Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Οι πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον Παπαδήμο

Οι πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον Παπαδήμο
Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά πρέπει να ελέγχεται και η συνταγματικότητά τους, όπως και το αν είναι τελικά εφαρμόσιμοι, σημειώνουν οι πρυτάνεις του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε επιστολή τους προς τον
πρωθυπουργό.
Για παραπληροφόρηση σχετικά με τις θέσεις και τη στάση των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην κόντρα τους με το υπουργείο Παιδείας για το νέο νόμο-πλαίσιο κάνουν λόγο οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, ζητώντας και πάλι προσωπική παρέμβαση από τον Λουκά Παπαδήμο, για να εκτονωθεί άμεσα η κρίση. Μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να τον ενημερώσουν απ' ευθείας για τις θέσεις τους.
Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε απαντήσει στο προηγούμενο αίτημά τους να παρέμβει ο ίδιος, ζητώντας να εφαρμόζουν οι ίδιοι, πρώτοι από όλους, τους νόμους του κράτους. Οι κ.κ.Θ.Πελεγρίνης και Σ.Σιμόπουλος απαντούν ότι ποτέ δεν υπήρξε καμία παρότρυνση για «ανυπακοή» στους νόμους, υπάρχει ωστόσο η ανάγκη ελέγχου της συνταγματικότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των νόμων που ψηφίζονται.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τα Πανεπιστήμια στο σύνολό τους προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού», όπως τονίζουν.
Επίσης, επισυνάπτουν στην επιστολή και την γνωμοδότηση του γνωστού εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αυτήν περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που ζητεί το υπουργείο Παιδείας για ανάδειξη μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και Πρυτάνεις των ιστορικών Πανεπιστημίων της χώρας για την άμεση και αποτελεσματική, θέλουμε να πιστεύουμε, ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για καταλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατά τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα, της οποίας έχετε αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί το αξίωμα ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ουδέποτε, οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, αμφισβητήσαμε την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων, όπως η παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων διέρρευσε στην ανυποψίαστη κοινωνία μας. Άλλωστε, τούτο προκύπτει, πέραν από τις δημόσιες διαψεύσεις μας, και από την απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία επισυνάπτουμε.
Ωστόσο, στις δημοκρατικές πολιτείες, όπως η δική μας, οι νόμοι του κράτους ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους στο Σύνταγμα από τα αρμόδια Δικαστήρια. Είναι γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τα Πανεπιστήμια στο σύνολό τους προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού.
Προκειμένου να αντιληφθείτε και εσείς, ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια εξαιτίας των ρυθμίσεων του νέου νόμου, σας επισυνάπτουμε γνωμοδότηση του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, γνωστού εκλογολόγου, όπου επισημαίνεται η αδυναμία εφαρμογής του εκλογικού συστήματος που εισάγει ο νόμος αυτός.
Υποθέτουμε ότι έχει γίνει αντιληπτό πως οι πανεπιστημιακές αρχές, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία τους, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παραμείνουν τα Πανεπιστήμια ανοιχτά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ο διάλογος που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι η αγωνία η δική μας και των άλλων Πρυτάνεων σχετικά με τη διαμορφούμενη εξέλιξη των πραγμάτων στην Ανώτατη Παιδεία δεν πηγάζει από άλλα κίνητρα, δικά μας, αλλά αμιγώς από τη μέριμνά μας για το μέλλον της Ανώτατης Παιδείας, που μας διακατέχει ως πανεπιστημιακούς δασκάλους.
Σεις, αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, θα κρίνετε, αν μια προσωπική συνάντησή μας, στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να προσέλθουμε, θα συνέτεινε αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου τον οποίον, τόσον και εσείς όσο και εμείς θέσαμε, περί καταλλαγής στη Δημόσια Εκπαίδευση».
Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: