά και της αύξησης της ζήτησης.
5 Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις επαρχιακών ΤΕΙ που πέρσι κυμάνθηκαν κάτω και από τα 5.000 μόρια.
6 Για την πλειονότητα των τμημάτων δεν προβλέπονται θεαματικές μεταβολές των βάσεων εισαγωγής τους. Ούτε πολύ μεγάλη άνοδος, ούτε ελεύθερη πτώση.
Οι τάσεις ανά πεδίο
1ο πεδίο. Υψηλές βάσεις. Χωρίς θεαματικές μεταβολές
Σε υψηλά επίπεδα με πτωτικές τάσεις θα παραμείνουν τα περιζήτητα τμήματα (Νομικά, Παιδαγωγικά κ.ά.) του 1ου πεδίου. Γενικότερα δεν προβλέπονται μεγάλες αυξομειώσεις που να ξεπερνούν τα 600 μόρια και πάνω για την πλειονότητα των τμημάτων. Στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου (Ψυχολογίας, Φιλολογικά των κεντρικών ΑΕΙ) οριακές αυξομειώσεις. Τάσεις ανόδου σε μεσαία κεντρικά τμήματα των ΑΕΙ. Έντονες πτωτικές τάσεις σε μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ.

2ο - 4ο πεδίο. Αισθητή έως μεγάλη πτώση
Αισθητή πτώση αναμένεται στις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων (Πολυτεχνικά, Πληροφορικής κ.ά.) και στα περισσότερα υψηλόβαθμα. Αυξομειώσεις στα περισσότερα μεσαία τμήματα των δύο πεδίων. Μεγάλη πτώση στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντίστοιχα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
3ο πεδίο. Αισθητή πτώση στα Ιατρικά
Οι αναμενόμενες χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, στη Φυσική και ίσως στη Βιολογία οδηγούν σε αισθητή μείωση των ιατρικών και περιζήτητων τμημάτων του πεδίου.
5ο πεδίο. Πτώση
Αισθητές πτωτικές τάσεις τροφοδοτούνται για τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του 5ου πεδίου. Μεγάλη πτώση σε μεσαία και χαμηλόβαθμα περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: