Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

«Οι στέγες της Ελλάδας άσπρισαν…. κι ακόμη περιμένουμε βιβλία!!!»


Του Γιώργου Τρούλη*
Πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και ακόμα το πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία δεν έχει λυθεί, στις περισσότερες σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρώτα τεύχη βιβλίων και τετραδίων εργασιών.
Φυσικά ούτε λόγος για τα δεύτερα, τρίτα και τέταρτα τεύχη πολλών μαθημάτων. Η σοβαρότητα την οποία επιδεικνύουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα φαίνεται καθημερινά και ποικιλοτρόπως στην εκπαίδευση. Ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά που κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να παρέχει δωρεάν, στην Ελλάδα του σήμερα φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Το πολιτικό “έλλειμμα” ή την πολιτική τους επιλογή καλούμαστε εμείς ως εκπαιδευτικοί να το καλύψουμε με την ευαισθησία μας και την αυξημένη αίσθηση ευθύνης, μιας και απευθυνόμαστε σε μαθητές, σε νέους ανθρώπους, στο αύριο της Ελλάδας. Ποιος μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα που νιώσαμε ως εκπαιδευτικοί και ως άνθρωποι την ώρα που συζητούσαμε με τους γονείς των μαθητών μας για το πρόβλημα των βιβλίων και τις πιθανές λύσεις; Το μείζον ζήτημα όμως είναι ότι το πρόβλημα παραμένει και η σκληρή πραγματικότητα ότι βιώνουμε λύσεις πρόχειρες, πρόσκαιρες, “μπαλώματος”.
Δυστυχώς δεν φαίνεται φως στο τούνελ, κανείς δεν έχει απαντήσει επίσημα πότε θα λάβουν τα σχολεία όλους τους τίτλους των σχολικών βιβλίων. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσουν οι μαθητές μας να κάνουν μάθημα από φωτοτυπίες και από μουτζουρωμένα και σκισμένα βιβλία παλιών μαθητών. Μάλλον πως το υπουργείο παιδείας μας προετοιμάζει για την επόμενη μέρα. Για την αγορά των βιβλίων από τους εκδοτικούς οίκους και μάλιστα επιβαρύνοντας οικονομικά τους γονείς. Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά στο κύκνειο άσμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, όχι συγκυριακά αλλά από πολιτική επιλογή της υπουργού παιδείας. Η μείωση των σχολικών επιτροπών κατά 25% επιπλέον από την προηγούμενη επιχορήγηση έχει μειώσει συνολικά την κρατική συμμετοχή περίπου 50% από πέρυσι. Όλες αυτές οι προσπάθειες των πολιτικών προϊσταμένων για αλλαγή κατεύθυνσης της εκπαίδευσης κατά τα πρότυπα της Αγγλίας, με τα κουπόνια και την ιδιωτική πρωτοβουλία να έχει τον κυρίαρχο και ρυθμιστικό ρόλο αποδεικνύουν ότι κάποιοι εκεί πάνω ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία, με άλλο καθεστώς και άλλες κοινωνικοπολιτικές αξίες και ιδανικά. Το όνειρό τους δεν αποτελεί και δικό μας όραμα. Ο δικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πραγματικής και ουσιαστικής δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης δίχως φραγμούς και μικροπολιτικές παρεμβάσεις.


* Ο Γιώργος Τρούλης είναι δάσκαλος
πρόεδρος του Συλλόγου εκπ/κών Α/θμιας εκπ/σης Ρεθύμνου και
αναπληρωτής αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: