Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ο γύρος του κόσμου σε 150 ταινίες

Από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί φέτος το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ταινίες από όλο τον κόσμο και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α.
Το 52ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αλεξάντερ Πέιν, που θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης με τη νέα του ταινία Οι απόγονοι / The Descendants και η Σάρα Ντράιβερ, η αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, που θα παρουσιάσει τις ταινίες της, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 52ου ΦΚΘ στο έργο της.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου Superclasico (η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ) θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ.
Επίσης, το παρών θα δώσουν ο αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους τούρκους auteurs, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.
Στο διεθνές πρόγραμμα εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, οι Ειδικές Προβολές, οι ταινίες Έναρξης και Λήξης, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, καθώς και τα τμήματα Ματιές στα Βαλκάνια και Experimental Forum.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.
Δύο από τις 15 ταινίες του διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής,  το J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και ο Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: