Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Μετωπική σύγκρουση στα πανεπιστήμια

Η υπουργός απείλησε ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια
Μετωπική σύγκρουση στα πανεπιστήμια
Βαθαίνει το «ρήγμα» στις σχέσεις μεταξύ των πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας με αιχμή την εφαρμογή του νέου νόμου στα ΑΕΙ. Μετά την κίνηση των πρυτάνεων να μη δεχθούν στις εργασίες της έκτακτης συνόδου τους τον ειδικό γραμματέα ανώτατης
εκπαίδευσης κ. Βασίλη Παπάζογλου, ο οποίος έχει την ευθύνη της εφαρμογής του νόμου, χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση προειδοποιώντας ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ.
Κατηγόρησε δε, τους πρυτάνεις ότι αντιδρούν μόνο στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στο νέο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την... καρέκλα. «Οι πρυτάνεις αντιδρούν στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση γιατί θέλουν να ελέγχουν τα ιδρύματα», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» και πρόσθεσε:
Αρθρα
«Εφαρμόζονται όλα τα άρθρα του νόμου. Οι πρυτάνεις τον εφαρμόζουν μια χαρά εκτός από ένα σημείο: αυτό που αφορά στην εξουσία. Δεν αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο όσον αφορά τις εκλογές των καθηγητών, την εφαρμογή των 13 εβδομάδων και θέματα εξωστρέφειας και Ερευνας για τα οποία χρηματοδοτούνται. Εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα είναι στην εκλογή του Συμβουλίου Ιδρύματος. Στο θέμα της διοίκησης όμως, βάζω πολλά ερωτήματα. Ορισμένοι από τους πρυτάνεις έχουν επικεντρώσει στο θέμα της εξουσίας...».
Οξύτατοι ήταν οι τόνοι που χρησιμοποίησε η υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας και την άρνηση των πρυτάνεων να στείλουν καταστάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας στα πανεπιστήμια. «Οι συγκεκριμένοι πρυτάνεις εκλέγονται και από τους διοικητικούς υπαλλήλους. Το σύστημα έχει δημιουργήσει πελατειακές καταστάσεις και είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να σκεφτεί κανείς ότι οι πρυτανικές αρχές της χώρας αρνούνται να εφαρμόσουν ένα νόμο», σημείωσε.
Η κ. Διαμαντοπούλου κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου θα «κοπεί» η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, τονίζοντας με νόημα: «Η Βουλή ψήφισε το νόμο για να αλλάξουν ορισμένα πράγματα βαθιά στο πανεπιστήμιο και είπε ότι «αν δεν τον εφαρμόσετε θα πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας απέναντι στους φοιτητές σας και την κοινότητα γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση». Αυτό δεν είναι απειλή, το λέει μέσα ο νόμος και το γνωρίζουν πολύ καλά από την πρώτη μέρα».
Απόφαση
Αφησε δε, να εννοηθεί ότι δεν μπορεί οι πρυτάνεις να μην εφαρμόζουν το νόμο θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικός, χωρίς να έχει προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: