Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Προσφυγή στο ΣτΕ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
 Το ΑΠΘ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αποφάσεων της υπουργού Παιδείας που αφορούν τις εκλογές για το νέο συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος.
Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεσπά στα πανεπιστήμια μετά το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης των μελών των συμβουλίων διοίκησης, βάσει του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση των πενταμελών οργανωτικών επιτροπών που θα διενεργήσουν τις εκλογές σε επτά πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Γεωπονικό, Πατρών, Κρήτης, Μακεδονίας, ΕΜΠ και Πολυτεχνείο Κρήτης) και σε τέσσερα ΤΕΙ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου και Μεσολογγίου). Στο Αριστοτέλειο η επιτροπή απαρτίζεται από τον πρώην πρύτανη, Αναστάσιο Μάνθο, και τους πρώην αντιπρυτάνεις, Αθανασία Τσατσάκου, Σταύρο Πανά, Αριστείδη Κάζη και Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη.
Εκπρόσωπος ο Κ. Χρυσόγονος
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ αναμένεται να προσφύγει σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της υπουργού, που αφορούν τόσο τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής όσο και την εφαρμογή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής των καθηγητών-εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξης της διοίκησης. Το Αριστοτέλειο θα εκπροσωπηθεί από τον καθηγητή του Τμήματος Νομικής, Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, ο οποίος θα καταθέσει και θα υποστηρίξει την αίτηση του ιδρύματος κατά της υπουργού Παιδείας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Μετά τη μη υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης από πλευράς των πρυτάνεων 15 πανεπιστημίων της χώρας για τον ορισμό της οργανωτικής επιτροπής, η οποία θα υλοποιήσει τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης για το νέο νόμο, το ΑΠΘ, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση δύο πράξεων της υπουργού Παιδείας οι οποίες έχουν, μέχρι σήμερα, εκδοθεί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, τονίζοντας πως η προσφυγή με το ερώτημα της αντισυνταγματικότητας των πράξεων αυτών εναρμονίζεται πλήρως με τις ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι οποίες έκριναν τις πράξεις ως θεσμική εκτροπή.
«Θέλω να πιστεύω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δώσει μία οριστική λύση στη μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή που έχει προκληθεί στα πανεπιστήμια εξαιτίας των πρόσφατων πρωτοβουλιών του υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος δεν είχε υπογράψει τη σχετική διαπιστωτική πράξη.
Στο... χορό των προσφυγών και ο ΕΣΔΕΠ
Στο... χορό των προσφυγών αναμένεται να μπει και ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ στο ΑΠΘ, ο οποίος ετοιμάζεται να αξιοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου 4009. «Ο διορισμός της επιτροπής απευθείας από την υπουργό Παιδείας προσβάλλει την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιάννης Κρεστενίτης. Αναφερόμενος στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ο κ. Κρεστενίτης υποστήριξε ότι «οι συνάδελφοι επωμίζονται ένα φορτίο που οδηγεί στην καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι τα ΑΕΙ είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα».
Ο νέος νόμος-πλαίσιο, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των διδασκόντων, οδηγεί στη διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στη μετάλλαξή τους σε επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των σπουδών και της έρευνας και τελικά την υπανάπτυξη της χώρας.
Ο ΕΣΔΕΠ κάλεσε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να μην προχωρήσουν σε καμιά πράξη που σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4009. Η πράξη αυτή, εξάλλου, θα είναι έκνομη, καθώς θα υπερβαίνει εκ των πραγμάτων τις από τον ίδιο το νόμο οριζόμενες προθεσμίες, σύμφωνα με το σύλλογο. Παράλληλα, ζήτησε από τους πανεπιστημιακούς να μη συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές και οργανωτικές (εφορευτικές επιτροπές κ.λπ.) και εκλογικές διαδικασίες, σε περίπτωση που αυτές επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρύτανης και μέλος της επιτροπής, Αναστάσιος Μάνθος, τόνισε πως αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολίτη είναι η εφαρμογή των νόμων διότι αυτοί αποτελούν τη βούληση του λαού, μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών. «Εάν υπάρχει κάτι παράνομο, ο καθένας μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να αποδείξει τους ισχυρισμούς του», πρόσθεσε ο κ. Μάνθος.
ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Στην οργανωτική επιτροπή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχουν, βάσει της διαπιστωτικής πράξης, ο πρώην αντιπρύτανης Ελευθέριος Σκαλίδης και οι καθηγητές Αναστάσιος Κάτος, Ζωή Γεωργαντά, Ιωάννης Λαζαρίδης και Νικόλαος Δριτσάκης. Στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης την ευθύνη για την ανάδειξη των μελών των νέων συμβουλίων διοίκησης θα έχουν ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος, Σταύρος Χατζηπέτρου, και οι πρώην αντιπρόεδροι Ιωάννης Κάτανος, Γρηγόριος Σαμαράς, Νικόλαος Κωνσταντινίδης και ο καθηγητής Δημήτρης Καραπιστόλης.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: