Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Ιδιες ώρες, χαμηλότερες αμοιβές

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Ιδιες ώρες, χαμηλότερες αμοιβές
Τις 18,5 ώρες εβδομαδιαίως φθάνουν οι ώρες που διδάσκουν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί στο γυμνάσιο και το λύκειο. Περισσότερες ώρες στις αίθουσες διδασκαλίας Ιρλανδοί και Πορτογάλοι, στον αντίποδα οι Φινλανδοί

Μελέτη με την οποία επιχειρούν να καταρρίψουν την αίσθηση ότι ο Eλληνας εκπαιδευτικός εργάζεται τις λιγότερες ώρες σε σχέση με τους καθηγητές των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης παρουσίασε χθες η ΟΛΜΕ. Η Ομοσπονδία προσθέτει, μάλιστα, ότι οι Eλληνες εκπαιδευτικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, ενώ η αυξημένη αναλογία διδασκόντων καθηγητών ανά 1.000 μαθητές που παρατηρείται οφείλεται -κυρίως- στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασαν χθες μέλη της ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ώρες που διδάσκουν οι Eλληνες εκπαιδευτικοί εβδομαδιαίως φτάνουν τις 18,5 για το γυμνάσιο και το λύκειο. Ο μέσος όρος διδασκαλίας των 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ είναι 19,1 για το γυμνάσιο και 18,4 για το λύκειο.
Στην Ελλάδα, πάντως, οι ώρες που διδάσκει εβδομαδιαίως ένας καθηγητής ποικίλλουν ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας που έχει. Ως εκ τούτου, όσοι έχουν από 0-6 χρόνια υπηρεσίας, εργάζονται 21 ώρες, όσοι έχουν 7-12 χρόνια 19 ώρες, 13-20 χρόνια 18 ώρες και 20 και πλέον χρόνια 16 ώρες την εβδομάδα. Η πλειονότητα, πάντως, των εκπαιδευτικών διδάσκει 18 με 19 ώρες, δηλαδή ακριβώς στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Ο υψηλότερος αριθμός διδακτικών χωρών στους εκπαιδευτικούς καταγράφεται στη Μάλτα (26 ώρες την εβδομάδα), ενώ ακολουθούν Βουλγαρία και Σκοτία με 23. Τον χαμηλότερο αριθμό ωρών έχουν η Φινλανδία (13 έως 17) και η Πολωνία με 14 ώρες.
Ιδιες ώρες, χαμηλότερες αμοιβές
Αναφορικά με τον συνολικό χρόνο εργασίας των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο σχολείο (σε ώρες) σε ετήσια βάση, είναι για 19 χώρες της ΕΕ 1.133 ώρες για το γυμνάσιο και 1.108 ώρες για το λύκειο. Οι Ελληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται 1.170 ώρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται αυξημένη αναλογία του αριθμού των διδασκόντων εκπαιδευτικών ανά χίλιους μαθητές. Ετσι, για την Ελλάδα η αναλογία είναι 117,4 καθηγητές ανά χίλιους μαθητές, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι 82,7.
Η ΟΛΜΕ, δικαιολογώντας την αναλογία, η οποία φαίνεται μεγάλη, υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο στοιχεία. «Το πρώτο είναι η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας και το δεύτερο ότι απουσιάζει προσωπικό -εκτός των διδασκόντων- που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: