Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Προστάτευαν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία


Μόνη της, για πρώτη φορά στην ιστορία της επετείου, πορεύθηκε η ιστορική αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν στην κεφαλή της καθιερωμένης πορείας που οδηγούσε στην αμερικανική πρεσβεία. Φέτος, όμως, για κάποιο λόγο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Φέτος, οι λιγοστοί φοιτητές της ΠΑΣΠ που την κρατούσαν ξεκίνησαν μόνοι, πορεύθηκαν μόνοι και έφτασαν στην πρεσβεία μόνοι. Οχι όμως εντελώς μόνοι. Καθ' όλη τη διάρκεια της μοναχικής αυτής πορείας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φάνηκαν να προστατεύουν περισσότερο την ΠΑΣΠ παρά τη σημαία.
Μοναχική πορεία
Η πύλη του Πολυτεχνείου άνοιξε λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι. Ο λιγοστός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην Πατησίων στριμώχτηκε για να δει την έξοδο της ιστορικής αιματοβαμμένης σημαίας. Παντού, κόκκινα γαρίφαλα. Λίγα όμως χειροκροτήματα ακούστηκαν. Με τους δρόμους κλειστούς και χωρίς Ι.Χ. επικρατούσε ασυνήθιστη για τη μέρα και ώρα ησυχία. Τη σιωπή έσπασαν για λίγο αυτοί που βγήκαν με τη σημαία. Ενας έδωσε το σύνθημα και όλοι φώναξαν μία φορά: «Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Μετά πάλι ησυχία. Η ξεχωριστή και μοναχική πορεία της σημαίας ξεκίνησε. Πατησίων, αριστερά στη Στουρνάρη, δεξιά στην Κάνιγγος και μετά όλο ευθεία στην Ακαδημίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν ή βρίσκονταν διατεταγμένες σε διάφορα σημεία των παραπάνω δρόμων ήταν κατά πολύ περισσότερες των περίπου 200 ατόμων που ήταν πίσω από τη σημαία. Σποραδικά συνθήματα, «το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή...», «ζει ζει, ο Τεμπονέρας ζει» και μετά πάλι ησυχία. Πού και πού μόνο κάποιος φώναζε σε αυτούς που κρατούσαν τη σημαία «Λίγο πιο ψηλά παιδιά».
Στο ύψος της Ιπποκράτους, γωνία με Ακαδημίας, περίπου 100 μέλη της ΠΑΣΠ είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα. Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσαν να περιφρουρούν ήταν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί κρατούσαν ξύλινα κοντάρια με πράσινες -τυλιγμένες όμως- σημαίες. Επαναλάμβαναν μηχανικά τα συνθήματα που φώναζε η ολιγομελής πορεία που περνούσε· και μετά πάλι ησυχία. Στο βάθος της Ιπποκράτους, πάντως, στο ύψος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, μεγάλη ήταν η κινητικότητα. Μόλις η σημαία πέρασε την Ιπποκράτους, η ανθρώπινη αλυσίδα διαλύθηκε και μπήκε με τα κοντάρια και τα κράνη πίσω από την πορεία.
Αρον άρον
Σε όλους τους κάθετους δρόμους αριστερά και δεξιά της Ακαδημίας, υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η δε πλατεία Συντάγματος είχε κοπεί στα δύο. Οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί δεν άφηναν κανέναν να περάσει. Το ίδιο και στην Αμαλίας. Οσοι δεν είχαν καταλάβει ότι η σημαία και η ΠΑΣΠ φυγαδεύονταν, απορούσε πώς με τους καθιερωμένους δρόμους κλειστούς θα πάμε στην πρεσβεία. Αρκετοί που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί τόσο στο Σύνταγμα όσο και στη Σταδίου ούτε καν αντιλήφθηκαν πως η σημαία όχι μόνο έχει περάσει, αλλά έχει φύγει μόνη της.
Μόλις η σημαία έφτασε στη Βασ. Σοφίας, η μικρή πορεία επιτάχυνε το βήμα της. Αρκετοί φωτογράφοι και ρεπόρτερ που συνόδευαν μέχρι εκείνο το σημείο, ιδίως κάποιοι με παραπανίσια κιλά, διαμαρτυρήθηκαν πως δεν μπορούν να τρέξουν. Μόλις η σημαία έφτασε σε «απόσταση ασφαλείας» από τον κόσμο που περίμενε να ξεκινήσει η πορεία, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: