Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Κονδύλια τέλος σε απείθαρχα AEI

  «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ χαρακτήρισε όσα συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας η Α. Διαμαντοπούλου. Πάνω, η αφίσα που κυκλοφόρησε και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις

«Ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε το περιστατικό με τις αφίσες στην Πάτρα η υπουργός Παιδείας. Κείμενο 224 πανεπιστημιακών καταγγέλλει επιθέσεις που δηλητηριάζουν τα ακαδημαϊκά ήθη.

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ χαρακτήρισε όσα συνέβησαν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας η Α. Διαμαντοπούλου. Πάνω, η αφίσα που κυκλοφόρησε και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις
Προειδοποίηση προς όλους όσοι αντιδρούν στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ απευθύνει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι «δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή» και ότι θα έχουν τις οικονομικές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.
Αφορμή στάθηκαν και πάλι τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού ενάντια σε πανεπιστημιακούς που συμμετέχουν στις διαδικασίες για τα νέα συμβούλια των ιδρυμάτων, όπως συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου τυπώθηκαν αφίσες με τις φωτογραφίες καθηγητών και την ένδειξη «καταζητούνται», επειδή θέλησαν να εφαρμόσουν τον νόμο.
«Το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν είναι μεμονωμένο. Οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις για τον νόμο από την πλειοψηφία των πρυτάνεων είναι κατανοητές και σεβαστές. Η οργανωμένη, όμως, αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου είναι ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις ανοιχτής ή συγκεκαλυμμένης βίας, φαινόμενα τρομοκράτησης και εκφοβισμού που καταγγέλλονται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχουν στόχο τη μη υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα βρουν την παραμικρή ανοχή», τόνισε χτες η Αννα Διαμαντοπούλου.
«Θέλω να διαβεβαιώσω την πανεπιστημιακή κοινότητα ότι, ως κατά το Σύνταγμα εποπτεύουσα αρχή και υπεύθυνη για την τήρηση των πανεπιστημιακών νόμων (άρθρο 16 παρ.5), η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πράξει το παν για την εφαρμογή του νέου νόμου, τον οποίο -υπενθυμίζεται- η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία μόλις προ τριμήνου. Γι' αυτό θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τον σεβασμό της νομιμότητας και τη λογοδοσία όσων αυθαιρέτως την αμφισβητούν».
Κονδύλια τέλος σε απείθαρχα AEI
Αντιδράσεις
Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας 224 καθηγητές συνέταξαν σχετικό κείμενο στο οποίο αναφέρουν ότι οι επιθέσεις, ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή διαφωνίας με τον νόμο ή με επιμέρους προβλέψεις του, πλήττουν ευθέως την ελεύθερη έκφραση, τον δημοκρατικό διάλογο και την πολυφωνία, δηλητηριάζουν τα ακαδημαϊκά ήθη και επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν καθεστώς λογοκρισίας και φόβου.
Σε όλα τα ΑΕΙ πάντως εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για το θέμα της εφεδρείας, καθώς πολλά ιδρύματα δεν έχουν στείλει τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο, με δεδομένο ότι οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από το μέτρο διότι έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
Για το θέμα ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Β. Παπάζογλου, έστειλε νέο έγγραφο στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι υπεύθυνοι για τη σύνταξη της λίστας εργαζομένων προς εφεδρεία είναι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, που ασκούν και διοίκηση στα Ιδρύματα.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

ΚΡΗΤΗ
Κόντρα φοιτητών με πρώην πρύτανη
Εντείνεται ο ενδοπανεπιστημιακός «πόλεμος» στο Πολυτεχνείο Κρήτης μεταξύ ομάδας φοιτητών και του καθηγητή, πρώην πρύτανη, Ιωακείμ Γρισπολάκη.
Η διαμάχη αναμένεται να μεταφερθεί και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Φοιτητές του Πολυτεχνείου, σε δηλώσεις τους στα Χανιά κατήγγειλαν τον κ. Γρισπολάκη για ποινικοποίηση του πολιτικού και πανεπιστημιακού διαλόγου, λέγοντας ότι ο πρώην πρύτανης κατέθεσε μηνύσεις κατά τεσσάρων φοιτητών, με αφορμή τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια μαθήματός του στο ίδρυμα. Μάλιστα, οι κατηγορηθέντες φοιτητές αποποιούνται τις ευθύνες δηλώνοντας ότι δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια, τα οποία, όπως είπαν, έγιναν από άγνωστα άτομα, ξένα προς τον σύλλογο φοιτητών.
Οι τέσσερις μηνυθέντες χαρακτηρίζονται από τον κ. Γρισπολάκη ως πρωτεργάτες επεισοδίων ομάδας 30 φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι εισέβαλαν πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο, του έριξαν αβγά και χειροδίκησαν εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: