Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή πορείας


Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο προορισμός της πορείας, που όλα αυτά τα χρόνια στις 17 Νοέμβρη πραγματοποιείται στην Αθήνα, είναι στο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
Και, βέβαια, οι διαδηλωτές δεν πορεύονται τυχαία, δεν επέλεξαν το συγκεκριμένο κτίριο, τον συγκεκριμένο χώρο λόγω... χιλιομετρικής απόστασης. Αλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι ότι με την ανοχή - αν όχι την «παρότρυνση» - κέντρων που εδρεύουν στις ΗΠΑ πριν από 44 χρόνια είχε δοθεί το «πράσινο φως» για την επιβολή του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος στη χώρα μας.

Οπως επίσης είναι γνωστό ότι το Πολυτεχνείο ήταν η σημαντικότερη πράξη για την ανατροπή της χούντας, γι' αυτό και η εξέγερση του Πολυτεχνείου καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
Σήμερα όμως, 38 χρόνια μετά, το διεκδικητικό πλαίσιο έχει αλλάξει, οι «εχθροί» είναι περισσότεροι και σίγουρα δεν βρίσκονται ΜΟΝΟ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού (ας μην ξεχνάμε πως ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο κυριότερος υποστηρικτής της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει).
Αναρωτιέμαι επομένως τι νόημα θα μπορούσε να έχει σήμερα ένα σύνθημα όπως «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»; Δεν ακούγεται κάπως παρωχημένο; Ετσι, όσο ρηξικέλευθο και αν αυτό ακούγεται, μια ΕΙΡΗΝΙΚΗ πορεία με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου θα έπρεπε κάπως να παρεκκλίνει ώστε στο κάτω - κάτω να έχει κι ένα νόημα επικαιρότητας.
Δεν υπάρχει, παραδείγματος χάριν, γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα; Δεν υπάρχει γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα; Δεν υπάρχουν γραφεία που να συνδέονται με την Coldman Sachs στην Αθήνα; Δεν υπάρχουν, εν ολίγοις, τα γραφεία όλων εκείνων που έβαλαν, βάζουν και ενδεχομένως θα βάλουν το λιθαράκι τους ώστε η χώρα μας να γίνει το πειραματόζωο σε μια χειμαζόμενη παγκόσμια οικονομική σκηνή;

Στο φινάλε είναι και αυτό μια μορφή επανάστασης.
Οπως της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: