Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Εθελοντικές δράσεις του Β’ Δημοτικού Λιοπετρίου

ΣΗΜΕΡΑ είναι πλέον κοινώς παραδεκτό ότι ζούμε σε μία κοινωνία στην οποία κυριαρχεί ο ατομικισμός και το προσωπικό όφελος, ενώ παράλληλα η έννοια του ανθρωπισμού παραμερίζεται και περιθωριοποιείται. Ο εθελοντισμός όμως ως μία έκφραση του ανθρωπισμού είναι, ενδεχομένως, η ευκαιρία να αφυπνιστούμε και να απαλλαγούμε από τη νοοτροπία του εφησυχασμού και της απάθειας.
Η ανιδιοτελής και ενσυνείδητη προσφορά, η ανθρώπινη αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια καθώς και η ελεύθερη βούληση και επιλογή είναι τα απαραίτητα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται και οικοδομείται η έννοια του εθελοντισμού.
Αναμφίβολα, όμως, η κινητήριος δύναμή του πρέπει να είναι η έμπρακτη αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Είναι βέβαια αδιαμφισβήτητο, ότι η αγάπη αποτελεί το υπέρτατο ανθρώπινο συναίσθημα. Κατά συνέπεια, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, αφού όλοι μας μπορούμε να αγαπήσουμε. Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. Δράττοντας, λοιπόν, την ευκαιρία της ανακήρυξης του Έτους 2011 σε «Ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχοντας παράλληλα υπόψη τον 2ο υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2010-2011 με τίτλο «Σεβασμός-Ευθύνη-Αλληλεγγύη», τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Λιοπετρίου αποφάσισαν από κοινού να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο τον πάσχοντα συνάνθρωπό τους.
Ως πρώτη δράση, πήραν την πρωτοβουλία να προσφέρουν εθελοντικά μερικά από τα παιχνίδια τους. Ένα μέρος αυτών των παιχνιδιών παρέλαβαν η λειτουργός κοινωνικών υπηρεσιών, Ελπίδα Στυλιανού, και ο Παντελής Κακολή, μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικού Εθελοντισμού Λιοπετρίου, τα οποία ανέλαβαν να προσφέρουν σε παιδιά φτωχών οικογενειών που ενδεχομένως δεν θα είχαν την τύχη να πάρουν ένα παιχνίδι τα Χριστούγεννα.
Τα υπόλοιπα παιχνίδια πουλήθηκαν στο χριστουγεννιάτικο παζαράκι του σχολείου μαζί με διάφορες άλλες κατασκευές που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν σε άπορους συμμαθητές τους. Ως δεύτερη δράση, τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναδοχής παιδιού της Αction Αid. Η Αction Αid είναι μια οργάνωση που παρέχει τη δυνατότητα έμπρακτης εκδήλωσης της ευαισθητοποίησής μας, όσον αφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν κυρίως τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη μας όπως η απόλυτη φτώχεια, η έλλειψη τροφής, νερού, εκπαίδευσης και περίθαλψης.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος αναδοχής παιδιού, επιτυγχάνεται η στήριξη ενός παιδιού, της οικογένειας και της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό ζει, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, η επιθυμία του σχολείου για αναδοχή παιδιού έγινε δεκτή και η πραγμάτωση του στόχου δρομολογήθηκε. Μέσα από ενδοτμηματικές συζητήσεις αναφορικά με το θέμα ή ακόμα και ως απόρροια μαθημάτων και προβολών στο πλαίσιο ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά. Στη συνέχεια, τους γνωστοποιήθηκε η δράση Αction Αid και αποφασίστηκε η αναδοχή παιδιού από τη σχολική μονάδα. Μαζεύτηκαν χρήματα και ακολούθησε ταχυδρομική αποστολή τους στην Αction Αid. Τα παιδιά ευελπιστούν ότι αυτή τους η ενέργεια θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του συγκεκριμένου παιδιού και της οικογένειάς του. Σε μικρό χρονικό διάστημα το σχολείο παρέλαβε ένα φάκελο με τα στοιχεία του παιδιού του οποίου είναι ανάδοχοι. Ενός τετράχρονου αγοριού από το Αφγανιστάν και το πρώτο του μήνυμα, μια ζωγραφιά. Τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Λιοπετρίου βίωσαν τη χαρά της προσφοράς, όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν τα ίδια και συνειδητοποίησαν ότι ο εθελοντισμός είναι μια πράξη ανθρωπισμού από την οποία ωφελούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ ταυτόχρονα συνενώνει τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση τις κοινωνίες και τα έθνη με άρρηκτους δεσμούς πανανθρώπινων αξιών.

Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δεκέμβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: