Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν προστασία από τις βίαιες επιθέσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΔΕΠ

 
Τα φαινόμενα βίας κατά των ανθρώπων που τοποθετήθηκαν στις 5μελείς επιτροπές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος προκαλούν την αντίδραση των πανεπιστημιακών.Η εκπαιδευτική κοινότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κόντρας του υπουργείου με τα ιδρύματα.
Με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδασκόντων και Ερευνητικού Προσωπικού τονίζει ότι "τις τελευταίες εβδομάδες ... προκαλούνται -για μια ακόμα φορά- ποικίλα φαινόμενα βίας μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κυρίως εναντίoν συναδέλφων που είναι μέλη των 5-μελών εκλογικών επιτροπών για τα Συμβούλια Διοίκησης", τις οποίες διόρισε το υπουργείο για να εφαρμοστεί το νέο νομικό πλαίσιο.
Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει έκκληση:
1) Στην Πολιτεία και ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας –υπερβαίνοντας στην πράξη αποτυχημένες πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος- να συνδράμει στο μέγιστο εφικτό και με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμια

2) Στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και λοιπών ακαδημαϊκών λειτουργιών,


3) Στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και ειδικά στους συναδέλφους πανεπιστημιακούς δασκάλους, να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων.


Οπως τονίζει η ανακοίνωση, "κεντρικό συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκότητας –και του πανεπιστημιακού ασύλου- αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη και αβίαστη διατύπωση απόψεων και θέσεων.


Πρακτικές προγραφών, συκοφαντιών, εμπρηστικών διακηρύξεων, διαπομπεύσεων με "αφίσες καταζητούμενων" και βίαιων επιθέσεων της όποιας μειοψηφίας ή μη κατά οποιουδήποτε μέσα στα Ιδρύματα είναι καταδικαστέες, καθότι αντιβαίνουν στην βαθύτερη έννοια του Πανεπιστημίου και την αναιρούν.


Το θέμα της ασφάλειας προσωπικού και εγκαταστάσεων αλλά και της εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί για τις ηγεσίες των

Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Πρυτάνεων, την Πολιτεία αλλά και κάθε πανεπιστημιακό δάσκαλο μια συνεχή έγνοια και φροντίδα.

Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι το Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση των ανθρώπων του και κυρίως των ακαδημαϊκών λειτουργών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: