Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Νότια Αφρική: Βρήκαν το αρχαιότερο ατελιέ ζωγραφικής

 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ 
Οι Homo Sapiens είχαν ανακαλύψει την «ώχρα» - «είχαν αρχίσει να σκέφτονται σαν και εμάς» λένε οι αρχαιολόγοι
Ένα... ατελιέ ζωγραφικής ηλικίας 100.000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι κάνοντας ανασκαφές σε σπήλαιο στη Νότια
Αφρική. Οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε εργαλεία και συστατικά με τα οποία οι ζωγράφοι της εποχής έφτιαχναν χρώματα που ενδεχομένως να ζήλευαν ακόμα και σύγχρονοι καλλιτέχνες.   
Οι τεχνίτες που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο σπήλαιο είχαν πέτρες για να τις σφυροκοπούν και να δημιουργούν σχήματα πάνω τους, αλλά και εργαλεία για να τις αλέθουν.
Διέθεταν επίσης πολύχρωμη σκόνη, ανακατεμένη με ένα είδος οξειδίου του σιδήρου σε σκόνη, που έμοιαζε πολύ με τη δική μας ώχρα.
Αυτό το μείγμα συνδυαζόταν με ένα υλικό από το μυελό των οστών των θηλαστικών - το οποίο μάλλον χρησιμοποιούνταν ως συγκολλητικό μέσο - ενώ ανακαλύφθηκαν και ίχνη από άνθρακα.
Αυτη η «ώχρα» αποτελούσε τη βάση των καλλιτεχνικών ανησυχιών των Homo Sapiens αφού ίχνη της βρέθηκαν σε πολλά εργαλεία.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στο εργαστήριο αυτό βρέθηκαν μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη: Το αρχαιότερο παραδειγμα του πώς ο Homo Sapiens παρήγαγε ώχρα, μια από τις πρώτες χρωστικές ουσίες σε ευρεία χρήση, το κοκκινωπό χρώμα της οποίας, προφανώς, ήταν πλούσιο σε συμβολική σημασία.
Οι μακρινοί πρόγονοί μας ενδεχομένως να πειραματιζόντουσαν με σχέδια ακόμα και στα σώματά τους, για προστασία ή απλή διακόσμηση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για τους επιστήμονες το γεγονός ότι οι πρώιμοι άνθρωποι, των οποίων η ανατομία έμοιαζε με τη δική μας, είχαν επίσης αρχίσει να σκέφτονται σαν και εμάς.
Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science, οι ερευνητές περιέγραψαν αυτήν τους την ανακάλυψη ως αποδεικτικά στοιχεία των ικανοτήτων αυτών των ανθρώπων καθώς και «σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της πολύπλοκης ανθρώπινης γνωστικής λειτουργίας».
Όπως και να έχει οι άνθρωποι των σπηλαίων, στη Νότια Αφρική, είχαν ήδη μάθει να βρίσκουν, να συνδυάζουν και να αποθηκεύουν χρωστικές ουσίες, να εφαρμόζουν πρακτικές που ακόμα και σήμερα απαιτούν ταλέντο, γνώσεις ή ενδεχομένως και χρήση τεχνολογίας  ενώ μοιάζει να διέθεταν καλή αυτογνωσία - επίγνωση του εαυτού τους και του ρόλου τους.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: