Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος: «Η αυτοδυναμία της ΝΔ θα φέρει τη λύση »

Τη θέση ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ολότητά του, πριν γίνει οιαδήποτε κίνηση για παρεμβάσεις στο περιεχόμενό του, εκφράζει, μιλώντας στην «F.S.», ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ.
Αρβανιτόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε την ευθύνη των συζητήσεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτόπουλος δείχνει και τομείς στους οποίους η ελληνική εκπαίδευση θα πρέπει να στραφεί, ώστε να σταματήσει τη μετανάστευση νέων προς αναζήτηση εργασίας, ενώ σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις εκτιμά ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μακράς πνοής.

Έπειτα από αρκετούς μήνες έντασης και αναστάτωσης φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση ενός modus vivendi σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Κατορθώσαμε να επανεκκινήσουμε το διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, να ηρεμήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και πλέον ο νόμος, που ψηφίστηκε στη Βουλή από ισχυρότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να εφαρμόζεται βήμα βήμα.

Από τις συνομιλίες που είχατε με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, ποιες θεωρείτε ότι ήταν οι βασικές ενστάσεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο νομοθέτημα; Πιστεύετε ότι οι ενστάσεις αυτές κάμφθηκαν μέσω του διαλόγου που συνεχίζεται;
Ο διάλογος δεν έχει στόχο να καμφθούν οι ενστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά να ακούσουμε με προσοχή τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους, τα αιτήματά τους, και να παρέμβουμε για να δώσουμε λύσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας. Όπου εντοπίζουμε αδυναμίες, προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις, γιατί ο στόχος είναι η αναβάθμιση των σπουδών μέσα από την εφαρμογή του νόμου.

Θεωρείτε ότι ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές;
Ο νόμος πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί στο σύνολό του και μετά θα δούμε πού υπάρχουν προβλήματα ή αστοχίες, ώστε να γίνουν βελτιώσεις. Όπως έχω ξαναπεί, θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να συζητάμε την τροποποίησή του πριν καν τον εφαρμόσουμε. Μην ξεχνάτε ότι και η ΝΔ προχώρησε στην υπερψήφιση του νόμου, αν και είχε διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια άρθρα. Είναι βέβαιο ότι από την αξιολόγηση της εφαρμογής του νόμου θα προκύψει η αναγκαιότητα αλλαγών.

Πέραν αυτού, σε ποιο σημείο βρίσκεται το υπουργείο σχετικά με τις λοιπές εκκρεμότητες, όπως, για παράδειγμα, το σύστημα εισαγωγής από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Αυτές τις μέρες επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο, αλλά και στη Διακομματική Επιτροπή Παιδείας, τα νομοσχέδια για το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, προκειμένου να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο. Όταν ολοκληρωθεί η ψήφισή τους θα εξετάσουμε το νέο σύστημα εισαγωγής, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν θα εφαρμοστεί πριν από το 2014.
Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα εισαγωγής είναι ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα, γιατί καθορίζει ουσιαστικά το μέλλον των νέων. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής στα χρόνια του μνημονίου;
Η άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής στις μέρες μας είναι δύσκολη, όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς. Αυτός είναι όμως και ο λόγος που με ώθησε να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχω σε αυτή την κυβέρνηση ειδικού σκοπού: η κρισιμότητα της περιόδου για τη χώρα και η πρόθεσή μου να είμαι χρήσιμος, ιδιαίτερα σε έναν τομέα που, ως πανεπιστημιακός, γνωρίζω καλά.

Όχι στη «διαρροή μυαλών»

Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι τομείς της εκπαίδευσης στους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει προκειμένου να επιτύχει αναπτυξιακή προοπτική; Και πώς μπορεί να σταματήσει η διαφαινόμενη «διαρροή μυαλών» (brain drain) προς το εξωτερικό;
Το θεμέλιο της ελληνικής εκπαίδευσης οφείλει να είναι η κλασική παιδεία, ως το στέρεο υπόβαθρο για τη δημιουργία ανθρώπων και πολιτών με αυτόνομη και πολυδιάστατη προσωπικότητα και ανθρωπιστική και δημοκρατική συνείδηση. Έτσι ώστε, βασισμένοι σε αυτό, οι νέοι μας να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και τις δημιουργικές τους ικανότητες σε πιο εξειδικευμένα γνωστικά πεδία, συμβατά με τον νέο αναπτυξιακό προορισμό προς τον οποίο πρέπει να κινηθεί η χώρα μας για να υπερβεί τη σημερινή κρίση. Τέτοιοι τομείς είναι μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κτλ., και σε αυτούς θα πρέπει να επενδύσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν οι νέοι μας να προκόψουν στον τόπο μας κι έτσι να μπει τέλος στο φαινόμενο της «διαρροής μυαλών» στο εξωτερικό.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις που χαίρουν πολυκομματικής στήριξης είναι σπάνιο φαινόμενο, ποια είναι μέχρι στιγμής η εντύπωσή σας από την απόδοση της κυβέρνησης Παπαδήμου, της οποίας είστε και μέλος;
Η κυβέρνηση στηρίζεται από κόμματα με καταγεγραμμένες προγραμματικές και πολιτικές διαφορές, έχει όμως να υλοποιήσει ένα επακριβώς προσδιορισμένο έργο από τα κόμματα που τη στηρίζουν, και σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι όλοι όσοι την απαρτίζουμε.
Από κει και πέρα, είναι, νομίζω, εμφανές ότι για τα επόμενα απαραίτητα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσει η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής.

Θεωρείτε ότι το μέλλον δείχνει προς κυβερνήσεις συνεργασίας ή ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι προαπαιτούμενο για την ομαλή πορεία της χώρας;
Το μέλλον το δείχνουν και το καθορίζουν οι πολίτες, με την επιλογή τους στην κάλπη. Πιστεύω ότι θα αναδείξουν πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση, και εκτιμώ πως αυτή θα είναι η πραγματική λύση του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Όχι με όρους «κομματικού πατριωτισμού», αλλά γιατί πεποίθησή μας είναι πως διαθέτουμε το προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και αυτό μπορεί να αποδώσει μόνο αν εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς χρονοτριβή και χωρίς τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς που θα συνεπαγόταν η όποια κυβερνητική συνεργασία με άλλα κόμματα, τα οποία δεν συμμερίζονται βασικές επιλογές μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί, κατά την άποψή σας, αυτές δυσκολεύονται τόσο πολύ να προχωρήσουν;
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Οι αποσπασματικές διευθετήσεις και οι εμβαλωματικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και καταστροφικές σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό συνέβη διότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο πρόεδρός του παραμένουν δέσμιοι των ιδεοληψιών του και των μηχανισμών που εξέθρεψαν επί δεκαετίες.
Η Ελλάδα χρειάζεται, επειγόντως, αλλαγή υποδείγματος, αλλαγή μοντέλου. Χρειάζεται, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των περιστάσεων και να απαντά δημιουργικά στις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο ανάταξης, ανάπτυξης και προόδου. Χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική. Μια εναλλακτική πολιτική που θα δώσει ριζικές, εθνικές, και μόνιμες λύσεις. Μια εναλλακτική στρατηγική που όχι μόνο θα βγάλει με ασφαλή τρόπο τη χώρα από την κρίση, αλλά θα της δώσει και τη δυνατότητα να καταλάβει τη θέση που της αξίζει. Όχι αυτήν του παρία και του ουραγού, αλλά του πρωταγωνιστή. Αυτή την πολιτική πιστεύω ότι μπορεί να εφαρμόσει μια ισχυρή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: