Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα αναμορφωθεί πριν εφαρμοστεί;

Του Μανόλη Ντουντουνάκη*
Τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης, τη δραματική μείωση των πιστώσεων για τους διδάσκοντες βάσει του Π.Δ. 407/80, τις
μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, το ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού και τις νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων.
Ο προϋπολογισμός για το 2012 εμφανίζει δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες, πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Παράλληλα ετοιμάζεται νέα μείωση αποδοχών στις αμοιβές των Πανεπιστημιακών. Τέλος, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών των ΑΕΙ με αγοραία κριτήρια.
Δυστυχώς η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ επέλεξε να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου 4009/2011 χωρίς τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και σήμερα εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή του χωρίς αλλαγές. Το πρώτο διακύβευμα της εφαρμογής του νόμου είναι το θέμα των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Σήμερα, το υπουργείο διακηρύσσει πως, αν δεν γίνουν οι εκλογές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα υπάρξει η μειωμένη, έτσι κι αλλιώς, χρηματοδότηση.
Η υπουργός διορίζει πενταμελείς επιτροπές για τη διεξαγωγή εκλογών ανάδειξης μελών Συμβουλίων, με σκοπό να ελέγξει πλήρως πολιτικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως έως τώρα σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές για τους οκτώ πανεπιστημιακούς που θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόνο σε δύο μικρά, περιφερειακά ΤΕΙ. Θεωρείται δεδομένο ότι η προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου θα περάσει χωρίς αποτέλεσμα.
Παράλληλα η αυθαίρετη εγκύκλιος του υπουργείου σχετικά με τις εκλογές και τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Σε αυτές τις περιστάσεις υπάρχει παντελής απουσία της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών από τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις, σώζοντας τη τιμή της ακαδημαϊκής κοινότητας κρατούν τη σημαία της "αντίστασης” στη «μνημονιακή» Α. Διαμαντοπούλου. Επικαλούνται την καταφανή αντισυνταγματικότητα του νόμου και με ομόφωνες αποφάσεις τους προσφεύγουν εναντίον του. Ο «συντάκτης» του νόμου Ε.Γ. Β. Παπάζογλου δεν έγινε δεκτός από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην οποία επίσημα είχε κληθεί. Ο, εκ της Ν.Δ., αναπληρωτής υπουργός δηλώνει ότι «Οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν χρειαστεί -στην πορεία- βελτιώνονται» και «πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο οποίος έχει ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», άλλα καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις «ενστάσεις» και «εντάσεις» που προκάλεσε η επιμονή της υπουργού στη ψήφιση του νόμου και στην πιστή εφαρμογή του.
Οι πρυτάνεις προσφεύγουν στον πρωθυπουργό που τους «κατακεραυνώνει» ότι «ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι νόμος της πολιτείας και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. H υπακοή στους νόμους της Δημοκρατίας είναι καθήκον κάθε πολίτη αυτής της χώρας και κατ' εξοχήν των πανεπιστημιακών δασκάλων...», αναγκάζοντας τους πρυτάνεις να του θυμίσουν πως "οι νόμοι του κράτους ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους στο Σύνταγμα".
Ο κ. Αρβανιτόπουλος «κερδίζει χρόνο» προσπαθώντας να στήσει γέφυρες επικοινωνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν μπορεί να ξεφύγει από την επίσημη «γραμμή» στήριξης του νόμου, αλλά αντιλαμβάνεται καθημερινά τα μεγάλα αδιέξοδα που συσσώρευσε και συσσωρεύει. Είναι φανερό ότι η εμμονή της υπουργού στα ορόσημα αποδεικνύεται «μπούμερανγκ». Το πρώτο ορόσημο συνεχώς αναβάλλεται συμπαρασύροντας όχι μόνο τα υπόλοιπα ορόσημα, αλλά τελικά και την ίδια την εφαρμογή του νόμου.
Στο ΥΠΔΒΜΘ η «κυβέρνηση Παπαδήμου» άλλαξε τα δεδομένα. Όλοι στο ΥΠΔΒΜΘ προσπαθούν να είναι αρεστοί και να μη χρεώνονται τις δύσκολες αποφάσεις, αισθάνονται «προσωρινοί» και προσπαθούν να λάβουν θέση στην επομένη κατάσταση, συνειδητοποιούν ότι, αργά η γρήγορα, μετά τις επερχόμενες εκλογές, ακόμα και αν διατηρηθεί όμοια η παρόμοια η σύνθεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ρόλοι θα αντιστραφούν.
Κυρίαρχος παράγοντας στη νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θα είναι η Ν.Δ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προσωπική θέση του υπογράφοντα είναι ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει καμία υποχρέωση να υποστηρίξει σημεία του νόμου με τα οποία διαφωνεί. Εποπτικός λοιπόν ο ρόλος των Συμβουλίων Διοίκησης, διατήρηση των τεσσάρων βαθμίδων στους καθηγητές, απευθείας εκλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων από την πανεπιστημιακή κοινότητα με στάθμιση με βάση τη συμμετοχή, διατήρηση του Τμήματος, μη διάσπαση του ΕΕΔΙΠ κ.λπ. θα είναι οι ρυθμίσεις που θα περιέχει, κατά τη γνώμη μου, ο «βελτιωτικός - διορθωτικός» νόμος της Ν.Δ.
Η πιστή εφαρμογή του «Νόμου Διαμαντοπούλου» έχει να προσθέσει μόνο αρνητικά στη Ν.Δ. και εντάσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Διαφορετικά οδηγούμαστε στην πλήρη κατάργησή του, στα πρότυπα του Ν. 815/1979 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ΥΠΔΒΜΘ οφείλει ΑΜΕΣΑ να «παγώσει» τις διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων των πανεπιστημίων συμβάλλοντας στην εκτόνωση της έντασης στα πανεπιστήμια.
Οι νόμοι δεν είναι υπεράνω. Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της ακαδημαϊκής παιδείας κι όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς, παράγοντες της αγοράς.

* Ο Μανόλης Ντουντουνάκης είναι πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: