Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Πανεπιστήμιο κατά εφορευτικής επιτροπής

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητάει αναβολή των εκλογών για την αντικατάσταση της εκλεγμένης πρυτανικής αρχής, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου από την οργανωτική επιτροπή και θέτει ξανά επί τάπητος τις αντιρρήσεις της για το νόμο Διαμαντοπούλου που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν και οι εντάσεις κατά της επιτροπής, αποφασίστηκε να κληθεί ο πρόεδρός της Γιάννης Γεροθανάσης και τα μέλη της, να «λάβουν υπόψη τους τις ασάφειες ως προς την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, τις ασάφειες για τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και τα γενικότερα σοβαρά οικονομικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα» και να αναβάλουν τη διαδικασία. Ανάλογο αίτημα απευθύνει και προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν και δύο υποψήφιοι για τις συγκεκριμένες εκλογές. Πρόκειται για τους καθηγητές του Φυσικού Ιωαννίνων, Λέανδρο Περιβολαρόπουλο και Γιώργο Φλούδα, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ξεκινήσει την «προεκλογική εκστρατεία τους» από την αρχή της εβδομάδας.Μόνο ήρεμο όμως δεν είναι το κλίμα ενόψει αυτών των εκλογών. Αμφότεροι τάσσονται υπέρ του νέου νόμου, εκφράζοντας κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις, όχι όμως σε ουσιαστικά σημεία του.Μέλη της συγκλήτου, καθηγητές και εργαζόμενοι, τάχθηκαν κάθετα κατά των εκλογών στη χθεσινή συνεδρίαση. Δεν έλειψαν οι αιχμές κατά των μελών της και ιδιαίτερα του πρώην πρύτανη κ. Γεροθανάση, ο οποίος είναι και το μοναδικό ενεργό μέλος της γιαννιώτικης ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Δεν είστε αμερόληπτοι»
Η απόφαση της συγκλήτου μάλιστα τον κατηγορεί ότι με τη στάση του, μέχρι στιγμής «ακυρώνει την επιβαλλόμενη από το νόμο και την ακαδημαϊκή δεοντολογία αμεροληψία και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη της συγκλήτου και της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντί της ως προς το να εγγυηθεί τη διενέργεια αμερόληπτων εκλογών». Καλεί τον πρόεδρο και τα μέλη της να «τηρήσουν την ουδετερότητα που απαιτείται από το ρόλο της και να αποφεύγουν τις δημόσιες παρεμβάσεις που πυροδοτούν αντιδράσεις και ένταση».Η επιτροπή μέχρι στιγμής λειτουργεί «κατά παραλληλία» με το πανεπιστήμιο, παρότι ο σκοπός της έχει να κάνει με τη δομική λειτουργία του, καθώς δεν έχει κάποια, επίσημη τουλάχιστον, επαφή με τις πρυτανικές αρχές.Η σύγκλητος, υπενθυμίζει με την ανακοίνωσή της στα μέλη της επιτροπής ότι με τη στάση τους, έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των συλλόγων του ιδρύματος, αλλά και με την προσφυγή των υπό αντικατάσταση πρυτανικών αρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νόμου.

Και κατά της εφεδρείας
Επίσης, με χθεσινή της απόφαση η σύγκλητος τάσσεται κατά του μέτρου της εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο «δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και διαλύει τη δημόσια διοίκηση και κατ’ επέκταση το δημόσιο πανεπιστήμιο», όπως αναφέρει. Ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, ενώ εκφράζει και την αλληλεγγύη της «στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους για μόνιμη και σταθερή εργασία».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: