Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Τα «κομμένα» σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας

Συζήτηση την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τα «κομμένα» σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας
Το εξώφυλλο του πολυσυζητημένου εγχειριδίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού.
Λογοκρίνονται τα σχολικά εγχειρίδια λογοτεχνίας; Τι και ποιος καθορίζει το περιεχόμενό τους; Η «Ιστορία της ΣΤ΄ Δημοτικού» ήταν το μόνο σχολικό βιβλίο Ιστορίας που προκάλεσε τόσες
αντιπαραθέσεις ώστε το Υπουργείο Παιδείας να υποχρεωθεί να το αποσύρει; Τι είδους Ιστορία θέλουμε να διδάσκουμε στα παιδιά; Πολιτικοί στόχοι και γενικότερες κοινωνικές τάσεις μιας εποχής επηρεάζουν τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας, και πώς; Είναι άλλη η Ιστορία των ειδικών και άλλη η σχολική εκδοχή της Ιστορίας;


Τα ερωτήματα αυτά θα διερευνηθούν σε συζήτηση στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107-109), την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 7-9 μ.μ.


Θα μιλήσουν: Κώστας Αγγελάκος, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διευθυντής του περιοδικού «Νέα Παιδεία», Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Mirela-Luminita Murgescu, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.


Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η αφήγηση της Ιστορίας και η διδασκαλία της ως ιστορικά φαινόμενα» που φιλοδοξεί να αναδείξει κρίσιμα ζητήματα όπως η διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης μέσα από το μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο και την αντιμετώπισή του και μέσα από τη δημόσια συζήτηση για ιστορικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: