Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς καθηγητές εξαιτίας του υπουργείου

 
 Ενώ το υπουργείο Παιδείας κόπτεται για «ανοιχτές σχολές» και «να μη χαθεί διδακτική ώρα», το ΤΕΙ Ηπείρου, με ευθύνη του υπουργείου, αδυνατεί να καλύψει τις διδακτικές ώρες και παρατείνει δυνητικά τις σπουδές των φοιτητών του και μάλιστα στο πιο προβεβλημένο και δημοφιλές ως προς τα εργασιακά
δικαιώματα, τμήμα του: το τμήμα Νοσηλευτικής βρίσκεται υπό κατάληψη από τη Δευτέρα με ψήφους 162-60 στη φοιτητική του συνέλευση, καθώς η διοίκηση ζήτησε από τους φοιτητές του 2ου έτους και πάνω να ξανακάνουν δηλώσεις μαθημάτων, γιατί δεν θα διδαχθούν τα μαθήματα των Β’, Δ’ και ΣΤ’ εξαμήνων.
Αυτό συμβαίνει γιατί το ΤΕΙ δεν έχει διδάσκοντες, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, μεγάλο βάρος, δυστυχώς, σήκωναν οι έκτακτοι και συμβασιούχοι καθηγητές. Φέτος, το ΤΕΙ Ηπείρου (όπως και όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας) έχει υποστεί μεγάλη περικοπή κρατικών επιχορηγήσεων, η οποία ελέω μνημονίου και «τροϊκανών» μέτρων πλήττει τους φοιτητές,. Κυρίως, αυτούς που είναι στο πτυχίο ή κοντά σε αυτό, οι οποίοι βλέπουν ότι θα καθυστερήσουν ένα εξάμηνο τουλάχιστον να τελειώσουν τη σχολή και μάλιστα… χωρίς καταλήψεις (μόνο μια βδομάδα είχε κλείσει η σχολή τον Σεπτέμβριο). Ο προϊστάμενος της σχολής καθηγητής Χρήστος Κανάρης, τονίζει στον «Η.Α.» πάντως ότι το τμήμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην πληγούν οι φοιτητές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε πίσω τα παιδιά, ειδικά εκείνα που τελειώνουν τώρα» τονίζει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τελικά θα βρεθεί λύση.Προς το παρόν η σχολή είναι υπό κατάληψη από τους φοιτητές της, με τη ΔΑΠ να είναι εναντίον της κατάληψης. 
Έχασε τον έλεγχο το υπουργείο
Το υπουργείο έχει χάσει τον έλεγχο ειδικά στο θέμα των ΤΕΙ. Προ ημερών με εγκύκλιό του ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης παρακαλούσε τους διδάσκοντες να εργαστούν υπερωριακά ώστε να καλυφθούν τα κενά και να αυξηθεί κατά… 90% ο αριθμός των παρακολουθούντων τα εργαστήρια. Οι διδάσκοντες από την άλλη δηλώνουν μεν διατεθειμένοι να μην αφήσουν τους φοιτητές εκτεθειμένους, αλλά ήδη κάνουν υπερωρίες χωρίς να καλύπτονται οι ανάγκες. Το τμήμα Νοσηλευτικής επιτρέπει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του να δηλώνουν μέχρι 36 ώρες τη βδομάδα και μέχρι 40 για τα εργαστήρια. Ακόμα, όσοι είναι μέχρι Ε’ εξάμηνο δεν μπορούν να δηλώσουν μαθήματα μεγαλύτερων εξαμήνων και η μόνο «διέξοδος» που υπάρχει είναι για τους φοιτητές Δ’ και Στ’ εξαμήνων που μπορούν να δηλώσουν θεωρητικά μαθήματα και από μεγαλύτερο εξάμηνο.
«Δεν θα κλείσουμε»
 Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, είναι αφοπλιστικός: «Προσπαθήσαμε να κατανείμουμε τις θέσεις εκτάκτου προσωπικού με τον καλύτερο τρόπο στα τμήματα, ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των φοιτητών. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός διδασκόντων που κατανεμήθηκαν, αλλά…’ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος’» τονίζει στον «Η.Α.». Διευκρινίζει ότι εφαρμόζεται ουσιαστικά το σύστημα των ΑΕΙ, με μαθήματα ανά εξάμηνο (στους οδηγούς σπουδών των ΑΕΙ τα μαθήματα προσφέρονται με κωδικό ανά εξάμηνο, χειμερινό-εαρινό), το ΤΕΙ όμως έχει διαφορετική δομή σπουδών. Αν κάποιος έχει περάσει όλα τα μαθήματα, μπορεί να πάει πίσω γιατί αυτό ή αυτά που του λείπουν, δεν προσφέρονται λόγω έλλειψης προσωπικού. «Κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατανοούμε τις αγωνίες της πανεπιστημιακής κοινότητας, των γονιών και των φοιτητών, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε» καταλήγει ο κ. Γκίκας. Συμπληρώνει πάντως ότι δεν πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του το ΤΕΙ, καθώς «αυτό θα ήταν η εύκολη επιλογή» χωρίς όμως να δίνεται λύση.

Αναστέλλει λειτουργία το ΤΕΙ Αθήνας
Αυτή την επιλογή έκανε το ΤΕΙ Αθήνας χθες για τους ίδιους λόγους, με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει ότι «κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας». Την ίδια στιγμή πάντως, το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην εφαρμογή του νόμου ο οποίος συνεχίζει να μην τυγχάνει αποδοχής στα πανεπιστήμια. Με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, απειλεί με παρεμβάσεις όπως κλείσιμο ή συγχωνεύσεις όσα ΑΕΙ δεν πειθαρχήσουν στο θέμα των εκλογών νέων οργάνων, αναλαμβάνοντας το ίδιο ουσιαστικά να κάνει τις εκλογές σε κάθε πανεπιστήμιο, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία του. Ήδη, πολλοί καθηγητές, ακόμα και εξ αυτών που τηρούν «μέση στάση» στο νόμο θεωρώντας ότι έχει και καλά σημεία, έχουν αρνηθεί το διορισμό τους σε επιτροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: