Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Τρία χρόνια απλήρωτοι οι καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης

Υπαρκτό είναι το πρόβλημα επιβίωσης για εκατοντάδες ωρομίσθιους, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Ραφτόπουλος
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται εκατοντάδες εκπαιδευτικοί των δημόσιων ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, συν τοις άλλοις, δεν έχουν λάβει ακόμη τα δεδουλευμένα για τρία χρόνια. Τα παραπάνω καταγγέλλουν εκπρόσωποι του τοπικού Συλλόγου Καθηγητών Δημοσίων ΙΕΚ, που απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη.«Για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος των Καθηγητών Δημοσίων ΙΕΚ δηλώνει αδυναμία να παρακολουθήσει την ταχυδακτυλουργική ικανότητα της υπουργού Παιδείας, η οποία ακύρωσε τον ιδρυτικό νόμο των δημ'οσιων ΙΕΚ, την προκήρυξη πρόσληψης ωρομίσθιων καθηγητών, την προτεραιότητα αυτών που ήταν πιστοποιημένοι και με εντολή της προσελήφθησαν μόνιμοι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να συμπληρώσουν το ωράριό τους και να διδάξουν στα ΙΕΚ», επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου, Βαγγέλης Ραφτόπουλος. Πρόσθεσε, δε, πως οι ωρομίσθιοι δεν έχουν πρόβλημα με τους μόνιμους καθηγητές, που καλούνται να διδάξουν, χωρίς εύλογο χρόνο για προετοιμασία, μαθήματα που ίσως ποτέ δε δίδαξαν. «Καλούμε την υπουργό να αξιοποιήσει τους μόνιμους καθηγητές στις οργανικές θέσεις που έχουν και να εγκαταλείψει τα διάφορα τεχνάσματα που κάθε φορά επινοεί», υποστήριξε ο κ. Ραφτόπουλος τονίζοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνουν προσφυγές στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτές έχουν μείνει εκτός δημόσιων ΙΕΚ και, όπως εξήγησε ο κ. Ραφτόπουλος, υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης. «Οι περισσότεροι υποαπασχολούνται σε διάφορους φορείς και επιχειρήσεις ή είναι άνεργοι», υποστήριξε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το παραπάνω θέμα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων), Γιάννης Γαληνέας, απάντησε πως το 20% των θέσεων καλύφθηκε από μόνιμους καθηγητές των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι δεν είχαν αντικείμενο. «Το δίκαιο είναι εκπαιδευτικοί, που είναι μόνιμα διορισμένοι, να μην απολυθούν και να πάνε σε θέσεις δουλειάς», υποστήριξε ο ίδιος.

Στην αναμονή από το 2008
Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των δημόσιων ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη είναι απλήρωτοι για διάστημα τριών ετών, από το Φεβρουάριο του 2008 μέχρι και το τέλος του 2010, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου. Μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν καταβληθεί μόνο τα δεδουλευμένα του 2011, καθώς άλλαξε από τις αρχές του χρόνου ο φορέας που εποπτεύει τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Πηγές από το υπουργείο Παιδείας απέδωσαν τις καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό κώλυμα που εμφανίστηκε μετά τη συγχώνευση του αρμόδιου για τα ΙΕΚ φορέα και τη μεταφορά των πληρωμών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Τα κονδύλια, όπως διαβεβαίωσαν, είναι εξασφαλισμένα και ήδη σε κάποια ΙΕΚ της χώρας πληρώνονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για το επίμαχο διάστημα.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: