Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΕΙ σε... νευρική κρίση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εάν κλείνουν τα Πανεπιστήμια για να αποδείξουν ότι ο νόμος είναι... ανεφάρμοστος, τότε πάσχει η μέθοδος. Γιατί έτσι τίποτα δεν είναι εφαρμόσιμο!
Είναι σαφές ότι μια σημαντική μερίδα καθηγητών και κυρίως όσοι μετέχουν στη σημερινή διάρθρωση εξουσίας στα ΑΕΙ, που διαφωνούν με τον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διευκολύνουν με την αναβολή για μία... εβδομάδα της εξεταστικής περιόδου μια άλλη μερίδα φοιτητών, ώστε να προχωρήσουν σε καταλήψεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, προφανώς όχι για μία εβδομάδα...
Είναι επίσης σαφής η πρόθεση αυτού του "συνασπισμού" εξουσίας πανεπιστημιακών και φοιτητικών δυνάμεων, που κυριάρχησαν μέχρι πρότινος στη διοίκηση και τη λειτουργία των ΑΕΙ να κλείσουν τα πανεπιστήμια, για να αποδειχθεί αυτό που ισχυρίζονταν πριν από την ψήφιση του νόμου, ότι δεν είναι... "εφαρμόσιμος"! Μόνο που με αυτήν τη μέθοδο τίποτα δεν είναι εφαρμόσιμο... Απλά καθίσταται, "ανεφάρμοστο", επειδή μια ομάδα συμφερόντων, που βαρύνεται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε από πλευράς διοίκησης και λειτουργίας των ΑΕΙ την προηγούμενη περίοδο, αρνείται να τον εφαρμόσει! Τουλάχιστον, ας έδιναν έναν εύλογο χρόνο, μετά τον οποίο θα μπορούν να ελεγχθούν η εφαρμοστικότητά του, η αξιοπιστία, οι ατέλειες και τα λάθη, που πιθανόν να υπάρχουν...
Θα μου πείτε ότι οι "σοφοί καθηγητές" βλέπουν τα "λάθη" εκ των προτέρων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί τίποτα για να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Είναι ένα επιχείρημα... Ομως η αξία του ελέγχεται, γιατί είναι οι ίδιοι αυτοί οι "σοφοί καθηγητές" που με τον προηγούμενο νόμο, που δεν "έθιγε" το αυτοδιοίκητο και "εξυμνούσε" την υποτιθέμενη συμμετοχική Δημοκρατία, οδήγησαν τη λειτουργία των ΑΕΙ σε... Βατερλό, από πολλές απόψεις. Η "ακινησία" δεν είχε πια κανένα νόημα. Και η ευρεία και πρωτοφανής κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία πέρασε ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι του λόγου το αληθές.
Οσο για το επιχείρημα της... αντισυνταγματικότητας, πριν οι σοφοί καθηγητές μας καταλήξουν σε... ακροτελεύτιες ενέργειες του τύπου "η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων", καλό θα ήτο να προσφύγουν πρώτα στα αρμοδίως συγκροτημένα δικαιοδοτικά όργανα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά βλέπουμε για όλα τ' άλλα... Καθώς είναι ολίγον παράδοξο να εμφανίζονται "φρουροί" του Συντάγματος και ταυτόχρονα με πράξεις "ανυπακοής" να αρνούνται τις διαδικασίες του... Εκτός κι αν υιοθετούν την παλαιά ρήση, με την ανάλογη μεταρρύθμιση, "νόμος είναι το δίκιο του... καθηγητή"!
Δεν ξέρω αν θα συγκροτηθεί "κίνημα". Στη σύγχυση που επικρατεί όλα είναι πιθανά. Ομως αυτά που λένε και φαίνεται ότι ετοιμάζονται να κάνουν είναι "γραφικά". Τους "απομονώνουν" από την ελληνική κοινωνία και δεν "ταιριάζουν" σε πανεπιστημιακούς δασκάλους...
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: