Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Γροθιές και αβγά κατά πρώην πρύτανη

Να σταματήσει να διδάσκει ζητεί ομάδα φοιτητών
Του Αποστολου Λακασα
Καταστάσεις που δυσφημούν τα ελληνικά πανεπιστήμια διαδραματίζονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου μερίδα φοιτητών με τη σύμπραξη πανεπιστημιακών έχουν στοχοποιήσει τον
καθηγητή κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Χθες ομάδα 30 ατόμων πέταξε αβγά στον καθηγητή και ένας εξ αυτών τον γρονθοκόπησε. Επίσης, ζητούν να σταματήσει να διδάσκει το μάθημά του. Ο λόγος των αντιδράσεων είναι ότι ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Ιδρύματος συντάσσεται με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ και συμμετέχει στις διαδικασίες εφαρμογής του. Ο ίδιος θα καταθέσει σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης. Από την πλευρά της, η πρυτανεία του ΑΕΙ παρουσιάζεται να θέλει να κρατήσει εξισορροπητική στάση. Κάτι που μένει, όμως, μόνο στα προσχήματα, όπως είπε στην «Κ» ο κ. Γρυσπολάκης. «Ενέργειες όπως η σημερινή είναι απαράδεκτες και καταλύουν την έννοια του ασύλου» δήλωσε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος, Ιω. Φίλης.
Ειδικότερα, χθες εκτυλίχθηκε μία ακόμη επίθεση (είχε προηγηθεί ανάλογη στα τέλη του περασμένου Μαρτίου) κατά του κ. Γρυσπολάκη με ουσιαστικό διακύβευμα τις θέσεις του. Οπως περιέγραψε τα γεγονότα ο ίδιος στην «Κ», «περί τις 11.15 το πρωί ομάδα 30 φοιτητών, προερχόμενοι από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εισέβαλαν στο αμφιθέατρο όπου δίδασκα, μου έριξαν αυγά, χειροδίκησαν και ζητούσαν την απομάκρυνσή μου, του χουντικού επιτρόπου όπως έλεγαν, λόγω της συμμετοχής μου στην οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος». Παρών ήταν ο αντιπρύτανης Ιω. Σαριδάκης, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους φοιτητές να απομακρυνθούν. «Τους ζήτησε να λύσουν τις διαφορές τους μαζί μου εκτός αιθούσης. Συγχρόνως τόνισε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γρυσπολάκης, αφήνοντας βολές για τη στάση του πρυτανικού συμβουλίου. Είχαν προηγηθεί, από τις 20/9, λεκτικές επιθέσεις κατά του κ. Γρυσπολάκη στο διαδικτυακό Βήμα Διαλόγου του Πολυτεχνείου. Ο καθηγητής κατονομάζει διδάσκοντα που αποκάλεσε όσους είναι υπέρ του νέου νόμου για τα ΑΕΙ «χουντικούς επιτρόπους, ταγματασφαλίτες και δωσίλογους», υποσχόμενος λαϊκά δικαστήρια. Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Γρυσπολάκης έστειλε έγγραφο στο πρυτανικό συμβούλιο και την Τρίτη 15/11 τον κάλεσαν στην πρυτανεία, προτείνοντας να αφήσει το μάθημά του να το διδάξει άλλος. Αρνήθηκε και τους ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση δημόσια εκ μέρους τους. Την ίδια ημέρα η πρυτανεία εξέδωσε ανακοίνωση συνιστώντας σύνεση και ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές.
Η «Κ» επικοινώνησε χθες με τον κ. Σαριδάκη, που δήλωσε ότι θεσμικές αξίες όπως η ακαδημαϊκή ελευθερία πρέπει να προστατεύονται, αλλά στις αποφάσεις μετρούν και άλλες παράμετροι όπως της ασφάλειας στο ΑΕΙ. «Οι εκπρόσωποι των φοιτητών έχουν δικαίωμα να θέσουν αίτημα για το μάθημα του κ. Γρυσπολάκη στη συνέλευση του Τμήματος» κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: