Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

«Ούριος άνεμος» για αποφοίτους Ναυτιλιακών Σχολών

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 6 ΤΜΗΜΑΤΑ
«Ούριος άνεμος» για αποφοίτους Ναυτιλιακών Σχολών
 1 στους 4 υποψηφίους εισήχθη στις περσινές Πανελλαδικές
Ένας από τους λίγους κλάδους που συνεχίζουν να προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση είναι ο Ναυτιλιακός και όλα τα συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Η ελληνική ναυτιλία κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις σε
παγκόσμιο επίπεδο, και οι ευκαιρίες παραμένουν αρκετές για όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με τη θάλασσα. Η εισαγωγή στα τμήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ναυτιλία είναι 6 και οι βάσεις εισαγωγής που απαιτούνται θα αφήσουν ικανοποιημένους υποψηφίους ακόμη και με χαμηλές και μεσαίες βαθμολογίες. Η άμεση απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας εκτόξευσε πέρυσι συγκριτικά με το 2010 τις πρώτες προτιμήσεις, κάτι που αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οι πρώτες προτιμήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 765 όταν οι θέσεις που είχαν διατεθεί έφταναν τις 764. Το 2011 δόθηκαν 775 θέσεις σε όλα τα τμήματα, και οι πρώτες προτιμήσεις αυξήθηκαν θεαματικά, φτάνοντας τις 3.111. Αποτέλεσμα της αύξησης ήταν να εισαχθεί μόλις 1 στους 4 που έβαλαν τα συγκεκριμένα τμήματα στην κορυφή των προτιμήσεων.
Προκειμένου οι φετινοί υποψήφιοι που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν μια πλήρη εικόνα για τις περσινές βάσεις, τις αυξομειώσεις συγκριτικά με το 2010, αλλά και τις πρώτες προτιμήσεις ανά τμήμα, το «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσιάζει την «ταυτότητα» των σχολών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, καθώς και τις πιθανότητες εισαγωγής.
Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού: Παρά τη γενικευμένη πτώση που παρατηρήθηκε πέρυσι στο σύνολο σχεδόν των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού σημείωσε άνοδο της τάξεως των 3.585 μορίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρώτες προτιμήσεις πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2010, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κυριολεκτικά «μάχη» από 1.600 υποψηφίους για τις 226 θέσεις που δόθηκαν. Αύξηση, που «άγγιξε» τα 3.000 μόρια, παρατηρήθηκε στο ίδιο τμήμα ειδικής κατηγορίας (πολύτεκνοι 10%), ενώ στο αντίστοιχο που απευθύνεται σε τρίτεκνους, η βάση εισαγωγής παρέμεινε στα επίπεδα του 2010.
«Ούριος άνεμος» για αποφοίτους Ναυτιλιακών Σχολών
Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος που σημειώθηκε στη συγκεκριμένη σχολή, αφού οι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν υψηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με το 2010 κατά 5.991 μόρια. Ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός, αφού οι 556 που είχαν τη σχολή ως κορυφαία προτίμηση στο μηχανογραφικό διεκδίκησαν μόλις 158 θέσεις.
Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά: Μικρή υποχώρηση στη βάση εισαγωγής κατά 724 μόρια παρατηρήθηκε το 2011. Από 17.394 μόρια που χρειάστηκαν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές του 2010, πέρυσι η βάση διαμορφώθηκε στα 16.670. Όσον αφορά τη ζήτηση για τις 135 θέσεις που διατέθηκαν, πέρασαν τις «πύλες» του τμήματος μόλις 4 στους 10.
«Ούριος άνεμος» για αποφοίτους Ναυτιλιακών Σχολών
Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου: Ευχάριστα ήταν τα... μαντάτα για τους περσινούς υποψηφίους, αφού η βάση εισαγωγής υποχώρησε κατά 1.560 μόρια.Όσοι είχαν δηλώσει το τμήμα ως πρώτη προτίμηση πέτυχαν την εισαγωγή τους.
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ: Η συγκεκριμένη σχολή βρίσκεται σε άλλο... βαθμολογικό επίπεδο, καθώς ακόμη και πέρυσι, που σημειώθηκε πτώση της τάξεως των 470 μορίων, η βάση διαμορφώθηκε στα 18.421 μόρια. Αυξημένος ήταν ο ανταγωνισμός για τους αριστούχους υποψηφίους που θέλησαν να εισαχθούν στο τμήμα. Ειδικότερα, 203 το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση, οι θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 54, και τελικά εισήχθη μόλις το 26% εξ αυτών.
Τμήμα Ναυπηγικής ΤΕΙ Αθήνας: Πτώση που έφτασε τα 1.519 μόρια σημειώθηκε πέρυσι στη βάση εισαγωγής του Τμήματος Ναυπηγικής ΤΕΙ Αθήνας. Ευνοϊκή ήταν και η σχέση υποψηφίων (που δήλωσαν το τμήμα ως πρώτη προτίμηση)/θέσεων, καθώς η πλειονότητα εισήχθη.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Στο επίκεντρο η διοίκηση ναυτιλιακών-μεταφορικώνεπιχειρήσεων
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1998 και τον Σεπτέμβριο του 2002 αποφοίτησαν οι πρώτοι πτυχιούχοι του. Αντικείμενο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών είναι η μελέτη και η ανάλυση των δεδομένων που συνθέτουν το σύγχρονο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των οικονομικών μονάδων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον σύνθετο χώρο των Μεταφορών και του Εμπορίου και ειδικότερα της Ναυτιλίας, καθώς και η αναζήτηση, η επιλογή και η εφαρμογή των πλέον κατάλληλων και αποτελεσματικών λύσεων στη διοίκηση των μονάδων αυτών.
Προσφέρει εισαγωγικά μαθήματα στην οικονομία, την οργάνωση-διοίκηση-χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εξειδικευμένα μαθήματα δικαίου, εφαρμοσμένων οικονομικών στις μεταφορές, στο εμπόριο και στα ναυτιλιακά, αλλά και προχωρημένα μαθήματα στη διοίκηση ναυτιλιακών-μεταφορικών επιχειρήσεων, στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη διαχείριση της υποδομής δικτύων συνδυασμένων μεταφορών. Αποβλέπει στον εφοδιασμό των φοιτητών με γνώσεις και ικανότητες απαραίτητες για την ανάπτυξη δυνατότητας επικοινωνίας με το περιβάλλον, διαχείρισης θεμάτων και λήψης αποφάσεων σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές και το διεθνές εμπόριο.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος προετοιμάζονται για να καταλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ναυτιλίας (π.χ. σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ναυλώσεων, ναυπηγεία, παράκτια βιομηχανία, ναυτιλιακά πρακτορεία, διοίκηση και διαχείριση λιμένων), αλλά και στον ευρύτερο τομέα των Μεταφορών (π.χ. αεροπορικές, σιδηροδρομικές και υπεραστικές μεταφορές, διαμεταφορές, διοίκηση και οργάνωση τερματικών εγκαταστάσεων), καθώς επίσης και στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. Παράλληλα οι φοιτητές/φοιτήτριες του προπτυχιακού τμήματος αποκτούν ισχυρές βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετες δυνατότητες εξέλιξης.
Οι σπουδές που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πειραιά
Σκοπός του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδώνείναι:
Να παρέχει στους φοιτητές την επιστημονική γνώση καθώς και την πρακτική κατάρτιση για να σταδιοδρομήσουν ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη στον χώρο της Ναυτιλίας και των Μεταφορών.
Να εντοπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να αναπτύξει την έρευνα στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών με εκτεταμένα, πολύμορφα και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Να αναπτύξει τη διεθνή συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού (Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας) εκμεταλλευόμενο τη μοναδική διεθνή δικτύωση της ελληνικής ναυτιλίας που αποτελεί τον κατεξοχήν κλάδο της ελληνικής οικονομίας με διεθνικό προσανατολισμό. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικούς, κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς στον χώρο των Θαλάσσιων και Συνδυασμένων Μεταφορών, καθώς επίσης και στη διοίκηση και διαχείριση Παράκτιων και Θαλάσσιων Βιομηχανιών.
Επίσης το τμήμα ανέπτυξε από την αρχή σημαντικό ενδιαφέρον στην Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, τη Ναυτική Τεχνολογία, την Ωκεανογραφία, καθώς και τη διαμόρφωση διεθνούς και εθνικού νομικού πλαισίου για τη ναυτιλία και τη θάλασσα.
Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων
Η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας και οι απαιτήσεις των διεθνών ρυθμίσεων για τη ναυτιλία αύξησαν τις ανάγκες για εξειδικευμένους και πολύπλευρα καταρτισμένους ναυτιλιακούς οικονομολόγους για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις (τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, ασφαλίσεων και ασφαλιστικών απαιτήσεων, ναυλώσεων, πρακτόρων, ποιότητος, εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης προσωπικού, γραμματείας, δημοσίων σχέσεων, πρακτόρευσης πλοίων), για τα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών, τη διοίκηση ναυπηγείων/ επισκευαστηρίων, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες, τους λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π.,Ο.Λ.Θ. και λιμεναρχεία), τους ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (νηογνώμονες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις εξοπλισμού και προμήθειας πλοίων, επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών κ.λπ.). Αυτές είναι και σε γενικές γραμμές οι θέσεις τις οποίες μπορεί να καταλάβει ένας απόφοιτος ναυτιλιακών σπουδών σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και βέβαια, μαζί με τα πτυχία και τους μεταπτυχιακούς τίτλους απαραίτητο εφόδιο εδώ είναι η γνώση ξένης γλώσσας ή ξένων γλωσσών.
Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (εμπ)
Το αντικείμενο των σπουδών καλύπτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις στις επιστημονικές περιοχές της Ναυπηγικής και της Ναυτικής Μηχανολογίας. Επικεντρώνεται δηλαδή στην κατασκευή, την επισκευή, τη λειτουργία πλοίων και άλλων πλωτών εγκαταστάσεων. Το τμήμα διαρθρώνεται σε τέσσερις τομείς: Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, Ναυτικής Μηχανολογίας, Θαλάσσιων Κατασκευών, που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα των πιθανών επαγγελματικών απασχολήσεων των αποφοίτων, που δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία αλλά και τα ναυπηγικά γραφεία, τα μηχανολογικά γραφεία, τα συναφή υπουργεία, το Πολεμικό Ναυτικό κ.ά.
Ναυπηγικής (ΤΕΙ Αθήνας)
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Ναυπηγικής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο που αφορά στην εφαρμογή της ναυπηγικής επιστήμης και της τεχνολογίας στους τομείς κατασκευής, μετασκευής, επισκευής, λειτουργίας των πλοίων και πλωτών κατασκευών καθώς και των συστημάτων αυτών. Το Τμήμα Ναυπηγικής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες ως Ναυπηγοί Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος, ως υπεύθυνοι ή στελέχη επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών ναυπηγικού, ναυτιλιακού ή συναφούς αντικειμένου.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ στο ΕΘΝΟΣ
Οι σχολές με αντικείμενο τη Ναυτιλία
ΤΜΗΜΑΤΑ
ΒΑΣΕΙΣ 2010
ΒΑΣΕΙΣ 2011
ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣ/ΚΤΕΩΝ 2011
1η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ
Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Γεν. Σειρά
6.102
9.687
226
1.600
Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ειδ. Κατ. (πολύτ. 10%)
5.716
8.770
23
111
Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ειδ. Κατ. (τρίτεκ. 3%)
11.362
11.313
7
86
Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Γεν. Σειρά
2.548
8.539
158
556
Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Ειδ. Κατ. (πολύτ. 10%)
3.174
7.826
16
44
Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Ειδ. Κατ. (τρίτεκ. 3%)
7.316
10.685
4
30
Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά*
17.394
16.670
135
341
Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου Χίος
14.289
12.729
94
75
Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
18.891
18.421
54
203
Ναυπηγικής ΤΕΙ Αθήνας
12.277
10.758
58
65
Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου Χίος
14.289
12.729
94
75

Δεν υπάρχουν σχόλια: