Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σε τεντωμένο σχοινί ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Οι πρυτάνεις στη Σύνοδο της περασμένης Παρασκευής απηύθυναν κάλεσμα στα πανεπιστημιακά όργανα να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή και δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων
Σε 48ωρη απεργία προχωρεί σήμερα και αύριο το διδακτικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Αθήνας. Πρυτάνεις και καθηγητές, παρά τις διαφωνίες τους για τον νόμο - πλαίσιο, ζητούν να παραμείνουν ανοιχτά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Οι πρυτάνεις στη Σύνοδο της περασμένης Παρασκευής απηύθυναν κάλεσμα στα πανεπιστημιακά όργανα να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή και δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξαιτίας του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση με καταλήψεις από την πλευρά των φοιτητών και κινητοποιήσεις από πανεπιστημιακούς. Την ίδια στιγμή, όμως, τόσο οι πρυτάνεις όσο και μερίδα διδασκόντων παρά τις διαφωνίες τους με τον νόμο και τις δυσλειτουργίες που εκτιμούν ότι θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των ιδρυμάτων ζητούν να παραμείνουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά.
Για σήμερα και αύριο το διδακτικό προσωπικό του Πολυτεχνείου της Αθήνας αποφάσισε 48ωρη απεργία, ενώ αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους και οι υπόλοιποι καθηγητές των ΑΕΙ μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ).
Οσον αφορά τους φοιτητές, κλιμακώνουν επίσης τις κινητοποιήσεις τους και ήδη σε κατάληψη βρίσκονται 131 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους, που έγινε την Παρασκευή, εξέφρασαν ομόφωνα την ανησυχία τους για τις σοβαρές δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην καθημερινή ζωή των πανεπιστημίων. Δήλωσαν επίσης ότι δεσμεύονται να στηρίξουν προσφυγές από τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου. Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσαν τα πανεπιστημιακά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής και δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ, ώστε να διασφαλισθούν "Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας".
Νέα εποχή
Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάσσονται και καθηγητές που ανήκουν στην παράταξη Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης, οι οποίοι υπογραμμίζουν οτι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επιβάλλεται "να προχωρήσουν αποφασιστικά στη νέα εποχή, διαφυλάσσοντας ανοιχτά τα ΑΕΙ με πλήρεις τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες τους. Η ελληνική οικογένεια το απαιτεί και η κοινωνία το έχει επιβάλει".
Οι ίδιοι τονίζουν ότι "η ψήφιση ενός θεσμικού πλαισίου -ακόμα και αν είναι άριστο- δεν αρκεί για τη διασφάλιση της μεταρρυθμιστικής πορείας.
Η επιτυχής εφαρμογή του απαιτεί και ακαδημαϊκή και ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία μιας ενδογενούς θετικής δυναμικής μέσα στο πανεπιστημιακό σύστημα. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί άμεσα συνοδευτικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας".
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: