Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Τι θα ήταν καλό να γνωρίζει το παιδί καθώς μεγαλώνει

ΜΕ ΒΑΣΗτα όσα αναφέρονται στο σχετικό εγχειρίδιο του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, πιο κάτω ο κάθε γονιός μπορεί να δει ποια θέματα θα ήταν καλό να «αγγίξει» με το παιδί του σε κάθε ηλικία. Όπως διευκρινίζει, τα ηλικιακά όρια δεν είναι αυστηρά, ούτε και απόλυτα, ούτε και ο κατάλογος των
θεμάτων εξαντλητικός. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση παιδιού, ο γονιός μπορεί να θίξει ένα θέμα νωρίτερα ή αργότερα στην ηλικία, να πει λιγότερα ή και περισσότερα πράγματα. Αυτό που πρέπει να θυμάται είναι πως: Ποτέ να μην κάνει κήρυγμα ή διάλεξη στο παιδί του για τα θέματα αυτά. Να ακολουθεί τη διαίσθησή του και να βρει τις πιο κατάλληλες και ανώδυνες ευκαιρίες για να μιλήσει με τρόπο φυσικό και αβίαστο. Στόχος, άλλωστε, δεν είναι να φοβίσουμε το παιδί μας αλλά να το φέρουμε πιο κοντά μας και του προσφέρουμε πολύτιμες γνώσεις.

0-4 ετών

Δώσε σημασία: ?Στην ορθή ονομασία από το παιδί όλων των εξωτερικών μερών του σώματος.
?Στην επεξήγηση προς το παιδί των σωματικών διαφορών ανάμεσα στα δυο φύλα. ?Στην αποδοχή της συνήθειας του παιδιού να εξερευνά το σώμα του.
?Στην έναρξη με το παιδί σου συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη για προστασία του εαυτού του και του σώματός του από ανεπιθύμητα αγγίγματα και άλλες συμπεριφορές που το κάνουν να νιώθει άβολα.

4-6 ετών

Συζήτησε με το παιδί σου: ?Από πού έρχονται τα μωρά, με απλή αλλά σωστή γλώσσα χωρίς λεπτομέρειες.
?Όρια που πρέπει να έχει ως προς το ποια γλώσσα και συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή (λεξιλόγιο, χειρονομίες, συνήθειες).
?Όρια σε σχέση με τον χειρισμό του σώματός του και πιο συγκεκριμένα παιχνίδια με το σώμα (τι είναι ασφαλές και τι όχι, τι είναι αποδεκτό και τι όχι).
?Καθορισμός συμπεριφορών που πρέπει να γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημόσια.
?Συνέχισε να επισημαίνεις στο παιδί ότι το σώμα του, ανήκει μόνο σε αυτό και ότι μπορεί και πρέ πει να αρνηθεί οποιαδήποτε συμπεριφορά προέρχεται από κάποιον άλλον και το κάνει να νιώθει άβολα και άσχημα, ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι μέλος της οικογένειας.

6-9 ετών

Μίλησε με το παιδί σου για: ?Τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα ?Τον μηχανισμό της αναπαραγωγής με περισσότερες λεπτομέρειες.
?Όρια που σχετίζονται με τον σεβασμό των προσωπικών στιγμών του ιδίου και των άλλων σε ιδιωτικό χώρο.
?Την ανοχή και τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε προς τους άλλους ανεξάρτητα αν είναι διαφορετικοί από εμάς με οποιονδήποτε τρόπο.
?Θέματα αυτοσεβασμού. ?Θέματα που αποτελούν κοινωνικά ταμπού. ?Θέματα που σχετίζονται με τα στερεότυπα των φύλων.
?Την έννοια της φιλίας, της αγάπης και των αντίστοιχων σχέσεων που κτίζουν οι άνθρωποι.

9-12 ετών

Σε αυτή την ηλικία συζήτησε με το παιδί σου για:
?Τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της προεφηβείας.
?Θέματα που το απασχολούν με στόχο να το διαφωτίσεις και να το καθησυχάσεις.
?Η ιδέα που έχει για το σώμα του (θέματα αυτοεικόνας, αυτοεκτίμησης κ.λπ.).
?Η ανησυχία του για το αν είναι φυσιολογικό εξαιτίας των ξαφνικών αλλαγών που νιώθει ότι βιώνει (περίοδος, ονείρωξη, αλλαγές στο σώμα, στη φωνή κ.ά.)
?Η αμηχανία του να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα παρόλο που θα το ήθελε πολύ.
?Θέματα που σχετίζονται με τις νέες σκέψεις και νέα συναισθήματα που το απασχολούν (φιλίες, φλερτ κ.λπ.).
?Προσπάθησε να θέσεις τη σχέση σου μαζί του σε νέες, πιο γερές βάσεις με στόχο να καταφέρεις να τη διατηρήσεις δυνατή κατά τη διάρκεια των ωραίων αλλά δύσκολων χρόνων της εφηβείας.

13-18 ετών
Να είσαι δίπλα του, έτοιμος να το ακούσεις, να το συμβουλεύσεις, να μοιραστείς μαζί του εμπειρίες και απόψεις, όσο γίνεται χωρίς πίεση και ένταση. Ό,τι και να συμβαίνει, προσπάθησε να διατηρείς πάντα ανοικτή την επικοινωνία μαζί του. Στόχος σου είναι να νιώσει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί κάθε στιγμή για οτιδήποτε το απασχολεί.
Σε αυτές τις ηλικίες αναμένουμε ότι:
?Δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις πολλές σωματικές αλλαγές και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα επίπεδα ορμονών.
?Θα εκδηλώσουν έντονα την ανάγκη τους να μένουν μόνοι σε δικό τους χώρο.
?Επηρεάζονται πολύ εύκολα από τους φίλους και τα ΜΜΕ.
?Θέλουν να νιώθουν ότι ελέγχουν οι ίδιοι τη ζωή τους.
?Νιώθουν συχνά έλξη από άτομα του αντίθετου ή ίδιου φύλου, κάνουν ρομαντικές, ερωτικές και σεξουαλικές σκέψεις και έχουν έντονα συναισθήματα για το άτομο που τους ενδιαφέρει.
?Πιθανόν να βιώσουν τα πρώτα χάδια, ίσως και σεξουαλική επαφή.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: