Το κλίμα είναι εύφλεκτο στην κοινότητα του ΑΠΘ, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις, όσον αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης
Πολεμικό κλίμα επικρατεί στο ΑΠΘ, λόγω των εκλογών για το νέο Συμβούλιο Διοίκησης, οι οποίες προκηρύχθηκαν για τις 20 Δεκεμβρίου. Το «ρήγμα» ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές και την επιτροπή που θα οργανώσει τις εκλογές μέρα με τη μέρα βαθαίνει, ενώ στην πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζονται διιστάμενες απόψεις.
Για φαστ τρακ εκλογές, που οδηγούν σε λογική προαποφασισμένων συμμετοχών, κάνει λόγο ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, ενώ ο σύλλογος των διδασκόντων (ΕΣΔΕΠ) καλεί τα μέλη της επιτροπής να παραιτηθούν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής, πρώην πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, δεν αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς «διορισμένη» και «κυβερνητική» επιτροπή, υποστηρίζοντας πως έχουν συκοφαντικό χαρακτήρα.
Η ημερομηνία
Σκηνικό σύγκρουσης διαμορφώνεται μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μετά την προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης, βάσει του νέου νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Την περασμένη Πέμπτη, η πενταμελής επιτροπή, που απαρτίζεται από πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του ιδρύματος (Αν Μάνθος, Αθ. Τσατσάκου, Στ. Πανάς, Ολ. Γκίμπα και Αρ. Κάζης), όρισε ως ημερομηνία την 20ή Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες μέσα στις χρονικές προθεσμίες που ορίζει ο νόμος (παράδοση εκλογικών καταλόγων, σφραγίδων κ.λπ).
Υποψήφια εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μπορούν να είναι όλοι οι πλήρους απασχόλησης καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές του ΑΠΘ. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.
Η Σύγκλητος
Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αναδείξει τα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες του νέου νόμου. Για το λόγο αυτό, στηρίζει την πρόταση δημιουργίας μιας επιτροπής από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα προτείνει αλλαγές στο νέο νόμο. Παράλληλα, η Σύγκλητος, όχι μόνον επικύρωσε την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου, αλλά ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στα πανεπιστήμια, «παγώνοντας» τις διαδικασίες εκλογής των συμβουλίων διοίκησης.
«Βροχή» επιστολών
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, αφού κοινοποίησε την απόφαση της Συγκλήτου, έκανε γνωστό ότι το ίδιο αίτημα της συγκρότησης επιτροπής, η οποία θα προτείνει τροποποιήσεις στον Ν. 4009/2011 με ταυτόχρονη αναβολή των εκλογικών διαδικασιών, υποβλήθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων στον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (υπεύθυνος για τα ΑΕΙ). Ο αναπληρωτής υπουργός υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει σύντομα στο συγκεκριμένο αίτημα. Με αυτά τα δεδομένα και εν αναμονή εξελίξεων, όπως τόνισε ο κ. Μυλόπουλος, «θεωρώ ότι δεν πρέπει να επισπεύσετε την προκήρυξη των εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, εναρμονίζοντας τις ενέργειές σας και με την απόφαση της Συγκλήτου».
Ο κ. Μάνθος απάντησε πως η επιστολή του πρύτανη παρελήφθη μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής και αφού είχε ληφθεί η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών, η οποία και είχε σταλεί αρμοδίως. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εφικτή η αναστολή των εκλογικών διαδικασιών και εισηγήθηκε τη διερεύνηση των σχετικών νομικών δυνατοτήτων από την Πρυτανεία, «ώστε να είναι νομικά εφικτή από εσάς» η προτεινόμενη αναστολή ή το «πάγωμα» των διαδικασιών.
«Να παραιτηθούν...»
Επίθεση εξαπέλυσε ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών στο ΑΠΘ, με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. «Η αποδοχή εκ μέρους σας να στελεχώσετε την κυβερνητική επιτροπή επιβολής του νέου καθεστώτος, και παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΑΠΘ, συνιστά βαριά περιφρόνηση των αποφάσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας», σημειώνει ο ΕΣΔΕΠ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομιμότητα ούτε τις πράξεις αυτών των επιτροπών. Τέλος, κάλεσε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, έστω και την ύστατη ώρα, να μιμηθούν το παράδειγμα των συναδέλφων τους πρώην πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, να παραιτηθούν και να αντιταχθούν μαζί με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα στην ισοπέδωση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου.
Φαστ τρακ εκλογές
«Πυρ άνοιξε» και ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, ο οποίος δήλωσε πως, αν τα μέλη της επιτροπής αισθάνονται ότι είναι μέλη του πανεπιστημίου, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε «πάγωμα» των διαδικασιών για ένα διάστημα. «Επειδή, όμως, ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, παρόλο που ήταν πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, δεν αισθάνονται ότι αυτήν τη στιγμή επιτελούν έργο του πανεπιστημίου και υπακούουν στα όργανά του, αλλά υπακούουν στις εντολές και στις κατευθύνσεις της υπουργού, δεν προχώρησαν στο ''πάγωμα'' της διαδικασίας για ένα διάστημα», τόνισε ο κ. Παντής, επισημαίνοντας ότι ο προεκλογικός αγώνας διαρκεί μόλις έξι μέρες. «Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη νέα λογική, ότι δε χρειάζεται να επιλέξουμε τους ανθρώπους, αφού τους ακούσουμε. Πρέπει να πάμε με ήδη διαμορφωμένη γνώμη», εξήγησε ο κ. Παντής. Ο ίδιος έκανε λόγο για φαστ τρακ εκλογική διαδικασία, η οποία οδηγεί σε μία λογική προαποφασισμένων συμμετοχών και συνεργασιών. «Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα για ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είναι υφαρπαγή μιας εκλογής με έναν τρόπο αδιαφανή και πλήρως ελεγχόμενο. Και, δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα πανεπιστήμια που θέλουν να παίξουν το ρόλο του κυβερνητικού επιτρόπου και να ποδηγετήσουν τα ιδρύματα», συμπλήρωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο έκρινε ότι η επίσπευση από πλευράς Οργανωτικής Επιτροπής της προκήρυξης των εκλογών, και μάλιστα με πρωτόγνωρη για τα ακαδημαϊκά χρονικά αλλά και για τη δημοκρατική δεοντολογία διαδικασία κατεπείγοντος, παραμονές Χριστουγέννων και με ελάχιστο χρόνο προεκλογικής συζήτησης, βρίσκεται σε δυσαρμονία με την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ και κατ’ επέκταση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.
«Ευθύνη έναντι του νόμου»
Από την πλευρά του, ο κ. Μάνθος επισήμανε ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει ποινική ευθύνη απέναντι στο νόμο να προκηρύξει τις εκλογές εντός 15 ημερών από το διορισμό της. «Η επιτροπή λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές της Συγκλήτου. Εμείς δε λέμε ''όχι'' στην προσφυγή στο ΣτΕ», είπε ο κ. Μάνθος, καθιστώντας σαφές ότι η προσφυγή δε συνεπάγεται αναστολή εφαρμογής του νόμου. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν είχε κατατεθεί αίτηση αναστολής στο ΣτΕ και εκδιδόταν σχετική απόφαση ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα. «Η Σύγκλητος έδωσε εντολή να λειτουργήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο. Η μη εφαρμογή του νόμου, δηλαδή η μη διενέργεια των εκλογών, δεν είναι νόμιμος τρόπος. Επίσης, η Σύγκλητος διαφωνεί με ορισμένα σημεία του νόμου, αλλά κι εμείς διαφωνούμε με αυτά τα σημεία. Ομως, η διαφωνία έχει μεγάλη απόσταση από την εφαρμογή του νόμου», υποστήριξε ο κ. Μάνθος. Πρόσθεσε, δε, ότι η οργανωτική επιτροπή δεν είναι κυβερνητική επιτροπή ούτε επιτροπή του υπουργού. «Δεν είμαστε διορισμένοι από το υπουργείο. Ο νόμος προβλέπει ότι αναλαμβάνουν οι προηγούμενοι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν εκλεγεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα και μάλιστα κατέθεσαν και ολοκλήρωσαν το έργο τους. Το υπουργείο δεν όρισε πρόσωπα αυθαίρετα», ανέφερε ο κ. Μάνθος, υποστηρίζοντας ότι οι χαρακτηρισμοί «διορισμένη» και «κυβερνητική επιτροπή» έχουν συκοφαντικό χαρακτήρα.
«Μπορεί ένας πρώην πρύτανης να πει ''εγώ τίθεμαι υπεράνω του νόμου, άρα δε δέχομαι τι λέει ο λαός μέσω των εκπροσώπων του και δεν εφαρμόζω το νόμο»; Προσωπικά, δε θεωρώ ότι αυτό είναι θεμιτό σε μία δημοκρατία. Ετσι, αναλάβαμε το καθήκον μας. Από εκεί και πέρα, εάν κάποιος θέλει να ακυρώσει τις εκλογές, ας βρει έναν τρόπο να το κάνει, όχι όμως εις βάρος της λειτουργίας της Οργανωτικής Επιτροπής. Να αναλάβουμε, δηλαδή, εμείς μία τεράστια ευθύνη για να ικανοποιήσουμε τις απόψεις κάποιων;», συμπλήρωσε ο κ. Μάνθος.
Πάντως, το κλίμα είναι εύφλεκτο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των μελών ΔΕΠ φέρεται να μην έχει ταχθεί ακόμη, σε δημόσιες τοποθετήσεις, υπέρ ή κατά του νέου νόμου.