Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Ήξερε ο Καβάφης Ελληνικά;

Ήταν και οι τρεις Ελληνες της Διασποράς
Γράφει ο Γιώργος Βελουδής
 
Ο Καβάφης δεν μπορούσε να υποτάξει τις καλλιτεχνικές-ποιητικές εκφραστικές του ανάγκες σε ένα «γλωσσικό μοντέλο»
Το ερώτημα: «ήξερε ο Καβάφης ελληνικά;» το προκάλεσε η διαβόητη για το δογματισμό της απόφανση του Σεφέρη για τους «τρεις ποιητές μας», Σολωμό, Κάλβο και Καβάφη, που «δεν ήξεραν ελληνικά».

Πτυχία που υπόσχονται διορισµό στα σχολεία

Χιλιάδες νέοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κάθε χρόνο και µε το πτυχίο στο χέρι αναζητούν εργασία. Παράλληλα χιλιάδες άλλοι ξεκινούν σπουδές στα Πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τις επαγγελµατικές προοπτικές των σχολών που επιλέγουν.

Περιπου 6 εκατ. έφηβοι στην Ευρώπη εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο!!

Τη σοβαρότητα του προβλήματος που γεννά η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από τους εφήβους επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και το οποίο θα αναφέρεται σ' αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.

Υπο κατάληψη πανεπιστημιακοί χώροι

Σκουρής Βασίλης στο Real.gr 
Το real.gr αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας για καταλήψεις Σχολών και φοιτητικών εστιών από εξωπανεπιστημιακά και αντιεξουσιαστικά πρόσωπα-σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Παιδείας:

Ο Αναγνωστάκης απαγγέλει το ποίημα "Σταυρος του Νότου''

Η σωτηρία της... σχολής!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΑΝΕΑ)

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι σαν τη σωτηρία της ψυχής: χρειάζονται έναν Μεσσία για να συµβούν. Κάποιον να ορθοτοµήσει τον λόγο της αληθείας. Να αµφισβητήσει εκ θεµελίων αυτό που υπάρχει και να επι-βάλει στη θέση του κάτι καινούργιο. ίσχύει και για την ανώτατη εκπαίδευση. Η ιστορία της µεταπολίτευσης είναι η ιστορία των εκπαιδευτικών

ΕΚΘΕΣΗ: Το αντάρτικο στον φακό του

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΕΛΑΣ, στρατηγός Στέφανος Σαράφης 
και ο Αρης Βελουχιώτης µπαίνουν στα Γιάννινα στις 28 ∆εκεµβρίου 1944 
και ο Κώστας Μπαλάφας είναι εκεί για να τους απαθανατίσει. Κάτω, ο 
φωτογράφος την περίοδο που «φυλάκιζε» στον φακό του εικόνες της 
Αντίστασης στην Ηπειρο
Ο Κώστας Μπαλάφας µέσα από 80 «άγνωστα» καρέ του αποκαλύπτει πώς µε µατιά ρεπόρτερ κατέγραψε τον ένοπλο αγώνα στα βουνά της Ηπείρου µε εφόδιό του ένα φιλµ που... έπεσε από τον ουρανό.