Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με Ταλιμπάν

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επιβεβαίωσε κάτι που ήταν ήδη γνωστό: ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους Ταλιμπάν. Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετό καιρό αλλά είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνονται επίσημα από τις ΗΠΑ. Τί σημαίνει αυτό; Θα παραδώσουν ξανά το Αφγανιστάν στους
Ταλιμπάν; Αν πιστέψει κανείς τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, που από καιρό μιλούσε για τις διαπραγματεύσεις αυτές, η προσπάθεια έχει σαν στόχο την εθνική συμφιλίωση. Μάλιστα αναφέρεται πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο με ορισμένες ομάδες των Ταλιμπάν. Είναι φυσικό πως ο Καρζάι και η άρχουσα ομάδα στην Καμπούλ να επιθυμούν να παραμείνουν στην εξουσία και να τη μοιραστούν απλώς με κάποιους από τους Ταλιμπάν. Αυτό προϋποθέτει ότι οι Ταλιμπάν δεν διαθέτουν ενιαία διοίκηση αλλά είναι διασπασμένοι σε διάφορες ομάδες. Αν όμως κρίνει κανείς από τις επιχειρήσεις που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους, αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο. Πρόκειται περισσότερο για την επιθυμία του Καρζάι και των Αμερικανών που ψάχνουν για «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν με τους οποίους να διαπραγματευτούν, παρά για την πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, εν όψει των προεδρικών εκλογών, επείγεται να αποσύρει, αν όχι όλα τα αμερικανικά στρατεύματα, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους από το Αφγανιστάν.
Επομένως η ιδανική λύση για τον Αμερικανό πρόεδρο θα ήταν κάποιου είδους συμφωνία με μερίδα των Ταλιμπάν, που θα του επέτρεπε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα χωρίς να παρουσιαστεί αυτό σαν μια αμερικανική ήττα. Οι περισσότεροι όμως πολιτικοί αναλυτές και οι ειδικοί που γνωρίζουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν πιστεύουν σε αυτό το σενάριο. Ούτε και πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν θα δεκτούν ποτέ να μοιραστούν την εξουσία με τον Καρζάι και τους άλλους συμμάχους των Αμερικανών στην Καμπούλ. Παρά τις διατυμπανιζόμενες επιτυχίες των συμμαχικών στρατευμάτων εναντίον των Ταλιμπάν, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μεγάλες περιοχές του Αφγανιστάν ελέγχονται ήδη από τους Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν ως επί το πλείστον τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και εκεί ακόμη η διείσδυση των Ταλιμπάν είναι φανερή από τις επιθέσεις που διεξάγουν συχνά τόσο εναντίον των Αμερικανών όσο και εναντίον των αξιωματούχων της κυβέρνησης Καρζάι. Οι έμπειροι στρατιωτικοί ομολογούν κατ’ ιδίαν ότι το καθεστώς Καρζάι δεν θα αντέξει ούτε μια μέρα στην εξουσία μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι έχουν αποφασίσει ή θα αποφασίσουν οι Αμερικανοί. Οι προθέσεις τους να αποσυρθούν είναι μάλλον καθαρές. Και αυτό γιατί δεν πιστεύουν πια στη δυνατότητα μιας στρατιωτικής νίκης. Επιθυμούν όμως να μη αποσυρθούν με τον ίδιο εξευτελιστικό τρόπο που το έπραξαν κάποτε στο Βιετνάμ. Αυτός είνα ίσως ο κύριος λόγος για τον οποίο διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με τους Ταλιμπάν. Μένει να φανεί αν οι τελευταίοι θα τους διευκολύνουν να αποσυρθούν χωρίς την ταπείνωση μιας ήττας. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το Πακιστάν αφού είναι καλά γνωστό πως ορισμένα πακιστανικά κέντρα εξουσίας παρέχουν στήριξη στους Ταλιμπάν. Για τους Αμερικανούς, σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία όσο ποιες θα είναι οι σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα και αν θα ανοίξουν ξανά τη χώρα τους στα δίκτυά της. Αξίζει να υπενθυμίσει κανείς εδώ πως και πριν την πτώση των Ταλιμπάν, πριν από σχεδόν 10 χρόνια, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να διαπραγματευτούν μαζί τους. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν γιατί τότε οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να εκδιώξουν από τη χώρα τους τον Μπιν Λάντεν και τα άλλα στελέχη της Αλ Κάιντα. Θα υποχωρήσουν σήμερα που οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση;
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ε-mail stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: